2010 – Det internationella året för neurologisk mångfald

Jag skrev en sammanfattning av 2009 ur HBTQ-perspektiv, men det är ju inte det enda ämne jag nördar ner mig i. Därför kände jag mig tvungen att skriva ihop en liten lista med bokstavstema. Stördheten har varit hög och jämn under året, men vissa nyheter står ändå ut bland resten.

Årets…

Bluff: Att vaccin orsakar autism, Aspergers syndrom och ADHD hos såväl barn som vuxna – och att det skulle vara ett självklart skäl att avstå. All forskning som stöder detta baseras egentligen på en enda studie, publicerad 1998, som i februari i år avslöjades som fejk. Man hade bland annat systematiskt ändrat datum i journalerna och undanhållit andra uppgifter för att få det att se ut som om barnen utvecklade autistiska symtom strax efter vaccineringen.

Civila olydnad: Föräldrar som Fredriks, som prioriterat sina barns hälsa före skolplikten och låtit barnen stanna hemma när skolan inte kunnat tillgodose deras behov, och fortsatt kämpa trots hot om böter. Något är väldigt fel när barn har skolplikt men skolor ingen undervisningsplikt. I just Fredriks fall gick det till slut bra: Han fick plats på en resursskola, och rektorn avgick. Fortfarande finns det många liknande fall.

Triumf över icke-bokstavstroende: En undersökning visar att hjärnor med ADHD fungerar annorlunda än bokstavslösa. Ingen chockerande nyhet i sig, men äntligen finns det alltså medicinska bevis för det som hittills mest varit beteendestudier och teorier.

Ickepsykolog: Christina Husmark Pehrsson, för hennes arbete med utförsäkringarna. Må så vara att en del av de som utförsäkras om drygt ett dygn faktiskt går att rehabilitera, men chockrehabilitering och otrygghetsterapi är en usel lösning. Man blir inte frisk av att inte få några pengar och inte få veta vad som kommer att hända – tvärtom.

Fiktiva damping: Lisbeth Salander. Såklart.

Verkliga damping: Finns så många att det vore orättvist att peka ut några enskilda. En del är dessutom i neurogarderoben och andra vill inte bli uppmärksammade “bara” för sina diagnoser. Men jag hoppas att ni vet vilka ni är. Underbara ni!

Till sist har jag en plan för 2010:

FN har utnämnt nästa år till International Year of Biodiversity; det internationella året för biologisk mångfald på svenska. De pratar vackert om miljö, så jag blir inspirerad att göra något liknande. Härmed utnämner jag 2010 även till International Year of Neurodiversity. Neurodiversitet, neuromångfald, neurologisk mångfald; kalla det vad du vill, bara du ser till att göra något av det. Sprid gärna kunskap om vad det innebär att inte fungera “som alla andra” – men ifrågasätt ännu hellre vilka de där “alla andra” egentligen är, om de verkligen är så många som det sägs, och diskutera vilken makt neuronormen har.

Jag vet inte var det här kommer att landa, men det är verkligen på tiden att lyfta diskussionen över träsket med syndomtycke, diagnosförnekelse och misärskrivning en gång för alla.

Intressant om, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Aspiequeer, Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media, NPF-hantering, NPF-vård, Politik, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to 2010 – Det internationella året för neurologisk mångfald

  1. Pingback: Genrep summerar 2009 « Genrep

  2. majsan67 says:

    har “sovit” ett tag 😉 och ser nu att du länkat till en artikel om min son.
    Jag blir glad när orättvisor sprids. Jag önskar så, att vi kunde få stopp på misshandeln som råder i samhället…

Leave a Reply