Kristdemokraterna valfrihetsar för kastreringstvånget

Intervju i P1 Morgon med Joakim Pettersson, kristdemokrat och politiskt sakkunnig åt Göran Hägglund, om kastreringstvånget för trans- och intersexuella:

“- Det finns ju andra barn som far illa i samhället, till exempel till föräldrar som knarkar. Finns det andra grupper i samhället som inte ska få reproducera sig, om man tänker ur ett barnperspektiv?

– Absolut inte. Vi är ju självklart emot tvångssteriliseringar. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att man skulle gå tillbaka till en sån lagstiftning. Men det finns, som jag ser det, en viss skillnad i de här fallen eftersom det här är en del av en behandling.

– På vilket sätt är det en skillnad? Det här är ju ändå en grupp som ändå inte får reproducera sig.

– Det ligger inget tvång för någon i att byta kön, om jag säger så.”

Nej, det är inget tvång att genomgå en könskorrigering, även om jag vet att det finns de som tror det. Egentligen är det kanske fel att prata om “tvångskastreringar” – det är bättre att säga “kastreringstvång”. Jag tror nämligen att problemet med att folk ibland känner sig tvingade att genomgå en kastrering de inte behöver är mindre än problemet med att ha ett sådant krav överhuvudtaget. Alla kastreringar av transsexuella är inte ofrivilliga – men kravet som sådant är ett problem.

Pettersson erkänner i alla fall att det inte har något att göra med att man vill värna om barnen – vilket var det han drog till med först. Det handlar nämligen inte om “barnens bästa”, utom om unkna normer. Ingen människa i Sverige idag blir tvingad att genomgå en könskorrigering, men däremot blir folk tvingade att välja mellan möjligheten att skaffa barn och att få vård. Det är tvång, oavsett vad man “väljer”. Så mycket till val är det nämligen inte.

Bra bloggat: Lukas, Amanda, Projo, Per Pettersson, Hanna Wagenius. Noterat: “Könskonträr” är tydligen ett nytt ord. Själv har jag använt det i åratal. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Kristdemokraterna valfrihetsar för kastreringstvånget

 1. Lisa Olsson says:

  Jag tycker det är intressant att de vill lagstadga om kastreringskrav med argument som “det här är en del av en behandling.”
  Är kastrering en nödvändig del av en behandling så finns det absolut ingen anledning alls att lagstifta om att det ska genomföras! Det är inte så att de lagstiftar specifikt om att diabetiker _ska_ ta insulin eller att annan medicinskt.

  De får släppa det där med att tro att folks könsidentitet per definition sitter mellan benen.

  • Word! Jag försöker komma på om det finns något liknande system, någon annan diagnos där man ställer politiska krav på vad behandlingen ska innehålla, annat än tex. för att säkerställa kvaliteten på vården och hävda patientens rätt. Jag kommer inte på något…

   • Tristessa says:

    Men vem är det som röstade på de här typerna. Aaa! Tycker det verkar som att allt “behandlande” är förenat med krav och inte alltid för patientens bästa. Kanske mest i psykvården iofs.

 2. Ida says:

  Vi är absolut emot det, MEN vi är inte emot det.

 3. Alice Sofia says:

  Jag är post-op och lycklig över det. För mig skulle det har varit en mycket skönare och mindre skrämmande process om jag hade fått veta att jag kunde välja, att det inte var ett “allt-eller-inget”-val.
  Min kirurg gav mig chansen i allra sista stund att välja bort operationen. Det var jätteskönt att bli tillfrågad, även om det var lite sent ute. Då kunde jag från hjärtat svara “ja jag är säker, jag vill det här.”
  Jag känner flera non-op-tjejer, en del som inte har så mycket genital-dysfori och en del som kanske har det men som inte tror att operationen blir bra, och deras diagnos hänger alltid lös.

 4. vegangeekgirl says:

  “Barnens bästa” är annars deras favoritkort som de använder för att de tycker det låter så bra, bättre än att erkänna att det handlar om trångsynthet och moralpanik.

  Tror det var de som argumeterade mot könsneutrala äktenskap med det något grumliga argumentet “barn är inte en rättighet” (fast de utelämnad “ifall du inte är ett gift heteropar förstås”) verkar med andra ord som någon missförstått hur barn blir till, en del blir väl till på bröllopsnatten men annars har det ingen koppling.

  • Japp, de använder “barnen” som mänskliga sköldar. Barn som har två mammor blir alltid mobbade enligt dem, och därför är det synd om dem, men när högerkristna slår in öppna dörrar och engagerar sig mot mobbing är det märkligt nog aldrig den typen av mobbing de tar upp…

 5. Pingback: ”Skära kuk itu” – Freud <3 Pelle Svanslös « trollhare

 6. Pingback: Välkommen till mitt overkliga köksbord, Göran Hägglund « trollhare

 7. Pingback: Kan könsorganen på Göran Hägglunds skrivbord få regeringen på fall? « trollhare

 8. Pingback: En man är mer än sin fitta – en transkilles tankar på Internationella kvinnodagen « trollhare

 9. Pingback: Malin Wollin bryr sig om transpersoner. Eller? « trollhare

 10. Pingback: Fina citat från Kristdemokraterna « trollhare

 11. Pingback: Rädslan för gravida män kan leda till en sjukförklaring av cispersoner « trollhare

 12. Pingback: Med Göran Hägglund blir inga (trans-)barn gjorda « trollhare

 13. Pingback: Tvångssterilisering av könslomässiga skäl – en liten historisk tillbakablick « trollhare

Leave a Reply