Nyårslöfte 2010: Jag lovar att även om jag blir vuxen, så kommer jag aldrig att bli mogen

När klockorna ringde in 20o8 satt jag i Helvetesstaden i mina föräldrars gamla hus. Jag hade redan lovat mig själv att det var sista gången jag var där, så mitt nyårslöfte var enkelt men samtidigt oerhört svårt: Att överleva ännu ett år. Uppenbarligen lyckades jag, så när det blev ännu ett nytt år slog jag på stort och lovade att vara snällare mot mig själv. Jag skulle säga att det gick långt över förväntan bra. Därför siktar jag ännu högre nu.

För 2010 har jag en hel hög nyårslöften:

 • Bli vegan
 • Köpstopp*
 • Få ordning på mitt liv
 • Ta mig själv på allvar

Jag har också en hel del önskningar, som bortsett från fred på jorden och allt det där inbegriper:

 • Få fortsätta ha mina underbara familjer: både den jag föddes in i och den jag valt själv
 • Lära mig att veta vad jag vill och behöver så att jag kan styras av känslor och behov mer än av såkallat förnuft
 • Göra en bröstkorgsrekonstruktion som går bra och läker fint
 • Ta min examen till våren och ändå slippa fira 30-årsdagen i höst på socialkontoret

För bloggens del betyder det att ni kommer att få stå ut med en del illa dold smygpropaganda, men förhoppningsvis kommer jag också att hitta en del lösningar på kaoset i mitt huvud och kanske de lösningarna kan fungera för någon annan också. Men framförallt betyder det att jag kommer att fortsätta fåna mig, fläka ut mitt liv och fjolla runt.

Jag lovar att även om jag blir vuxen, så kommer jag aldrig att bli mogen – och jag lovar att det kommer att synas i bloggen.

*) Jag har provat på det förut, en månad, men det var ingen egentlig skillnad mot hur jag brukar göra. Att prova att avstå från förstahandskonsumtion i ett år känns inte särskilt radikalt alls. Självklart är sånt som jag verkligen behöver men inte kan få tag på begagnat (mat, tandkräm, mediciner etc) undantaget.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Internet, Kirurgi, Personligt, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Nyårslöfte 2010: Jag lovar att även om jag blir vuxen, så kommer jag aldrig att bli mogen

 1. mib says:

  Hej! Lycka till med dina nyårslöften och så önskar jag dig ett gott nytt år 2010! Förresten jag ser fram emot att få ta del av lösningar, du kommer på så himla mycket bra tycker jag.
  🙂

 2. dean says:

  gott 2010 till dig, och det gläder (/glädjer?) att du tänker blogga arslet av oss ett år till 🙂
  kram.

 3. p says:

  “Lära mig att veta vad jag vill och behöver så att jag kan styras av känslor och behov mer än av såkallat förnuft”

  snygg formulering – jobbar på ungefär samma sak själv 😀
  Ha ett gott 2010, känner på mej att det blir ett bra år.

 4. Linn says:

  Kommer också göra köpstoppgrejen 🙂 Men jag är kluven till en sak: Jag tycker att jag verkligen behöver en ny dator, men måste jag verkligen ha en? Om du förstår vad jag menar.

  “Ta min examen till våren och ändå slippa fira 30-årsdagen i höst på socialkontoret”
  Bara för att klargöra: Det betyder att du slutar vara sjukpensionär i år? Och såklart att du inte är berättigad till CSN. Hade du tänkt jobba?

  Önskar dig stort Lycka till med allt och att allt du önskar dig ska gå i uppfyllelse. Jag ser fram emot att läsa din blogg även i år. Det var typ exakt ett år sedan jag började läsa den. 😀

  • Jag har funderat över samma saker. Jag köpte en ny dator ifjol ju, och jag skulle absolut säga att jag måste ha den. Det är både arbetsredskap och hjälpmedel.

   Jag fyller 30 två dagar efter valet, och når den magiska åldern då man inte längre kan få aktivitetsersättning. Återstår:

   Permanent sjukersättning: De kommer att hävda att jag har arbetsförmåga, eftersom jag klarar att plugga på kvartsfart på distans
   Studiemedel: Kräver heltidsstudier för att man ska kunna leva på det, men det är ett alternativ jag överväger i de två år jag har kvar att “ta ut” – och (efters)om jag inte fixar att hålla helfart går jag sedan tillbaka till Fk igen…
   A-kassa: Har aldrig varit med i någon eftersom jag aldrig jobbat och haft svårt att tro att jag en dag faktiskt skulle befinna mig på den öppna arbetsmarknaden
   Aktivitetsstöd: Vad det nu innebär egentligen, det jag lär hamna på
   Soc: Den absolut sista utvägen

   Om jag alltså tar examen i juni så har jag tre månader på mig att hitta något innan ersättningen ryker.

 5. Minou says:

  Inget köpstopp för min del…

  Flyttar vi under första kvartalet 2010 kommer jag att absolut att konsumera tapeter, målarfärg, en ny säng åt tonåringen som bor i barndomens loftsäng, och en hel massa bensin för att flytta över saker, så det vore helt orealistiskt att tänka köpstopp. Behöver nya glasögon också. Jag väljer alltså att låta bli, men:

  Jag kommer fortsätta återanvända, omvandla, ge bort och förvalta saker som kommer i min väg eller finns i min ägo efter bästa förstånd!

  Lycka till med ffa önskningarna!!!

 6. pärlbesatt says:

  Fast om man handlar mycket begagnat så handlar man ju mycket ändå.. Gills det ändå? Är det att det inte är nytt som är grejen eller är det konsumtionshetsen man ska dämpa? Det här är inte inlidade pikar eller kritik utan en ärlig frågeställning.

  Har du läst om projektet Little brown dress förresten? En kvinna i USA bestämde sig för att ha på sig samma klänning varje dag i ett helt år. Hon varierade den med annat till, under och över och så, men hade iaf bara den som basplagg. Bloggen om hur hon förändrades som person av det var riktigt cool.

  Året därpå gjorde hon så att hon inte köpte några kläder utan bara fick återanvända dem hon hade. Också häftigt, med en rygga sydd av en gammal hoodie osv.

  • Jättebra frågor 🙂

   Köpstopp är nog mest radikalt för folk som är ovana vid begagnat, och som inte har vanan inne. Om man köper begagnat så bidrar man inte till nyproduktionen iaf. Sedan tror jag iofs att det går att “handla begagnat” på så många olika sätt. Den som under köpstoppsåret köper hundra plagg på vintagesecondhand, inlämnade av personer som burit plagget en gång och sedan säljer det och har det som vana, och som själva gjorde så innan och kommer att göra det efteråt, ger självklart ett annat avtryck miljömässigt än en person som bara köper ett par nya kalsonger (för såna brukar inte finnas begagnade… tackolov) som enda plagg.

   Jag tänker att det här blir lite av ett test för mig, för att få koll på hur jag egentligen beter mig. Någon konsumtionshets har jag inte, det är jag rätt säker på. Däremot måste jag bli bättre på att ta hand om det jag redan har.

 7. Minou says:

  En tankeställare skulle man få om man under ett år bara fick skaffa kläder man själv producerat – ända från fibern. Det är helt OMÖJLIGT för såna som oss att leva på att producera en tröja tex, om de ska säljas till HM-priser. Kolla priserna på en hantverksmässa eller nåt: de är inte det minsta orimliga om man alls ska ha betalt för sin tid. Alltså utnyttjar vi “slavar” som inte heter så, men är lika hårt bundna vid sina arbetsuppgifter som någonsin en “äkta” slav, för vår konsumtions skull.

  Det kan vara oerhört nyttigt att ta rätt på saker för en själv, inte bara miljön…

 8. Susanna says:

  Jag önskar att jag hade tillräckligt med fantasi för att komma på nåt nyårslöfte, att lova att jag ska banta och börja träna och sånt funkar inte som nyårslöfte, det har jag prövat förr utan nåt resultat. Jag får väl lova mig själv att fortsätta återvinna 90% av skräpet här hemma, och att fortsätta använda sambons soprumsfyndade video tills den går sönder.

 9. Jag lovar att fortsätta läsa en av Sveriges bästa bloggar 🙂 Gott nytt år!

 10. Andrea says:

  Gott nytt år och lycka till med dina nyårslöften!

 11. pärlbesatt says:

  Kom på att det är lite mer användarvänligt att länka till saker än bara babbla om dem. Alla är ju inte googlomaner som jag. Så, här, väl bekomme!

  http://www.littlebrowndress.com/

 12. Maria says:

  Woho för veganismen och köpstoppet!
  Finns lite veganrecept på min blogg om du vill ha inspiration > peppen.wordpress.com

 13. Pingback: Veganism som en ursäkt för att ta itu med sitt liv – Del II « trollhare

 14. Pingback: The Arks Superstar-video: Närhet eller nylonfetischism? « trollhare

Leave a Reply