Djungelflickan talar – men är världen redo att lyssna?

“Djungelflickan på väg att bli människa igen” skriver Aftonbladet. Kambodjanska Rochom P’ngieng försvann när hon var åtta år och vallade vattenbufflar. Nitton år senare hittade man en vuxen kvinna som inte använde talat språk och gick framåtböjd som en apa. Nu har det gått två år, hon är 28 år gammal och det är den som utger sig för att vara hennes egen pappa* som säger så:

“- Hon håller på att bli en människa som alla andra”

Människa som alla andra betyder att kommunicera med ord, och att till exempel kunna be om mat och vatten. Det betyder att inte försöka fly tillbaka ut i djungeln utan finna sig i att bo bland människor.

Nu verkar det visserligen inte som om Rochom är ett typiskt “vargbarn”: det finns tecken på att hon snarare har hållits fånge av någon. Till exempel har hon ärr på handlederna, som om hon har blivit bunden, och vittnen såg en man på platsen där hon hittades. Hon hade också redan från början vissa tecken på att hon har haft kontakt med människor: Hennes hår var kort när hon hittades, och huden slät och mjuk och fötterna inte alls som om hon gått barfota i djungeln. Med tanke på att man brukar diskutera om inte många av de som påståtts vara uppfostrade av vargar, hundar och apor egentligen har klassisk autism eller något liknande, så är det inte helt otroligt att hon helt enkelt blivit fastbunden för att familjen inte visste hur de skulle hantera henne, och att hon sedan rymt, eller att hon har blivit övergiven.

Naturligtvis är detta bara teorier och spekulationer. Vad hon har varit med om kan hon inte berätta på ett språk som någon i hennes omgivning förstår, för de ord hon kan på det språk hennes familj talar är bara några få. Däremot vill jag inte kalla Rochom för “mysterium”, för det vore att förminska henne. Det räcker med att veta att det är fullt möjligt att hon KAN ha hållits fastbunden och inlåst i tjugo år. Det är inte på något sätt otroligt.

Fängslad för att hon inte kunde tala, och i sin frustration över att inte kunna göra sig förstådd gick till handgripligheter. För att hon kanske skadade sig själv eller någon annan, eller gjorde saker som hon inte förstod var farliga, som att leka med eld eller knivar, eller som var tabu, som att klä av sig naken bland folk – vilket hon gjort när hon försökt rymma ut i djungeln igen. För att det var för tungt att vakta henne varenda sekund. För att familjen skämdes.

Spekulationer, som sagt, men oavsett vad som hänt så hoppas jag verkligen att hennes nya liv är bättre. Jag önskar att det fanns någon som talade hennes språk, som kunde översätta – frågan är om världen är redo att lyssna.

*) Det kan vara läge att påpeka att det inte nödvändigtvis är den familj som tagit sig an henne som är hennes ursprungliga. Pappan ville inte göra något DNA-test.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media, NPF-vård, Psykiatri, Psykologi, Skam, Social inkompetens, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Djungelflickan talar – men är världen redo att lyssna?

 1. Werner says:

  Tänk om hon hade barn därute i djungeln…

 2. p-o says:

  Ja tänk så lik hon är den första egentliga djungelflickan också.
  Moder jord torde vara den första egentliga djungelfickan. Hennes tidigare öden delvis höljda i dunkel. Hon verkar dock ha hållits fast av en större gravitation, solen verkar ett lysande exempel på det. Från långt håll ser hon nu ut att vara fångad av olika murar. Gränser och annat som byggts på hennes yta.

  Men hennes inre visar inte alltid samma sak som det yttre för i sitt inre är hon helt flytande och väldigt het. Med med allt vallande av vattenbufflarna (oceaner å sånt) blev hon lite coolare på ytan. Många kometer tycker att sådana planeter är väl insnöade på sin solcentrering rent gravitativt, men å andra sidan kan det ju vara juste att ha något att spinna runt precis som elektroner och sådant smått strunt. Men ingen vet vem hon är eller vad det betyder egentligen – Ho Chi Min. Tjing tjing. 🙂

 3. anonym says:

  “Djungelflickan på väg att bli människa igen” Som att det skulle vara något bra?

  Djungelflickan på väg att bli lika korkad som alla andra?

  hon har klarat sej därute i så många år, hatten av för henne, vi kanske kan lära oss något?
  Fast det är inte sånt vi gör…
  Så hur gör vi då?
  Inte vet jag, jag vet bara hur jag gör…

 4. Alexandra says:

  Intressanta spekulationer…
  I en drömvärld hade jag önskat att hon hade levt med djur i djungeln sedan hon var åtta år och hade kommit tillbaks till människorna med något meddelande från moder jord typ;), fast som ingen skulle trott på iallafall i och för sig…för vi är ju förståndiga människor som vet vad som är riktigt och oriktigt…vi använder oss utav vårt helt sunda förnuft och dömer vad som är sant och falskt…

 5. Martin says:

  Läste titeln på blogginlägget på dn och tänkte: “suck, en sån stolle”. Kom hit mest för en freakshow. Jag blev alltså överraskad av ett bra inlägg och intelligens. Och du verkar veta mer än dn om detta.

  • Tja, freak show är vad min blogg är, när jag skriver om mig själv, så du var inte helt fel ute 😉

   Jag tycker att “vargbarn” är en fascinerande företeelse, så jag har läst lite (men inte jättemycket, erkänner jag) om det. Fast mest intressant är egentligen folks fascination…

 6. Martin says:

  Jag menade inte att vara ringaktande i mitt inlägg ovan när jag sa att du verkade veta mer än dn. Självklart vet ju och förstår nästan alla människor mer än svenska journalister, denna avskrädesyrkeskår. Vad jag menade var att du lät som du visste en hel del och att jag tyckte om att läsa.

 7. Tommy says:

  “Ska göra DNA-test
  Fadern säger sig vara tvärsäker på att kvinnan är hans dotter men kommer ändå att göra ett DNA-test för att av vara säker. Under tiden hålls kvinnan under bevakning för att hon inte ska rymma och återvända till djungeln.”
  Finns tydkigen fler meningar om vad pappan tänker sig göra. Detta enligt AF.

 8. Martin says:

  Hehe, det står ju faktiskt freakshow ser jag nu! Skojit. Vargbarn är facinerande. Men det är ju inte på något sätt något naturtillstånd för oss människor, vi är ett socialt djur.

Leave a Reply