Vansinnesdåd och viltvård

Jag vet inte hur många timmar jag ägnat åt att försöka förstå varghatet. I början analyserade jag det utifrån förnuftet: Jag försökte lyssna på argumenten, men de drunknade i starka känslor: Sorg, ilska och rädsla, men också ett hat mot “de”. Inte mot vargarna alltså i första hand, utan mot människorna som de tyckte bestämde för mycket.

Stockholmare, stadsbor, politiker, djurrättsaktivister – och fjollor och fruntimmer. Människor som antas vara helt ovetande om hur det är att bo på landet, som bara sett vilda djur på tv och som inte kan någonting. Blödiga känslomänniskor, det är vad de är, de som inte hatar varg. Fast det är klart: det blir lite besvärligt när det visar sig att det bor såna människor även i småbyar i vargtrakter. Det rubbar ju bilden av att alla som bor “på landet” är varghatare, så de som säger emot blir trakasserade tills de antingen lär sig att tiga eller flyttar därifrån. Om de då flyttar in till en stad, eller till någon varglös plats, så har de själva diskvalificerat sig för att få ha en åsikt om vargar. Det är ju som sagt bara de som bor med vargar runt knuten som får uttala sig.

Själv är jag numera stadsbo, så jag har ingen rätt att uttala mig om utrotningen. Jag har aldrig ens bott i vargtrakter. Däremot har jag bott i ett område med mycket björn, så de får jag nog ha en åsikt om. Jag har också bott på ställen med många jägare under en avsevärd del av mitt liv, fast det räknas nog inte. Om man bor nära vargar har man rätt att döda dem, men om man bor nära jägare har man inte rätt att lägga sig i deras dödande.

En man går in på ett köpcentrum och skjuter ihjäl totalt sex personer, för att hämnas att han blivit dumpad. 12 000 personer går ut i skogen och skjuter ihjäl minst 22 vargar på några timmar, för att hämnas att vargar ibland river fåren och älgarna som jägarna själva ville döda. Det första kallas vansinnesdåd. Det andra kallas viltvård.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Djur, Internet, Politik, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

38 Responses to Vansinnesdåd och viltvård

 1. Andrea says:

  Skitbra inlägg! Det är verkligen jättesorgligt att amn fortfarande får skjuta vargar. Viltvård, my ass.

 2. Tackar. Ja, det känns som ett stort steg bakåt :S

 3. Gummifarbror says:

  Se människans sanna natur. Även som vuxen blir man besviken, trots att man sett så mycket och fortfarande hoppas …

 4. Paranoia says:

  Jägarna måste skjuta älgar för att det inte finns några rovdjur som håller nere älgstammen. Det har vi alla hört. Sedan blir det fler rovdjur. Då blir älgstammen mer normalstor och då blir det inte lika bekvämt att jaga älg längre. Då måste jägarna skjuta rovdjuren för att deras hobby inte ska bli för ansträngande. Samtidigt känner man sig så mäktig och macho när man har skjutit ihjäl ett djur som nästan är farligt för människor.

  Jägare och varghatare lever i den besynnerliga föreställningen att skogen är någon sorts potatiskåker som ska anpassas för människans bekvämlighet. Det där med att vargar skulle vara farliga för folk är nys. Fråga en fårbonde i Italien eller Baltikum om hen, likt er, är rädd för vargar och hen kommer att titta konstigt på er och fråga om ni är rädda för grävlingar också. Hen kommer inte tycka att ni är macho, hen kommer att tycka att ni är neurotiska kärringar, om uttrycket ursäktas.

  Fö bor jag i närheten av en nyetablerad vargflock och vistas ofta ensam i skogen. Om någon undrar.

 5. Rune says:

  Hur många barn och vuxna har anfallits av varg dom senaste 10 åren? och jämför med hur många som anfallits av hundar under samma tidsperiod! Den statistiken skulle stödja att vi inför skyddsjakt på tamhundar.

 6. Per Karlsson says:

  Bra inlägg! Varghatet är inte lätt att förstå från rationella utgångspunkter.

 7. Medborgare X says:

  Det finns gott om plats på Lidingö och på Djurgården. Istället för att skjuta en massa vargar borde de ha fångats in och flyttats dit istället.

 8. Pingback: Stora stygga vargen – eller? | Sagor från livbåten

 9. christina says:

  härligt att inte vara ensam om sorgen och ilskan över detta. tack för inlägget!

 10. Bitte says:

  Fantastiskt bra inlägg – det känns så skönt att möta någon som känner som jag i den här frågan!

 11. Bitte says:

  PS. Läs gärna mina inlägg om vargjakten – jag menar vargslakten…

 12. mumari says:

  Jag kan bara hålla med, trots att jag bor på landet, där varghatet är mer en regel än undantag, där man antagligen gräver sin egen grav när man skriver om det, och detta särskilt då man har boskap på gården.
  Då har man liksom någon slags skyldighet att heja på vargslakten.

 13. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » En vargkuk på väggen över brasan

 14. Elin says:

  Precis som andra skrivit; bra inlägg!

 15. MarySaintMary says:

  Åh, det här är så svårt! Jag är inte för jakt av något slag, men det är inte heller kul med en hel hage söndertrasade får, på grund av varg.

 16. Linn says:

  Sista stycket klockrent, den här delar jag på FB 🙂

 17. Pingback: mumari » Om den stolta & manliga jägaren och den farliga vargen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *