Sjukhustwitter avslöjar rehabiliteringsbluffen

Ibland kan man sammanfatta en politisk skandal på mindre än 140 tecken; faktiskt bara på 89 stycken. Jonas är inlagd på sjukhus över nyår och twittrade såhär igårkväll:

“Strike! Där satt den! Nu har vi fått in en från FK. Lär ju knappast vara den siste i år.”

Han syftar på personer som blivit utförsäkrade, och som blivit så akut sjuka av stressen över sin ekonomiska situation så att de blir inlagda. Detta var alltså igår, den andra januari. Jag gissar att hen som kom in varken är den första eller den sista i den situationen.

Man vet redan att utförsäkringar ökar trycket på socialtjänsten, och det skulle inte förvåna mig om det märks i vården också. För även om pengar inte gör en lycklig, så är ekonomisk oro direkt hälsovådligt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Internet, Politik, Psykiatri, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Sjukhustwitter avslöjar rehabiliteringsbluffen

 1. litentanta says:

  Att jag inte har tänkt så pass långt själv stör mig, samtidigt som jag ju vet att jag har haft tankarna i de banorna… Knepigt hur man funkar, eller inte.

  Hänger väl själv o dinglar “på gränsen”, mindre glad epileptiker med trasig kropp, en sån där härlig blanddiagnosticerad en som varit hemma alldeles för länge, ivf enligt borgarna och vad jag vet i dag är att jag ivf har på mig till april. Innan april ska jag ha ökat upp min arbetsträning till heltid alltså, kämpat mig upp till 4 timmar från halvtid just nu, sen i just april 2009, och är kanske inte mest positiv till all stress nej.

  Har modern inlagd på sjukan under en veckas tid, hjärtsvikt, och det är full fart på patienterna där. Iofs är ju avdelningen sån, in, försök till att räta upp allt, helst inom ett dygn o ut med patienten, ja, så att nästa infarkt eller svikt hinner in innan det är för sent. Man skulle tassa runt och kolla av lite vilka förutsättningar de akut sjuka har där, måste finnas många numer “friskskrivna” som havererat just av den anledningen…

  • Ja, jag behövde egentligen också höra det från någon annan först, innan jag såg mitt eget mönster. Att oroa sig för ekonomin är liksom det sista man behöver. Jag kan lugnt säga att det faktum att jag har fått aktivitetsersättning (=”sjukpension” för -30) och inte socialbidrag de senaste tre åren har varit avgörande för att jag öht ska kunna få en chans att rehabiliteras. Att leva på marginalen och använda sin enda kraft till att fylla i blanketter, springa på socmöten, spara kvitton, jaga intyg, vända ut och in på sin själ etc. är förödande för den som redan är slutkörd.

 2. Anas Atrata says:

  Själv drevs jag till att ta mitt liv den 3:dje maj förra året. Efter två dygn på centralintensiven konstaterades att jag lyckats ångra mig i tid efter min intoxinering. På inrådan av psykologer skrev jag självmant in mig på sluten avdelning – att komma hem ensam hade inte funkat…

  Och vad händer? Samma läkarutlåtande som tidigare med exakt samma diagnos, Depression, utfärdas – denna gång med skillnaden att jag nu helt plötsligt visar mig vara berättigad till sjukpenning!? Ordet självmord nämns inte överhuvudtaget.

  Så varför har jag då under totalt 18 månader tidigare förvägrats sjukpenning kan man undra? Något som – eftersom jag verkligen inte kunnat jobba – kostat mig alla mina besparingar jag slitit ihop i livet – kring 550.000 kr inkl. sociala avgifter.

  Så dagen då jag till slut var helt ren på pengar, checkkrediten uppäten och VISA-kortet spärrat – och om möjligt i ännu sämre psykisk kondition – fanns ingen annan utväg än att göra slut på självföraktet allt hade lyckats skapa…

  Lägger till att jag var egenföretagare sedan 20 år och som det minst sagt rullat på bra för innan jag fick min diagnos.

  Jag trodde då på läkarna som förklarade för mig, ovan som jag var vid både sjukvård som sjukskrivning som sjukersättning, att det var helt ok – man fick må dåligt. Att det var ett sjukdomstillstånd som alla andra men att jag nu skulle sjukskrivas, få vård och bli frisk igen.

  -Jaså, sa jag godtroget och sa upp mina kundavtal…naiv som jag var trodde jag ju på dessa representanter för samma samhälle som Försäkringskassan är en del av.

  Jag trodde på samhället.

  • Det låter fruktansvärt, det är sånt som inte får hända men händer ändå…

   Just egenföretagare har otroligt dåligt skydd när de blir sjuka har jag hört, men det är inte säkert att det hade gått så mycket bättre om du varit anställd. Det är många som verkligen inte kan jobba, men som ändå inte blir godkända.

 3. Swedshit! says:

  Sverige har blivit ett skitland för 100 år sedan var Sverige skiitfattigt land och nu är vi tillbaka..Kolla på andra länder som Chile där arbetslösheten är på 8,7 i lågkonjukturen och de pekar uppåt i ekonomin fast bara Chile är bara 200 år som land och se hur mycket dom har byggt upp och alla familjer har hus nästan, och de är sina egna hus som dom betalt och som staten hjälper till med att betala de första åren och det är vanliga familjer med fina hus..Inte som här i Sverige där bara den mellersta klassen uppåt kan ha hus + att huset är inte helt deras och är på ett lån ni måste betala hela era liv..Man kan inte bara leva på lån hela livet de kommer inte gå..7000 är hemlösa i Chile bara…Och snart komemr stor makterna ta över Indien, Kina, Chile, Brasilien detta händer när den rika tänker kort och bygger på fel grejer..Pengar gör ej än lycklig människor kolla hur deppiga ni Svenskar är och ni har haft det bra en tid, jag menar ekonomisk men man kan itne få ångest för att man e lite fattig för de t.e.x. Chile var en av de fattigaste i amerika för 100 år sen in till 50 talet men vi var glada och goa ändå det handlar om det sociala livet folket bygger upp ett land =)..Sköt om er allihopa…

  • Sverige är inte riktigt nere på 1910 års nivå, men det har helt klart gått neråt på sistone. Det håller jag verkligen med om. Jag tror btw att det är svårt att vara glad varaktigt om man är fattig. Då räknar jag inte fattigdom utifrån inkomst och prylar etc, utan utifrån om man känner att man lever på gränsen för vad man klarar av.

 4. Swedshit! says:

  och fyfan vad många rasister det är på aftonbladet..I Chile har vi 40 tusen palestiner araber massa med amerikaner och chineser och tyskar och brasilienare med mera men vi skyller inte på dom sluta va så egoistiska och tänk stort istället

  • Jag vet, ABs kommentarsfält är en lekplats för rasister, sexister, homofober och allmänt högerextrema typer. Jag läser bara kommentarerna där om jag är på självplågarhumör 😉

 5. Swedshit! says:

  317.000 imigranter har Chile år 2002 och nu är det mycker mer än så fakta från Organizacion Internacional och skyller vi på dom?? nej folk är välkommna til vårt land =) vi är ett gästvänligt land chao

 6. Anas Atrata says:

  kanske en dum fråga – men vad var det för fel på min respons??

  • Inget fel på den, konstigt att den inte syntes direkt. WordPress lever sitt eget liv ibland, så den blev stoppad och hamnade i “väntar på moderering”. Varför det blir så vet jag inte, men det är något som händer då och då :s Nu släppte jag iaf fram den 🙂

 7. dean says:

  intressant med artikeln om att bli hemlös (säger jag utan att ha läst – är på lite hyperhumör och orkar inte läsa längre texter, dina går dock bra av nån anledning). folk jag känner brukar säga “så länge man inte knarkar så hamnar man inte i rännstenen” som ett tröstande mantra. kanske dags att skrota det nu…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *