Storebror ser dina könsorgan

Strax före jul såg jag Breakfast on Pluto för andra gången. Jag älskar den filmen, och en av de mest talande scenerna är när huvudpersonen Kitten går från att uppfattas som ett offer till att ses som terrorist på en sekund. Kitten är en irländsk transperson i London på 70-talet, som råkar vara på ett disco när en IRA-bomb exploderar. Hon förs till sjukhus och inför presskamerorna på akuten klipper sköterskan upp henoms strumpbyxor för att kunna sköta om såren, när man ser att hon plötsligt hejdar sig. I nästa scen dunkar en polis Kittens huvud i bordet i förhörsrummet. En irländare i London, som är en biologisk man i kvinnokläder – det är klart att det var “han” som placerade ut bomben.

Det är den scenen jag tänker på när jag läser om kroppscannrarna på flygplatser:

“Kroppsskannern ser rakt genom dina kläder. På skärmen avbildas varje kontur, inklusive kön, piercingar och eventuella gömda föremål.”

På bland annat Schiphol i Amsterdam och  Heathrow i London har man börjat förbereda för kroppscanning, och självklart är det för det nobla syftet att stävja terrorism. Som allt annat. Men ändå.

Jag vet att Breakfast on Pluto bara är en film, och att det finns en viss medvetenhet om att det existerar transpersoner, men det är ändå inget man kan ta för givet. Även om man inte ska måla fan på väggen, och även om det säkert finns många transpersoner som precis som jag  flugit utan några större bekymmer, så händer det att folk blir illa bemötta just för att de är transpersoner. Det har till exempel hänt att transmän har blivit tillsagda att plocka ur sina penisproteser ur byxorna vid säkerhetskontrollen, och det händer att personalen ställer väldigt personliga frågor mitt framför andra resenärer, och att man gör extra kontroller och hånar transpersoner.

Kroppscanning är ännu en säkerhetsåtgärd för att hindra terrorister, men som kan ställa till problem för massor av oskyldiga. Som tur är har ingen än så länge kommit på att gömma en liten sprängladdning i en behå, men ändå misstänker jag att de nya kontrollerna kan leda till ännu fler missförstånd och rena trakasserier. Ifall de ska användas måste det vara ett minimikrav att personalen är utbildade i transkompetens.

En person i klänning är inte terrorist bara för att hen visar sig ha kuk, precis som en person med “arabiskt” utseende inte är det. Det låter kanske självklart, men det senare har visat sig vara väldigt svårt att förstå. När storebror ser dig in på bara skinnet är det extra viktigt att hen vet att bara för att man har lindat brösten eller tejpat kuken så att de inte ska synas genom kläderna, så betyder det inte att man har något att dölja.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Intersexualism, Politik, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Storebror ser dina könsorgan

 1. densominteärparanoid says:

  Visst har man något att dölja om man lindat brösten/tejpat kuken. Att man har bröst/kuk.

  Vad som är det viktiga, enligt mig, är att det inte är på något sätt fel att göra det (så länge man utgår från en normativ etik baserad på fakta och logik, det finns givetvis folk som tycker att det är fel) och därför bör ett liberalt samhälle skydda den personliga integriteten. Inte bara för transpersoner, men för alla.

  Situationen för transpersoner i det här fallet är bara ett exempel på varför post- 9/11 samhället är ett direkt hot mot liberalismen och demokratin.
  I 8 år nu pågår det en kampanj, med många stater och myndigheters stöd, att med “terrorismen” som argument få människor att tänka att det är både fel att vara annorlunda men också att endast de skyldiga har ett intresse att dölja något.
  För Svensson är det än så länge bara irriterande. För de som inte passar in i “medel-svensson” mallen har det redan nått nivån av systematiskt trakasseri.

 2. Ylva says:

  Finns det inga underkläder, med aluminiumfolie eller något sådant, som döljer ens privataste delar vid scanning?

  • Då blir man nog inplockad och kroppsvisiterad, så det är nog inget att rekommendera.

   • Ylva says:

    Då blir man inte fotograferad. Och det skulle helt klart öka deras arbetsbörda om många gjorde så i protest. Så länge det rör sig om kroppsvisitation och inte kroppsbesiktning kan jag nog tänka mig att vara obekväm.

    • Aha, du tänker så. Ja, som organiserad manifestation skulle det kanske fungera. Fast när jag säger “kroppsvisitation” så menar jag inte bara “klappa utanpå kläderna”…

 3. Pingback: På flyget är vi alla nakna « Joakim Hörsing

 4. Pingback: Storebror ser dina könsorgan – Del II « trollhare

Leave a Reply