Amanda Simpson: Obamas nya rådgivare – och transperson

En gång i tiden fanns det bara läkare, men sedan kom det kvinnliga läkare också. Samma sak med präster, professorer, ingenjörer, politiker och allt vad det var: Det fanns de som antogs ha kuk som var könlösa, och de som antogs ha fitta som blev könade. Mannen var norm. De kvinnliga läkarna/prästerna/professorerna/ingenjörerna/politikerna/whatever fick dessutom en del uppmärksamhet bara på grund av sitt kön; en del positivt, men mycket negativt också. Förväntningar och krav ställdes från olika håll på att de skulle vara si och göra så. Medan männen aldrig var representanter för sitt kön var kvinnorna alltid det.

Idag har saker och ting förändrats, och allt det här har du säkert hört förut. Det är bara uppvärmning till en liten jämförelse.

Amanda Simpson är president Obamas nya rådgivare i handelsfrågor. Hon är ingenjör, pilot, flyginstruktör och testpilot med över 20 års erfarenhet, och har dessutom en mastersexamen i Business Administration. Hon har också haft en hel del uppdrag i olika kommittéer och styrelser, och fått utnämningar som Raytheon Woman on the Move 2001, enligt hennes hemsida. Det är på grund av allt detta hon har fått jobbet – men det är inte det som har gjort henne uppmärksammad. Det som lett till att hennes namn ger 106 träffar på nyhetsartiklar är inte hennes meriter, och inte heller att hon är kvinna, utan att hon är en kvinna med transsexuell bakgrund. Det är det som får tidningar att skriva om henne; de flesta uttrycker sig respektfullt, även om en del naturligtvis hakar upp sig på hennes medicinska historia.

Egentligen har min idol Matt Kailey redan sagt det jag vill säga: Det är ett tveeggat svärd att vara en offentlig person och öppen. Å ena sidan kan man vara en förebild och bidra till att synliggöra transpersoner som grupp. Å andra sidan riskerar man att bli Transpersonen, vilket är precis som det var med Den Kvinnliga Läkaren en gång i tiden; man får uppmärksamhet för den man är snarare än för vad man gör. Jag gissar att hon själv hade anat att det var så det skulle bli. Simpson visste antagligen precis vad hon gjorde när hon sa:

“as one of the first transgender presidential appointees to the federal government, I hope that I will soon be one of hundreds, and that this appointment opens future opportunities for many others.”

Pressmeddelandet är från National Center for Transgender Equality, och Simpson gör alltså ingen hemlighet av att hon har transsexuell bakgrund. Mara Keisling, en representant från centret, säger:

“What is noteworthy about this appointment is not that a transgender person is serving this administration – many transgender people work for the federal government – the real story is that Amanda Simpson was selected based on her exemplary credentials and not because she is transgender. Countless transgender people are overlooked every day for jobs they can do very well. When an employer does not discriminate based on gender identity, they have access to more highly qualified people. That’s what happened here.”

Amanda Simpson är inte den första öppna transpersonen i amerikansk politik, men den som har nått högst. Hon kanske inte heller är den första transpersonen att sitta som presidentrådgivare – men hon är den första som nått så långt och är öppen. Hon blev inte bortvald på grund av sin historia, och hon blev inte diskriminerad. Hon har levt öppet och ändå lyckats göra karriär, utan att behöva kompromissa för att arbetsgivarna vägrar anställa en transperson. DET är den verkliga nyheten. Därför hoppas jag precis som Simpson att det här bara är början, och jag är verkligen glad för hennes skull.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Amanda Simpson: Obamas nya rådgivare – och transperson

 1. meta says:

  “Hon har levt öppet och ändå lyckats göra karriär, utan att behöva kompromissa för att arbetsgivarna vägrar anställa en transperson. DET är den verkliga nyheten. ”

  Precis. Det är precis det som stört mig när jag läste om henne, för jag såg rubriken “första transperson blablabla” och fick jättevibbar till “första kvinnliga biskopen”-retoriken. Skitkul för henne, jättebra att kompetens lönar sig – men hon har fått posten för att hon är kompetent, inget annat. Men om hon fått posten pga. att hon är (eller heter det “var”? Hur uttrycks det egentligen, om hon är kvinna så är hon kvinna oavsett om hon föddes utan slida/livmoder, liksom.) “transperson” så undrar jag hur det står till där borta på andra sidan. Det är väl inte transfrågor hon ska syssla med?

  • Nej, det är det som är grejen. Hon ska inte jobba med transfrågor, och har inte blivit utvald för det, utan för sin kompetens inom handelsfrågor. Samtidigt ÄR det ju bra att hon är öppen med det, men det är så lätt hänt att det tippar över. Att vara avvikare är en balansgång mellan osynlighet och att reduceras till en enda personlig egenskap. Lite samma sak med Obama ju, som fått mycket mer uppmärksamhet pga att han är “den första svarta presidenten” än “den första presidenten som kanske faktiskt lyckas få igenom en sjukvårdsförsäkring”.

   • meta says:

    Exakt – varken hudfärg eller “gender”historik (svårt att hitta bra ord här!) borde vara huvudnyhet, mer som en bisats av onyttigt vetande ungefär som favoritfrisyr eller högerhänthet. (Plötsligt ser jag framför mig rubriker som “Den första vänsterhänta läkaren får anställning på Akademiska sjukhuset” och “USA:s första blå spike-försedda president svär eden”.)

    • Ja, precis. Vänsterhänthet är btw intressant, eftersom vänsterhänta förtryckts i skolor och så, men idag är det bara en väldigt stark högernorm i praktiken, och ingen som tror att vänsterhänthet är “fel”.

 2. meta says:

  Vänsterhänthet ja. Min mamma är vänsterhänt men skriver med höger för de fick inte skriva med vänster i skolan.

 3. Pingback: Amanda Brihed, Amanda Simpson… Världen behöver fler amandor! « trollhare

 4. Pingback: Letterman har fått transsex på hjärnan « trollhare

 5. Pingback: Amanda Simpson och psykstörd-transa-stigmat « trollhare

 6. Pingback: Män väljer människor, kvinnor könskvoterar « trollhare

 7. Pingback: Syns det om någon är homosexuell? « trollhare

Leave a Reply