Amanda Brihed, Amanda Simpson… Världen behöver fler amandor!

Amanda hade lovat något speciellt tills idag, i Expressen, så det första jag gör är att gå dit och kolla. “Jag tror du kommer att gilla det” sa hon. Och det stämmer, för Amanda skriver om en annan Amanda. Amanda Brihed skriver om Amanda Simpson; folkpartisten om Obamas rådgivare som väckt internationell uppmärksamhet för att hon blev vald för sin kompetens och inte bortvald för att hon har transsexuell bakgrund.

Amanda Brihed, för en del mest känd som grundare av Nätverket Svart Måndag, meddelar att hon tänker kandidera till riksdagen för Folkpartiet. För mig är hon framförallt Amanda, transaktivisten; det var så jag lärde känna henne för några år sedan. Inte som Amanda, den transsexuella, utan som Amanda, aktivisten, alltså. Sedan drog hon igång Svart Måndag, och började ligga lågt med sin bakgrund, tills hon blev outad i Metro. Mycket har hänt sedan dess, och jag har förstått att hon har kämpat mycket med att å ena sidan vara öppen, för att hon inte skäms, och å andra sidan få ha någon slags privatliv. Därför tänker jag att det är ett stort steg att hon idag kommer ut så öppet som det bara går, och samtidigt berättar att hon är riksdagskandidat. I Expressen skriver hon:

“Det är ingen slump att USA hunnit före Sverige. I USA är GID en konkurrensfördel inom näringslivet, då transpersoner är vana att tänka utanför normer och ramar. I dag premierar företagen, inte kunnande utan idéer och nyskapande. Något som vi tvingats lära oss sedan barnsben.”

Det håller jag med om. De flesta transpersoner – inte bara transsexuella – som jag känner har erfarenheter av att tvingas gå utanför ramarna och omvärdera sina liv. Och på sin blogg fortsätter hon:

“I framtiden behöver vi förebilder. Vi behöver pionjärerna som lyckas ta sig in i politikens finrum, på styrelseposterna inom näringslivet och inom myndigheter och statliga verk. Vi behöver artister och konstnärer och vi behöver andra som vågar sticka ut. Människor som vågar stå för sin historik, för sin trans- eller intersexualism och för att de är precis lika bra som alla andra människor.

Vår minoritet är förmodligen så stor som 50.000 personer bara i Sverige idag. Det är dags att inse att vi behöver samma möjligheter att utvecklas och få rätten att styra över våra egna liv som alla andra minoriteter i samhället idag. Vi har blivit åsidosatta, diskriminerade och tvångssteriliserade länge nog. Det får räcka nu!”

Även om jag inte är folkpartist – jag är alldeles för röd och grön för att ens snudda vid ljusblått – så vet jag att Amanda står för många bra åsikter. Jag skulle inte rösta på henne för att hon har transsexuell bakgrund, men ifall jag hade varit mer högervriden skulle jag definitivt ha röstat på henne för att hon tar transfrågor på allvar. Hon är insatt, hon är kunnig och hon kommer aldrig att göra generalfel som att säga “homo- bi- och transsexuella”, som genomsnittspolitikern gör när hen försöker vara engagerad.

Amanda har rätt i mycket av det hon säger. Transpersoner har funnit sig i att antingen bli bortsorterade eller smyga för att kunna göra karriär. När någon inte blir diskriminerad är det en världsnyhet. Det räcker nu. Transpersoner måste få ta plats – och ingen kommer att upplåta plats åt oss om vi inte är beredda att ta första steget själva.

Världen behöver fler amandor; såna som vågar stå för den de är och samtidigt vägrar finna sig i att bli trakasserad för det. Heja Amanda! Och heja transfolk! Vi har allt att vinna, men inte mycket att förlora.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Genus, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Könsneutrala äktenskap, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Överlevnadshandbok, Politik, Psykologi, Regnbågsidoler, Sexism, Självkänsla, Skam, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Amanda Brihed, Amanda Simpson… Världen behöver fler amandor!

 1. “Världen behöver fler amandor; såna som vågar stå för den de är och samtidigt vägrar finna sig i att bli trakasserad för det. Heja Amanda!”

  Hah! Alltså, en av mina favoritpersoner i världen heter Amanda! Hon är inte transperson (även om hon ibland uppfattas som det pga hennes mörka röst och rätt extrema smink), men hon passar ändå väldigt bra in på det du skriver. “Min” Amanda är Amanda Palmer, en amerikansk sångerska. Och hon står verkligen för den hon är och vägrar bli trakasserad! Det bästa exemplet jag har är från när hon släppte videon till sin sång “Leeds United”. I videon är hon endast iklädd byxor, bh och kavaj. När hennes skivbolag fick se videon sa de åt henne att genast klippa bort delar från den, eftersom man såg för mycket av hennes mage och hon var för fet för att det skulle vara ok. Självklart vägrade hon.

  Jag kan prata hur länge som helst om Amanda Palmer, men jag ska försöka låta bli. Jag har i princip inga fittkönade kvinnor som förebilder, jag känner aldrig att jag har något gemensamt med dem – förutom just Amanda. Jag tror det visar rätt väl vilket stort intryck hon gjort på mig.

  här är videon i fråga i alla fall. jag vet inte, du kanske gillar det 🙂

  vackrast är nästan publiken, full av avvikande människor av varierande kön.

  • menade “fittfödd”, inte “fittkönad”. man kan ju självklart vara fittkönad utan att vara fittfödd.

  • Det första jag hörde när jag började “hoppa” i låten (det gör jag alltid, rastlös som jag är) var “Who needs love when there’s southern comfort”. Jag vet att det är ett whiskeymärke, men jag tänkte såklart direkt på filmen…

   http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Comfort_%282001_film%29

   • inte helt omöjligt att hon känner till filmen. hennes texter är nästan alltid tveeggade och kan tolkas på en massa olika sätt.

    folk som kommenterar på youtube är alltid i en klass för sig:
    “Fat. Ugly . Stupid. Can’t sing […] Looks like a guy.”

    hmmm.

    • Ja, hon förtjänar att kollas in närmare. Så tack för tipset 😀

     • no problem! kan ju avslöja en kul liten grej… hon var innan med i ett band som hetter Dresden Dolls, och jag anledningen till att jag över huvud taget känner till henne och bandet var att Ola tipsade om dem till mig och mina två vänner personligen typ 2005-2004 🙂 *lite skryt* Arks manager är tydlign bekant med Amandas pappa.

     • Okej 😀 Jag är ju helt värdelös på att komma ihåg namn och känna till de artister som ALLA känner till, så jag vet aldrig hur kända någon är 😛

     • haha. Amanda (eller AfP som hon ofta kallas. Amanda fucking Palmer) är inte särskilt känd alls i sverige. så vitt jag vet han hon bara spelat i sverige en gång, och det var som Dresden Dolls hösten 2004, trots att hon varit på massvis europaturneer sen dess 😛

      Dresden Dolls kan nog också vara av intresse förresten. Om du gillar AfP’s musik, dvs. De var en duo, Amanda och hennes dåvarande pv Brian Viglione. De har låtar som tex Sex Changes och Half Jill, Half Jack.
      http://www.dresdendolls.com/downloads_n_lyrics/lyrics/sexchanges.htm
      http://www.dresdendolls.com/downloads_n_lyrics/lyrics/halfjack.htm

      Det som kan vara lite snårigt med både AfP’s solo-sånger och de från Dresden Dolls är att det kan vara svårt att veta hur texterna ska tolkas. Personligen kan jag ibland ha svårt för att få saker och ting gå ihop, men jag tror att texterna ofta är sådant som ANDRA kan ha sagt eller gjort mot henne, eller rent ironiska. men jag har kommit fram till att om man som vänstervriden svensk skulle ta illa upp av något hon skrivit, så har man antagligen tolkat det fel, utan då är det tänkt att man ska vända på det.

     • Det är värt att kolla upp 😀

 2. Pingback: Letterman har fått transsex på hjärnan « trollhare

 3. Imme!

  Du är ju helt otrolig! Tack!

  Hur extremt sällan får jag höra den sortens nära på rena hyllningar? Blev rätt stum, måste jag säga, när jag såg vad du skrivit. Du är för bra! Och förmodligen är nittio procent av det du skrev faktiskt totalt oförtjänt från min sida. Men tack. Därför att det värmer något helt otroligt.

  Kram!
  Amy

 4. Pingback: Tredje gången gillt för Thomas Beatie « trollhare

 5. Pingback: Världen behöver fler amandor! Del II « trollhare

 6. Pingback: Transfett som valfläsk – eller en hållbar HBT-politik « trollhare

Leave a Reply