Hokus pokus transexiokus – Könsbyten och den verkliga förvandlingen

Jag satt och tittade på filmen om Lucy, och kunde inte låta bli att märka ord. Egentligen tyckte jag att det var ett rätt bra program med förvånansvärt få faktafel, men jag fastnade i mina egna tankar.

Dokumentären Livet som transsexuell tonåring följer engelska Lucy, som när programmet börjar är 17 år och är som tonåringar är mest, fast ändå inte. Hon har komplex, nojor och kärleksbekymmer – som blir ännu mer komplicerat av att hennes kropp inte vill samarbeta och av att killarna som hon dejtar gör en grej av det när de får veta. Ändå framstår hon som väldigt mogen för sin ålder, och jag önskar att jag hade varit så cool när jag var tonåring. Lucy kom ut som sextonåring och har gått på hormoner sedan dess, och mot slutet av filmen är det äntligen dags för den första av operationerna hon har sett fram emot: Bröstförstoringen. Hon träffar även en kirurg för att diskutera vaginoplastik – och det är här jag hakar upp mig på orden. I programmet säger de “transform” om de fysiska förändringarna, som översätts med “förvandling”.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=Harry+Potter+daniel+radcliffe&iid=5337536″ src=”5/6/2/d/Shots_from_Harry_3ef1.JPG?adImageId=8807545&imageId=5337536″ width=”380″ height=”220″ /]
Harry Potter och en testosteronspruta?

För mitt inre ser jag nånting ur Harry Potter med svischande trollstavar och specialeffekter, för det är så jag uppfattar det svenska ordet: mystiskt, drastiskt, dramatiskt och magiskt. Jag skulle mycket hellre använda ord som förändra eller rätta till eller åtminstone omforma, för att beskriva den medicinska behandlingen. Men så hakar jag upp mig IGEN; den här gången på mina egna tankar. För visst ÄR förvandla ett bra ord – om man tolkar det på rätt sätt.

 • Man förvandlas inte från man till kvinna, eller tvärtom.
 • Man förvandlas inte från en kropp till en annan, och definitivt inte genom ett trollslag. Kroppen är densamma, med ärr, fräknar och rynkor och det ena låret lite fetare än det andra. Det är bara vissa egenskaper som förändras.
 • Man förvandlas inte till någon helt annan person, som är fri från alla minnen och kopplingar till livet man levde förut och som får helt nya egenskaper.
 • Man förvandlas inte nödvändigtvis till någon som helt plötsligt har andra intressen, värderingar, vänner, yrke – eller för den delen sexuell läggning.

Men:

Jag är samma person som jag var för drygt tre år sedan, och ändå någon helt annan. Min bitterhet, min självömkan och min naiva tilltro till min egen självdestruktivitet är historia, så på så sätt är jag förvandlad.

Om den jag var då hade träffat den jag är idag hade mitt gamla jag förmodligen avskytt mitt nya. Så vidrigt äckelkäck och överslätande, och så otroligt blind för sina egna brister och fel, skulle domen ha varit över mitt nya jag. Det bjuder jag på – för även om man inte kan hoppas på sagor, så är verklighetens förvandlingar ibland ännu bättre än så.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Könsidentitet, Psykologi, Regnbågsidoler, Språk, Trans* i media, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Hokus pokus transexiokus – Könsbyten och den verkliga förvandlingen

 1. Gabbe says:

  Tja, såg du dokumentären nu ikväll, om Lucy, du med?
  Jag tyckte det var sjukt bra 😉
  Och du skrivet asbra, man kan verkligen relatera till det.

  Hade gött o lev livet ! Gabbe

  • Ja, den var rätt bra. En del saker som jag satt och störde mig på, men jag antar att ifall jag ska få se en film jag kan hålla med om till 100% får jag väl göra den själv…

   Tackar 🙂

 2. Mellanvärld says:

  “Man förvandlas inte från en kropp till en annan, och definitivt inte genom ett trollslag” vore det ändå så.

 3. Mellanvärld says:

  “…tilltro till min egen självdestruktivitet…” ❓

 4. MiaM says:

  …”den första av operationerna hon har sett fram emot: Bröstförstoringen”…

  Oj, tänk om de svenska TS-vårdarna skulle se tv-programmet, de skulle väl få en hjärtattack över tanken på bröstförstoring *före* SRS…

 5. Pingback: Sagor om könsbyten « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *