Autism kan skydda mot rasism

Vad ÄR egentligen en svensk identitet? Jag har undrat det så många gånger. När jag hör Sverigedemokrater och andra högerextrema är jag i alla fall säker på att jag inte är svensk, eftersom de förutsätter en massa saker som jag inte kan skriva under på. När jag däremot hör såna som Thomas Böhm, som hävdar att svenskhet är att vara tolerant, så blir jag i alla fall lite mer välvilligt inställd.

Jag har levt hela mitt liv med en rosa hjärna i en värld av blå, och först efter ett kvarts sekel fick jag veta vad det var som skiljde mig från de flesta andra: Aspergers syndrom och ADHD. Det är det som gör att jag fungerar annorlunda, och det är det som gör att jag inte känner någon slags samhörighet med människor bara för att de är i ungefär samma ålder, kommer från ungefär samma sorts familj och klass, eller från samma geografiska område.

Min hjärna är byggd efter ett annat mönster än de flestas, och det har lett till att jag inte fungerat så bra i sociala sammanhang där människor är väldigt lika varandra. I en grupp där alla förväntas vara ungefär likadana är också kraven på att passa in större, och straffet för den som misslyckas är hårdare. Könssegregerade grupper, eller grupper där alla är i ungefär samma ålder, eller där alla är singlar utan barn, eller där alla är studenter, eller där alla förväntas vara heterosexuella… i såna grupper är det svårare att vara sig själv – även om man faktiskt passar in i just det kriteriet som man har gemensamt. Man förväntas nämligen förstå och veta allt vad det innebär att vara man, nästan 30, singel, student, heterosexuell, och man förväntas ställa upp på vissa normer. Som man måste man till exempel ha någon slags inställning till fjollighet – fjollig, fjollofob eller fjolltolerant – och som nästan 30 förväntas man ha någon inställning till karriär, partners och eventuella barn. Och så vidare.

Ju mer likriktad en grupp är, desto mer förväntas medlemmarna ha gemensamt. För den som inte förstår vilka normer som gruppen håller på är det hela mest förvirrande, och man känner sig utanför. Man passar inte in, även om man uppfyller de ytliga kriterierna för att vara en i gänget. De sociala svårigheter som Aspergers syndrom, och ibland även ADHD, kan föra med sig ger ofta en känsla av att vara utanför. För en del är det oerhört destruktivt, men för andra är det något som går att se positivt att man inte har fått bekvämligheten att passa in, utan måste bygga sin identitet på andra grunder än ytliga egenskaper. Jag vill gärna tillhöra de senare.

I Sverigedemokraternas Sverige finns det inte mycket plats för avvikare av något slag. Deras bild av Sverige verkar bygga på att alla människor i ett land har ungefär samma erfarenheter, värderingar och behov. Jag vet av egen erfarenhet att det inte fungerar så. Mina nervbanors vindlingar har inte gett mig min politiska åsikt – men krocken med den neuronormativa världen har gjort det, i allra högsta grad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Aspiequeer, Funkis, NPF, Politik, Psykologi, Social inkompetens and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Autism kan skydda mot rasism

 1. Mellanvärld says:

  “I Sverigedemokraternas Sverige finns det inte mycket plats för avvikare av något slag. Deras bild av Sverige verkar bygga på att alla människor i ett land har ungefär samma erfarenheter, värderingar och behov.”
  borde de inte kalla sig “normföljarpartiet i stället?”

 2. Niklas bergström says:

  När så många olika kulturer och människor ivandrat på kort tid. så började upplevda problem med de mångkulturella samhället.Tanken var väl skyddsbehövande människor. Den här vansiniga politiken har förts mot folkets vilja. För övrigt anser jag att en hel del aspbergare anser att det är ett vansine som pågår i sverige när det gäller de mångkulturella projektet.

 3. Kongo FTW! says:

  När flyttar du? Jag kan rekommendera Afrika, Kongo-Kinshasa speciellt.
  Där råder anarki och det tror jag du skulle uppskatta.

 4. Danne says:

  Om nu SD har fel så kan du få förklara varför 100% av alla överfallsvåldtäkter i Oslo är utförda av folk från Afrika och MÖ?

 5. Bra skrivet Immanuel. Du kan verkligen sätta ord på saker som jag alltid försöker, men aldrig lyckas, förklara för folk som inte förstår…

  Jag skulle vilja se den där listan med svenskhetskriterier som Sveriges nationalister verkar ha gömd någonstans.

  Tanke: Om de skulle få styra som de ville, vart skulle de göra av såna som dig och mig då? Hjärntvätta, mörda eller skicka till den nybildade staten Aspien? Hoppas de lägger den där det är lite varmare, typ vid Medelhavet 🙂

 6. Åsa says:

  Ljuvligt! Jag vill ha fler rosa hjärnor i världen!

Leave a Reply