Tänk inte på barnen – gör något åt mobbingen istället

De vuxna som till exempel vill förbjuda transpersoner från att skaffa barn, eller som ondgör sig över att barn får diagnoser som ADHD, gömmer sig gärna bakom en mask av “barnens bästa”. Det är synd om barn som har konstiga föräldrar, och det är synd om barn som får stöd – de kan ju bli mobbade! När man säger så gör man i själva verket inget annat än att uppmuntra mobbare att mobba, för att sedan blunda för den mobbing som riktar sig mot de barn som får “skylla sig själva”.

Man använder alltså barn som vapen mot andra barn; mobbarna blir utnyttjade för att hålla efter de barn som stör ordningen. Den där pojken som insisterar på att komma till skolan i klänning, den där flickan som inte kan sitta stilla, den där ungen som pratar så konstigt och den där vars kön inte ens går att bestämma – de blir inte mobbade av en slump. Det kanske börjar så, men om de märker att det är mer okej att mobba vissa barn, så kommer dessa att bli mer mobbade.

Vissa barn blir mobbade för att vuxna tillåter det – men det betyder inte att de förtjänat att bli mobbade. Om alla som började sina meningar med “men tänk på barnen” faktiskt brydde sig om dem, så kanske det skulle se lite annorlunda ut.

Läs gärna detta, och även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, NPF, NPF i media, Politik, Psykologi, Relationer, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Tänk inte på barnen – gör något åt mobbingen istället

 1. Timortinel says:

  Att barn som är taskiga mot andra barn för vissa saker är ju dessutom ironiskt nog mycket på grund av de vuxna. Jag tror knappast att barn automatisk är taskiga mot transpersoner (kanske ignoranta, men inte fientliga), utan de växer upp i en kultur där folk visar att det är okej att vara taskig mot transpersonser. Grundproblemet ligger hos transfobiska föräldrar och i samhället, inte transpersoner själva. Om de vill hjälpa barnen, borde de gå ut och hjälpa till att få samhället att se transpersoner som fullvärdiga, riktiga personer.

  • Word! Visst, det är inget vaccin mot mobbing att tex. ens föräldrar har okej värderingar, men det är för att det inte bara är föräldrar som har inflytande över barnen. Det är ett grundläggande samhällsproblem. Sedan är mobbing i sig förmodligen något som har mer med mobbarna att göra än mobboffren, men barn märker vilka det är mer “okej” att hacka på.

 2. MiaM says:

  En intressant fråga är varför personer har dessa transfoba åsikter.

  I många fall är svaret nog mer eller mindre att man präglats av andras åsikter/norm utan att reflektera.

  Jag vet inte exakt hur man bäst gör för att få dessa peronser att inse problemet med deras inställning. En variant är kanske att peka på sådant “avvikande” som i andra tidsperioder eller kulturer betrakta(de)s som mycket negativt men hos oss är neutralt eller positivt?

  • Ja, förmodligen. Fast det beror nog mycket på vad problemet är. Människor som reagerar med känslostyrka i någon form brukar inte vara mottagliga för logik. Då gäller det nog att stämma i bäcken istället, för att se till så folk inte låser sig – för har de väl gjort det är det nästan omöjligt att få dem att öppna upp för nya idéer.

Leave a Reply