Ulf Olsson och medias Norman Bates-komplex

Ulf Olsson är död. Han, som dömdes mot sitt nekande för två uppmärksammade mord för fem år sedan, har förmodligen tagit sitt eget livRättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Jag skriver han, eftersom det förmodligen var så Ulf Olsson själv såg sig. För trots att skvallertidningarna under rättegångarna för fem år sedan frossade i spekulationer om att han skulle ha varit transsexuell, och han själv ska ha berättat om det, så var det inget han höll med om mot slutet. I alla fall inte i sitt allra sista blogginlägg:

Skärmdump av Ulf Olssons sista blogginlägg

Ulf Olssons sista blogginlägg

“En annan undersökning som gjordes kunde konstatera att jag har en sjukdom som heter Gynekomasti, det vill säga att jag har utvecklat bröst. http://sv.wikipedia.org/wiki/Gynekomasti Detta utnyttjades genast av Sten Levander som då påstod att jag var transexuell, ville byta kön och att transsexualism var en psykisk sjukdom. Jag har aldrig haft någon önskan om att få byta kön. Utan att ha gjort några ytterligare undersökningar eller hört om min åsikt så skriver läkarna in i min journal att jag har denna ”psykiska sjukdom” som heter transsexualism och har en önskan om att få byta kön. Vid samtliga länsrättsförhandlingar så bekräftar sakkunnig denna ”sjukdomsbild” samt föreslår tvångsmedicinering för att få mig till att tala.”

Skärmdump från Ulf Olssons sista blogginlägg

Ulf Olssons sista blogginlägg

“Här sitter jag i en förutbestämd förvaring resten av livet för att bli kränkt av en maliciös personal, förnedrad för brott jag inte gjort mig skyldig till, påhittade symptomen på sjukdomar som t.ex. transsexualism.”

Jag har definitivt inte alla fakta på bordet här i just Ulf Olssons fall, men det låter mycket märkligt överhuvudtaget. Det är definitivt inte så det brukar gå till att ställa diagnosen transsexualism; den diagnosen brukar vara hett efterlängtad och ha ställts efter minst ett års utredning hos en specialist, och också vara det som ger en möjlighet att få påbörja hormonbehandling för en könskorrigering. Även om den formellt sett räknas som en psykiatrisk diagnos, och det brukar vara en psykiater som ställer diagnosen, fungerar den inte i sig som en förklaring på att man har allvarliga psykiska problem. Många transsexuella är deprimerade, men det är ofta framförallt en reaktion på omvärldens trångsynthet.

Dessutom har journalisterna som skrev om det då blandat ihop korten. Man drog till exempel upp detaljer om hans kroppsliga utveckling som något slags bevis, fast transsexualism inte alls har med det att göra. Hur ens kropp utvecklas under puberteten säger ingenting om huruvida man är transsexuell eller inte, till exempel. Var det hela gått snett – i media eller under själva undersökningen – vet jag inte, men att man har gjort intrång i Ulf Olssons privatliv är helt klart.

Ulf Olsson är död. Oavsett om han var skyldig eller inte, och oavsett vilka diagnoser han hade formellt och vilka diagnoser han borde ha haft, och oavsett hur sjuk eller frisk han var och vad allt berodde på, så är det hela en fem år gammal rättsskandal. Att Expressen skrev ut rubriker som “Helén-mannen på väg att bli kvinna” är en skam för dem. Idag skulle de förhoppningsvis ha varit lite tystare om den biten, ifall ett liknande fall skulle ha kommit upp. Kunskapen om HBT-frågor har ökat, och dessutom möjligheterna att direkt kritisera dålig journalistik, tack vare sociala media. Därför vore det nästintill omöjligt att sprida såna rykten idag, på samma sätt.

Stigmatiseringen av könsöverskridande som sammankopplat med våldsamhet tillhör sånt som jag hoppas vi kan lägga bakom oss för gott. Journalisters Norman Bates-komplex vilar tungt över slutet av 1990-talet, och även de första åren av 2000-talet. Låt det stanna där.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Internet, Politik, Psykiatri, Psykologi, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Ulf Olsson och medias Norman Bates-komplex

 1. Jag sørger før alla de som “våldtas” av det svenska rættssystemet år efter år.
  En tragedi utan dess like.
  Må Ulf Olsson vila i frid.

 2. apan says:

  “…det hela en fem år gammal rättsskandal”
  “Det är definitivt inte så det brukar gå till att ställa diagnosen transsexualism”

  För att han skriver det på sin blogg betyder det inte att det är så det gått till, eller?

  Jag har inte satt mig in i Ulf Olssons psykiska sjukdomsbild men det är väl troligt att han är en manipulativ person med psykopat beteende.
  Så att han själv hävdar att han inte har en psykisk störning och att alla läkare är onda personer som planerar olika former av förnedringar av Ulf, som är oskyldig(!), är väl bara att vänta.

  Dock är det ett stort misslyckande att man inte uppfattat att Ulf var på gränsen till självmord.

  Sedan att Expressen är en skittidning är ingen nyhet.

  • Nej, han beskriver faktiskt inte så mycket alls om hur diagnosen ställts. Det var inte det jag syftade på, utan bara det faktum att man ställer en sådan diagnos i något annat sammanhang än där en patient själv tar initiativ till en könskorrigering. Sedan har han ju, enligt media, själv hållit med om diagnosen tidigare. Det är inte det jag vänder mig emot, utan hur transsexualism framställs som en psykisk störning.

 3. SisterofNight says:

  Men,,,han blev ju dömd till rättpsykvård och då gör man ju en stor psykutredning. Det hade väl varit oseriöst om han inte blivit utredd för det?
  Transsexualism är klassat som en psykisk störning idag enligt kriterier mm, för att den idag anses ha sin grund i rubbning i hjärnan. vår könsid sitter ju där.

  • Ja, men den utredningen måste ha skilt sig från hur såna utredningar brukar gå till, det är så jag menar. Och sättet det har kopplats ihop med resten…

  • MiaM says:

   Ett grundkriterie för att ställa en TS-diagnos är att patienten vill ha TS-vård. Vill inte patienten ha TS-vård så är det – enligt alla diagnosmanualer jag känner till – fel att ställa en TS-diagnos.

   Det finns förvisso ett objektivt sätt att med halvdan noggrannhet “mäta TS” och det är att obducera hjärnan, vilket man nu skulle kunna göra.

   I det här fallet vore det intressant om det faktiskt gjordes…

   • Det där var väldigt morbidt, och det skulle väl inte säga något om TS, generellt, vad man då kom fram till? Det vore väl som när man (rätta mig om jag minns fel) obducerade aidspatienters hjärnor och drog slutsatser om homosexualitet?

 4. LeoB says:

  Men varför i all världen ställer en psykiater diagnosen? Även om man nu menar att det är en rubbning i hjärnan (vilket jag inte har någon aning om) så kan knappast någon psykiater mäta denna.

  Dessutom har ju en psykiater i allmänhet ringa utbildning i psykologi. Den enda möjligheten att avgöra vad det är frågan om är förstås via psykologi.

  Är det då inte rent kvacksalveri att en psykiater ställer diagnosen?

  (Ta nu inte detta som något slags skällsord eller en elak beskyllning. Jag menar verkligen allvar. Kvacksalveri. Påstådd kunskap men reell okunskap.)

  • Psykiater och psykolog tillsammans, iaf är det så de jobbar i Uppsala. Psykologen kör en massa tester (bläckplumpar, bland mycket annat), och psykiatern håller i trådarna.

  • MiaM says:

   Att ställa diagnosen fungerar ungefär så att patienten säger “hej vården, jag är TS” och sedan undersöker vården på en rackarns massa vis om det finns någon annan förklaring till vad patienten säger än att patienten faktiskt är TS, och hittar man ingen annan förklaring så får patienten diagnosen (ungefär).

   Det här är åtminstone den förskönade teorin, i praktiken så förekommer det att monopol-utredarna sätter krokben för vissa patienter, t.ex. är en utredare ökänd för att sätta stopp för alla med neuropsykiatriskt funktionshinder, och olika utredare har i allmänhet olika rykten svärmande omkring sig.

   • Ja, ungefär, fast det är väldigt olika från utredare till utredare. Jag har inte haft några problem sedan jag kom till utredningen, fast jag har Asperger och ADHD.

 5. Lisa says:

  Tänkte bara höra om du vet hur man gör. På knuff.se så kan man se andra som bloggar om ett visst inlägg. Under det inlägget så syns bloggarens namn som tex ditt “trollhare”. Vet du hur man får bara namnet där? Under inläggen som jag har bloggat om så står det hela min bloggadress i stället för namnet.

  Vet du hur man kan ändra det?

  Vet du var man måste pinga sin blogg för att synas på knuff.se?

 6. Lisa says:

  tack så mycket för ditt svar

 7. MiaM says:

  Appropå Gynekomasti så kan man fråga sig varför det – vad jag förstått – slentrianmässigt utförs kirurgi på de som drabbats av Gynekomasti medan det krävs psykiatriska utredningar för att -ungefär- genomföra motsatsen?

  Om världen vore “rättvis” på sättet “alla ska ha det lika dåligt” så skulle de som drabbats av Gynekomasti behöva genomgå en viss psykiatrisk utredning först – för att utesluta att de innerst inne är transsexuella, transgender eller liknande.

  Jag har faktiskt träffat en person som i tonåren (tror jag det var) opererats för Gynekomasti och sedan ångrat sig! Senast jag pratade med den personen skulle hen skaffa sig silikonbröst och leva som kvinna. (Det här är en av de få transpersoner som har lyxen att utan någon hormonbehandling, krirug eller liknande både lätt kunna passera som önskat kön och dessutom se riktigt bra ut).

  • Jag vet inte om man kan kalla det för slentrianmässigt att operera gynekomasti? Det kanske är olika på olika håll, men de jag känner som fått en sån op har fått kämpa hårt för det. Visserligen behövs ingen psykutredning, men däremot är det svårt om man är överviktig, om man så bara har några få kilo för mycket, att få det innan man nått normalvikt. Samma sak med biotjejer som har problem med för stora (tunga) bröst.

 8. javisst says:

  http://pastebay.com/81948

  UO’s sista blogg inlägg betitlad “Epilog”

  Som var tidinställd och aktiverades idag.
  http://cattasbubbla.wordpress.com/2010/01/10/ulf-olsson-aka-helene-mordaren-dod/

 9. Obekvämt? says:

  Vad är det för samhälle vi lever i när ingen orkar lyssna på de svagas röster?? Hur kan man döma en person som skyldig med hjälp av DNA-träff gjord med LCN-tekniken…??? Andra länder skulle ha skrattat åt det! Och hur kan man tvingas till att ha en advokat som inte har erfarenhet av brottsmål utan endas mindre ekonomiska brott? Alla andra får byta till stjärnadvokater…. Alla profiterade på Ulfs chocktillstånd och sin enorma vilja att bli kända för att de löst brotten – men de är troligen fortfarande olösta och mördarna fria….

 10. Aldrig enig says:

  Nej, han var aldrig enig med någon angående denna diagnos. Så fort han förstod att de satt denna diagnos på honom (TS) bad han att de skulle skriva som det var – att han var bisexuell. Det finns beskrivet i hans bok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *