Vargen kommer – som en mobbad tonåring i en skolmassaker

“Efter digerdöden fick vi ett kort andrum då människorna lät bli att hugga ned vår skog för att tränga ut oss, men efter det har det bara blivit värre och värre. Ser man till de senaste århundradena har människorna bara blivit fler och fler och av oss vargar finns bara strax över 200 kvar.”

Gråben Ulf uttalar sig om den misslyckade skyddsjakten på människor i Svenskbladet. Ja, nog kan man säga att den är misslyckad. Människor fortsätter att bre ut sig, och det var nästan 200 år sedan en varg fällde en människa senast i Sverige.

Den såkallade Gysingevargen hade vuxit upp i hägn på Gysinge Herrgård och aldrig lärt sig jaga, och rymde eller blev utsläppt. Under vintern 1820-21 dödade hen 12 människor, innan hen själv blev skjuten i april 1821. Det var alltså sista gången en människa blev dödad i Sverige av en varg, och det är nog mycket därifrån vargskräcken kommer.

[picapp align=”none” wrap=”false” link=”term=little+red+riding+hood&iid=3612864″ src=”6/0/5/5/Red_Riding_Hood_d0f3.jpg?adImageId=8900298&imageId=3612864″ width=”380″ height=”583″ /]
Tror du på sagor?

Hen växte alltså upp i fångenskap och gick bärsärkagång mot människor, som en mobbad tonåring i en skolmassaker. Det var 189 år sedan, men igår hade det kanske kunnat hända igen. Vargarna på Skånes djurpark rymde ut i parkområdet, och fast besökarna var svåra att evakuera sköt man ihjäl hela vargflocken. Kanske hade de varit farliga; jag vet inte. Kanske hade de, precis som Gysingevargen, fått nog av att sitta fängslade. Kanske hade de tänkt ta revansch på människorna. Kanske var de bara rastlösa – eller kanske var de trötta på att bli behandlade som djur.

Tänkvärt: Vara Vegan och Catta. Uppdaterat: Egentligen säger Anna-Karin Granbergs inlägg allt. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Djur, Politik, Psykologi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Vargen kommer – som en mobbad tonåring i en skolmassaker

 1. Pelle says:

  Så om en i personalen på detta Skånes Djurpark missköter sitt arbete så sparkas samtliga ha ha … Nä , tror ta mig fan att hela denna djurpark fått total hjärnblödning.Stackars djur rent ut sagt.

 2. degbunke says:

  Men vafan… har de aldrig hört talas om sövningsmedel på den där djurparken?? Varför döda dem? Idioter.

  Man kan tycka vad man vill om djurparker, men det där var onödigt oavsett. Om det varit farligare djur än vargar kanske, eventuellt, men det där var klåparaktigt gjort. =(

 3. Pingback: ”Skjuta lite negr… jag menar varg” – Knappnytt FTW! « trollhare

 4. snoddas says:

  vem är tjejen med tröjan det står störd på

  hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *