“Om man som kvinna vill vara en man men tänder på män, är man då lesbisk eller heterosexuell?”

Fråga från Robert Almgren:

“Ursäkta min extrema okunnighet i ämnet, men är en transsexuell person endast någon som vill byta kön eller även någon som vill vara accepterad för att vara något ”mittemellan”? Om man som kvinna vill vara en man men tänder på män är man då lesbisk eller heterosexuell? I boken ”brainsex” (http://en.wikipedia.org/wiki/Brain_Sex) finns ett test som visar på om man tänker mer manligt eller kvinnligt, men författarna påpekar även att manligt eller kvinnligt tänkande inte behöver ha att göra med vad man tänder på, kan man då vara ”transsexuell” på olika sätt?”

Vi delar upp den i två…

“Är en transsexuell person endast någon som vill byta kön eller även någon som vill vara accepterad för att vara något ”mittemellan”?”

Transsexualism är en diagnos som ställs för en person som behöver en könskorrigering. Transsexuella är män eller kvinnor, och inget mittemellan, rent mentalt sett. Sedan hur kroppen ser ut är en annan sak.

Däremot finns det de som är till exempel intergender, som kan uppfatta sig som till exempel könlösa mentalt sett, men som ändå har ett behov av könskorrigerande behandling. Vad jag har förstått är det praktiskt taget omöjligt att få diagnosen transsexualism, och därmed könskorrigering, om man identifierar sig som till exempel könlös eller tillhörande ett tredje kön eller liknande – i alla fall om man är öppen med det inför sin utredare. Däremot förs det diskussioner om att göra det möjligt för intergenders att få vård, inom samma enheter som för transsexuella.

De allra flesta transsexuella vill bli kallade för “han” eller “hon”; det pronomen som matchar det kön de känner sig som. En del tycker att “hen” är ett okej ord – bara det inte används om en person specifikt för att hen är transsexuell, men samtidigt inte om icke-transsexuella. Andra skulle uppfatta “hen” som en fruktansvärd förolämpning. Sånt är individuellt.

Det betyder däremot inte att alla transsexuella behöver “könsbytesoperationer” (Sexual reassignment surgery, SRS). Det betyder inte heller att alla transsexuella har jättesvårt att relatera till alla delar av sitt förflutna eller det som pekar på “fel kön”. Till exempel finns det ett antal transkillar som fött barn.

Så för att göra ett långt svar kort: Nej. Transsexuella har en identitet som man eller som kvinna (det sociala/biologiska kön de “byter” till), och inte som något “mittemellan”. Däremot finns det många andra sätt att vara transperson på.

Frågan om läggning

“Om man som kvinna vill vara en man men tänder på män är man då lesbisk eller heterosexuell?”

Läggning har inget med könsidentitet att göra – fast ändå är det precis det det har. Nackdelen med att dela in läggning i homo- och heterosexualitet är nämligen att man först måste veta vad man själv har för kön (med bisexualitet slipper man det, däremot), men ens läggning som sådan – vilka personer man faktiskt dras till – har inget med ens könsidentitet att göra.

Alltså: Om man är en kille, fast som har en tjejkropp, och uppfattar sig själv som man – så ÄR man man. Och om man är en man som tänder på män, så är man rimligen varken lesbisk eller heterosexuell, utan bög (eller bisexuell, såklart). De flesta transsexuella är förmodligen heterosexuella, och det är till exempel vanligt att transsexuella killar har “levt som lesbiska” innan de kom ut som transkillar – men det finns också såklart de som levt i ett “heteroförhållande”.

Vi kan ta mig som exempel

Jag vill bli kallad för “han”, men för mig går “hen” lika bra – men absolut inte “hon”. Om jag måste välja mellan att kalla mig homo-, hetero- eller bisexuell så väljer jag ibland homosexuell och ibland bisexuell, beroende på hur jag känner för dagen. Det händer att jag säger att jag är 90% bög, men mer specifikt är jag androgynofil – jag dras till androgyna personer – och queer – jag bryr mig inte om vilket kön folk har.

Knapp med texten "Men are from earth - Women are from earth - Deal with it"

"Men are from earth - Women are from earth - Deal with it"

Och till sist…

Jag är inte så säker på vad jag tycker om Brain Sex, och alla såna böcker som vill få det till att män och kvinnor är så fundamentalt olika. En del transsexuella tycker att sån forskning är oerhört viktig och värdefull, men själv är jag väldigt skeptisk. Jag vet inte varför man blir transsexuell, men jag tror att ifall det nu hade varit så avgrundsdjupa klyftor mellan män och kvinnor som vissa vill hävda, så hade det inte varit så vanligt som det trots allt är att inte riktigt passa in bekvämt i det könsfack man först sorterades i.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Internet, Könsidentitet, Relationer, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to “Om man som kvinna vill vara en man men tänder på män, är man då lesbisk eller heterosexuell?”

 1. robertalmgren says:

  Tack för de uttömmande svaren, en del framstår som rätt självklara såhär i efterhand, men inte desto mindre intressanta, jag behövde få det utlagt såhär för att se helheten.

  Jag har träffat många kvinnor som fått mig att känna som att män och kvinnor verkligen kommer från olika planeter, men å andra sidan så har jag träffat kvinnor som känns mer “manliga” än många män. Det kanske inte är så extremt stora skillnader förutom dem vi läser in själva utifrån vår egen livsberättelse eller kulturella ram.

  Jag har själv aldrig förstått varför vissa tycker det är viktigt att lära pojkar att leka med dockor eller flickor att leka med bilar, idealet vore såklart om man inte pådyvlade barn varken det ena eller det andra.

  När jag gjorde testet i boken “brainsex” så blev mitt manliga respektive kvinnliga tänkande 50/50, jag lekte varken med dockor eller bilar när jag var mindre (föredrog dinosaurier :)), men jag har alltid känt mig trygg i min manlighet åtminstone så länge jag kan minnas.

  Det är givetvis svårt för mig att tänka mig in i någon annans sexualitet, om inte omöjligt, eftersom jag alltid tagit min egen sexuella identitet för given, men som buddhist är det intressant att reflektera över hur mycket min sexualitet och sociala roll som man spelar för mitt ego, jag misstänker att det är mer än vad jag tror.

  För några år sedan så hade jag mina uppfattningar om sexuella kategorier rätt klara för mig, dvs att det fanns två stycken; det heterosexuella och de avvikande :). allteftersom ödet lärt mig om hur lite jag verkligen vet om livet så försöker jag vara mer ödmjuk, och jag har börjat inse att de flesta är “avvikande” på ett eller annat sätt, och jag är tacksam för att det finns människor som du själv som har tålamod med min okunnighet.

  Namaste!

  • Tja, för mig är det svårt att förstå lockelsen i att leva heterosexuellt, så det är nog så för många. Att FÖRSTÅ varandra är kanske svårt. Att respektera är det inte 🙂

   • robertalmgren says:

    Jag instämmer, men trots det känns det som att verklig respekt är en bristvara i vårt samhälle från många håll. Det positiva är att människor kan förändras och det börjar oftast med förståelse.

    Jag tror det var Johann Wolfgang von Goethe som sa:

    “to be one, to be united is a great thing. But to respect the right to be different is maybe even greater”!

  • dean says:

   jag gillar “Det kanske inte är så extremt stora skillnader förutom dem vi läser in själva utifrån vår egen livsberättelse eller kulturella ram.”
   har tänkt mycket på sistone på fördomar och idéer man har om saker, och jag har kommit på att det mesta jag själv “vet” om olika “kategorier” av människor är sådant som jag grundar på kanske två, tre erfarenheter, och då faller det ju lite platt.

 2. Anna says:

  Bra svar! Jag skulle dock vilja bolla en sak med dig..

  Du skriver:
  “Jag vet inte varför man blir transsexuell, men jag tror att ifall det nu hade varit så avgrundsdjupa klyftor mellan män och kvinnor som vissa vill hävda, så hade det inte varit så vanligt som det trots allt är att inte riktigt passa in bekvämt i det könsfack man först sorterades i”

  Jag instämmer. Men funderar ibland över det här med transsexualitet och heteronormsamhället. Jag tänker mig att man också skulle kunna säga nästan lite tvärtom; åtminstone gällande genus/könsroller… Alltså: “EFTERSOM det är så avgrundsdjupa klyftor mellan män och kvinnor(och då menar jag könsrollerna) så är det inte ett dugg konstigt att det finns en del som inte passar bekvämt in i det könsfack man sorterats i.”

  Förstår du hur jag menar?
  På ett övergripande plan (kanske inte för individer) så kan jag fundera över om inte heteronormen påverkar rätt mycket gällande transsexualitet och (framförallt!) behovet av att få en könskorrigering utförd. I den utopiska världen där kön inte vore så extremt hårt kopplat till förväntningar om intressen, egenskaper osv så kanske människor som är transsexuella skulle känna sig betydligt bekvämare även med sitt biologiska kön? Kanske skulle det till och med påverka antalet som är transsexuella? Jag kanske har helt fel, eller kan det ligga något i det?

 3. Dr Sigmund Zoid says:

  “Jag är inte så säker på vad jag tycker om Brain Sex, och alla såna böcker som vill få det till att män och kvinnor är så fundamentalt olika.”
  Litet “försvarstal” för boken Brain Sex med reservation för att det var 15-17 år sedan jag läste den.

  Min största behållning av Brain Sex var just att den tar upp hur vi utvecklas och att det förklarar varför vi inte utvecklas till bara de stereotypa “riktig män” och “riktig kvinnor” som vissa pratar om.

  Kort förklaring:
  Som foster börjar vi alla vår utveckling som flickfoster. “Manliga” aspekter tillförs fostret via hormonduschar och övergången är alltså en väldigt analog process. Duscharna för att utveckla fysiska attribut. t ex bildandet av penis från en klitoris, sker vid en tidpunkt, utvecklandet av sexuell attraktionspreferens vid en annan tidpunkt och flera av de som vi kulturellt ser som stereotypt “manliga” dragen för en hjärna vid andra. Som jag minns det så kommer hormonduscharna från modern och inte internt från fostret. I själva verket så måste äggstockarna ombildas till testiklar under fosterlivet så initialt kan de knappast få ansvaret för att duscha fostret med testosteron.

  Så vi har flera olika separat biologiska utvecklingssteg som sker vid skilda tidpunkter för att få till den analoga konverteringen av ett flickfoster till ett pojkfoster:
  * Fysiska attribut (snopp/snippa)
  * Sexuell attraktionspreferens
  * Den av personens upplevda könsidentitet
  * De stereotypa “manliga/kvinnliga” dragen hos hjärnan som är kulturellt definierade

  Så om vi definierar en bög som en person vars upplevda könsidentitet är man och som är sexuellt attraherad av andra som känner som de har könsidentiteten man så blir man, precis som Immanuel skriver, bög även om man råkar ha fötts utan penis.

  Så snart barnet fötts så kommer också den högst kulturellt beroende aspekten av den psykologisk utveckling för barnet med omgivningens behandling av det utifrån om det uppfattas som en flicka eller pojke, som i början bara gjorts utifrån ett antagande utifrån de fysiska attributen.

  Varför jag tycker den forskning som ligger bakom Brain Sex är lite intressant är just att den påvisar varför det inte finns bara stereotypa män och kvinnor och att detta inte bara är psykologiskt betingat utan också har en biologisk grund.

  (Öhh, så här efteråt så vet jag inte om mina kommentar tillför något men jag postar ändå 😉 …och kanske jag har skrivit om detta innan…)

 4. dam i tofflor says:

  Jag tycker ordet hen är praktiskt när jag vill berätta något om någon och inte röja personens identitet, eller när jag vill berätta om något som skulle uppfattas väldigt olika om den inblandade var en hon än om hen var en han.

  Sen funderar jag på varför det måste påverka ens identitet så oerhört mycket om man tänder på det ena eller andra könet. Man tänder ju faktiskt inte på alla individer inom gruppen. ( Det måste väl ändå vara rättså ovanligt?)

Leave a Reply