Då verkligheten ser ut som specialeffekter

Jag ser bilder på människor som förmodligen är döda. De ligger stilla med betongbitar bredvid sig, och blodpölar. Jag ser andra bilder, på människor som är skadade. En person ligger på marken med bar underkropp, och skyler sig med handen. Kalsongerna är neddragna nedanför knäna. Tyget är mörkrött av blod. Någon har fotograferat dessa människor, men vad som hänt sedan får man inte veta.

Det är såna bilder man aldrig skulle ha sett på den tiden då media var hårt kontrollerat, då alla bilder som spreds gick via tidningar och tv-kanaler där det satt människor och fattade beslut om vad man skulle visa och inte. Sociala media fungerar inte så; det är direkt och ofta utan betänketid. Man slänger upp en bild eller en text och litar på magkänslan.

earthquake haiti latest from haiti right now 20 on Twitpic

Bilderna från jordbävningen i Haiti träffar mig i magen, fast de samtidigt är för svåra att förstå. Den bild som får mig att ta in att det faktiskt är verkligt är en bild av person, förmodligen en kvinna, i orange klänning med en kasse framför sig. Hen står på knä med ett förtvivlat ansiktsuttryck, som om hen skriker högt.

Det är först då som jag liksom vaknar till. Alla dessa bilder av blod och död och ruiner är som en skräckfilm, fast på riktigt. Först när jag ser de trötta ögonen, den öppna munnen, armarna som rör sig så fort att de är suddiga och de tunna benen bakom kroppen med fötterna i en onaturlig vinkel kan jag relatera till händelsen. I en tid då verkligheten ser ut som specialeffekter är mänskligheten som är det som når fram.

***

Så kan du hjälpa de drabbade

(saxat från AB)
Röda korset PG: 900800-4. Du kan även sms:a AKUT till 72900 och skänka 50 kronor (som debiteras på din telefonräkning) eller sätta in valfritt belopp på plusgiro 900800-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med “Haiti”.

Rädda barnen PG 902003-3 eller skicka sms 10FÖRÄNDRA (10 kr), FÖRÄNDRA (50 kr) till 72950.

Hoppets stjärna PG: 900253 – 6.

Läkare utan gränser PG: 90 06 03-2, Bankgiro: 900603-2, SMS:a ordet LIV till 72990 (50 kr).

Unicef PG 902001 -7, BG 902001-7.

***
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Internet, Kultur och media, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Då verkligheten ser ut som specialeffekter

  1. Göran says:

    Mycket tankvärda ord……jag tror inte vi svenskar kan fatta hur stor katastofen är.
    Vi har inte den berggrunden…vi har inte hus byggda av papplådor,vi har inte ett icke fungerande samhälle,utan kan ta fram en plan B om något händer,,, På Haiti finns varken plan A eller B

    • Ja, precis. Det handlar såklart mycket om ekonomi. Hade det hänt i Sverige hade såklart människor dött i ras, och en del människor hade frusit ihjäl också, men det skulle finnas resurser att ta i bruk. Jordbävningar väljer inte att slå till mot fattiga länder, men fattigdom gör det så mycket svårare när det händer. Fast tydligen är det lerhusen i kåkstäderna som klarat sig bäst.

Leave a Reply