Värdelöshets mot folkgrupp

Värdelöshets är ett ord jag uppfann för drygt ett år sedan:

“Den intensiva känslan av att vara ”bluff”, ”fejk”, eller liknande. Värdelöshets förhåller sig till ens positiva rykte enligt en logaritmisk skala. För varje steg hypen ökar, fördubblas värdelöshetsen.”

Värdelöshets innebär alltså att man får en viss positiv uppmärksamhet, som till exempel för att man lyckas i arbetslivet, men att man bara blir mer och mer osäker. Man lägger hela sin existenslicens i sina prestationer: Man måste vara bäst för att förtjäna att leva. Värdelöshetsen kommer oftast inifrån, även om den kan bero på att man blivit uppfostrad på ett sånt sätt.

Värdelöshets mot folkgrupp är däremot annorlunda, på så sätt att den kommer utifrån och vänder sig emot en hel grupp människor som klumpas ihop. Man förväntas vara ungefär likadana allihopa, och det är inga smickrande egenskaper. Långtidssjukskrivna, sjukpensionärer och arbetslösa buntas ihop till bidragsparasiter. Det heter att man är lat, att man självömkar, att man vill vara sjuk, att man inte tar ansvar för sitt liv, att man är mindre värd…

Igår censurerade jag för första gången en kommentar som var värdelöshets mot folkgrupp. Den började med orden:

“Om man inte bär sin egen börda genom värdeskapande så är man inte människa”

Det kändes väldigt bra att faktiskt tillåta mig själv att trycka bort den. Min blogg är ingen mötesplats för ollare, och det är ingen mänsklig rättighet att få spy galla över folk. Jag är inte intresserad av att ta någon diskussion med folk som utgår ifrån än det ena än det andra om vare sig mig som person eller om sjuka och arbetslösa som grupp. Jag vill inte bli anklagad för att vara lat och ansvarslös, men jag vill inte heller bli accepterad genom att berätta att jag har en högskoleutbildning, för att jag då bevisar att jag inte är som alla de där andra lata bidragsparasiterna.

I tre och ett halvt år har jag funnit mig i att folk har åsikter och fördomar. Jag har kämpat med att försöka bemöta dem, även när de har varit rena påhopp. Nu har jag fått nog. Jag kommer inte att tillåta något mer värdelöshets mot folkgrupp.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkispolitik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Värdelöshets mot folkgrupp

 1. dean says:

  du gjorde rätt.

 2. dam i tofflor says:

  Dessutom skapar du värde genom din intressanta blogg, 🙂 och du gör det utan att ta betalt. Mycket generöst skulle jag vilja säga.

 3. Tobias says:

  Jag tror det handlar om sjalvfortroende. Lyssnar man pa sant dar skitsnack, och tycker synd om sig sjalv sa ar det nastan som om man sager att man ar vardelos, men man inte behover utpeka det…

  Jag ar arbetslos nu sjalv. Men det betyder inte att jag bryr mig.

  Vardeloshets verkar bero mer pa manniskors sjalvbild an pa debatten som fors. Det handlar ofta om att pengar gor en mer vardefull. Med tanke pa det sa ar ju manga i varden som jobbar mer vardelosa an vad svenskar pa sjukbidrag ar.

  Det finns manga som jobbar och far mindre an 1 dollar om dagen att leva pa. Det for att gora vara klader som vi har pa oss, och elektroniska prylar.

  Na, gar man med pa att fora debatten pa den nivan istallet for vad som ar lampligt for sjuka, arbetslosa och alla utom inkomst bunden till jobb sa har man bjudit in det som du kallar vardeloshets.

  • Jo, det är sant, och det är väl det som jag ser är det stora problemet: Ens människovärde mäts i pengar, i förtjänad inkomst, i konsumtion. Men samtidigt ÄR det tärande psykiskt att ha ont om pengar, även om man inte bryr sig ett dugg om status och lyxkonsumtion. Därmed inte sagt att man känner sig värdelös för det – men det får man nedtryckt i halsen av de som hävdar att man faktiskt inte “förtjänar” något.

   • Tobias says:

    Jag har aldrig hort nagon pasta det. Jag har har bara hort att nagon som inte jobbar inte bor ha lika mycket pengar som nagon som gor det, och det haller val nastan alla med om.

    Jag och min pv har den har manaden typ 700 att leva pa tillsammans. Sa jag tycker att svenskar verkligen overdriver om hur hemskt deras liv ar. Nar jag ansag mig fattig i Sverige bodde jag ensam och klarade mig pa 3000 i manaden. Det ar lite mer an vad socialkontoren anser att man ska kunna leva pa, och jag levde ratt bra. Gick ut och festade, at bra mat.

    Jag tycker snarare att det ar vanstern som menar att det sags nar ingen har sagt det. Jag har inte hort eller last det en enda gang, Snarare ar det manniskor som menar att det kanns som om det ar vad regeringen och politiker sager.

    Du behover inte beratta for mig att det ar psykiskt tarande. Det kanns hemskt, och kan man inte fa ett jobb sa blir man ju deprimerad. Jag ska flytta till Manchester fran Glasgow nasta manad pga att det inte finns nagra jobb har.

    • Det beror naturligtvis på vem man lyssnar på. Det är ingen politiker som säger att man inte förtjänar något, men horder av nätollare, och faktiskt även en del man träffar IRL. Däremot är det så olika vad man har i utgifter, och de hänger ofta ihop med måendet. Visst, 3000 kan man klara sig hyfsat på, om det är efter hyran du menar, men det kräver att man inte har några särskilt stora behov. Om man tex. behöver mediciner utanför högkostnadsskyddet, många sjukhusdygn (som aldrig ger “mängdrabatt”), sjukresor etc så äts de 3000 upp snabbt.

 4. Tobias says:

  Ja, det gor dom. Jag tyckte jag inte var rik da heller. Jag madde sa mycket battre an jag gjort det senaste aret da CSN slutade ge mig pengar for att studera… :S

  Pengar kan man ju alltid klaga pa. Men svenskar ar trygghetsberoende. Dom tror att sjukforsakringssystemet bara uppstod och att det inte kostar nagot att uppehalla som det verkar.

  Det ar ju latt att halla med om att allt som gynnar folk ar bra. Men det finns ju inte hur mycket resurser som helst.

  Jag tycker for ovrigt att Sverige ska gora som Storbritannien och gora Sjukvard och Medicin pa recept gratis. Alla gynnas av en bra sjukvard. Flera jobbar och flera ar friska…

  • Jo, där tycker jag att Sverige ligger lite i lä, helt klart. Fast är verkligen medicin på recept helt gratis? Jag vill minnas att jag betalade för min allergimedicin som doktorn skrev ut, fast inte mycket, och det var kanske för att jag bara var utbytesstudent eller något.

   Ett stort problem är att det inte finns så mycket till rehabilitering. Det får man verkligen se till att fixa själv.

 5. Tobias says:

  Av vad jag forstatt sa ar det bara sarskild medicin som ar gratis. Jag fick t.ex. Svininfluensa, och det var inte roligt, och jag fick tabletter gratis… 🙂

Leave a Reply