Kan könsorganen på Göran Hägglunds skrivbord få regeringen på fall?

Det blev som jag trodde: Lagen om könstillhörighet kommer inte att tas upp i år. På listan över de propositioner och skrivelser (pdf) som planeras finns det inte med. I GP skriver Sören Juvas, RFSLs ordförande, att Kristdemokraterna förhalar HBT-frågor, och kräver svar:

“Vi vill nu veta hur regeringspartierna tänker sig kunna genomföra faktiska förändringar i samarbete med KD om de vinner valet. Vi vill ha tydliga svar från alliansens partier varför en röst på dem inte är en bortkastad röst när det gäller vår rätt till samma värde i samhället som alla andras.”

sin egen blogg konstaterar han däremot:

“Tyvärr är det så att jag inte förväntar mig ett svar på inlägget. Det är bara rätt sorgligt att man kan konstatera det som regeringen väljer att inte göra i frågorna.”

Det är ungefär vad man kan förvänta sig. Jag vet inte hur många gånger jag tjatat om den där utredningen som samlar damm på Göran Hägglunds skrivbord sedan 2007, och idag skriver han själv på Facebook:

“Jag röjer. Tyvärr bara på skrivbordet:-) En ständig kamp mot alla som så fort jag vänder ryggen till lägger nya pappersbuntar på mitt bort.”

Skärmdump från Göran Hägglunds Facebooksida

Jag gissar att någonstans längst ner i högen ligger det ett exemplar av SOU 2007:16: “Ändrad könstillhörighet – förslag till ny lag”. Den var tänkt att modernisera lagen från 1972, men istället innehåller den bland annat krav på kastreringstvång för de som genomgår könskorrigering – och nu har frågan om könsorganens vara eller icke vara väntat i två år.

Ärligt talat känns det ganska tryggt att veta att Hägglund inte kommer att sätta sig att peta i frågan, utan att han lämnar det till nästa socialminister. Med tanke på hur Hägglunds såkallade sakkunniga rådgivare uttryckt sig om könskorrigeringar får vi nog vara glada att Kristdemokraterna inte gör bort sig ännu mer än vad de redan gjort. Var Kristdemokraterna står i HBT-frågor är egentligen ingen större hemlighet – som Juvas säger är frågan om resten av alliansen ställer upp på det.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Internet, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Politik, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Kan könsorganen på Göran Hägglunds skrivbord få regeringen på fall?

 1. mib says:

  Hej sitter egentligen och läser om Projekt Sanitär Lägenhet så jag vet att jag skriver kommentar under fel inlägg…. men det blev bara så… ursäkta!
  Alla fall; jätteintressant att följa hur ni bär er åt under våren. Skriv lite mera inlägg om det, snälla du. Såna tips vill jag gärna ha 🙂

 2. Mellanvärld says:

  Frågan är vad ett “bort” är; något man lägger det man vill bli av med på?

 3. Ack ja. Det är bedrövligt att det tar tid – men hellre att hela lagförslaget görs om, än att en proposition skrivs på det lagförslag som ligger och sedan klubbas igenom i riksdagen (ve o fasa).

  Jag tycker Socialdepartementet borde initiera en helt ny lagförslagsutredning i frågan. Då visar de att de tar saken på allvar och lyssnar till kritiken på lagförslaget (och det utan att tappa ansiktet inför sina väljare, vilket jag misstänker är vad Göran Hägglund är rädd för).

  • Ja, det tycker jag också. Det kommer visserligen att ta ÄNNU längre tid, men det måste bli ordentligt gjort. Man kan inte stressa fram det (ha! jag tror tom. att Hägglund själv har sagt nåt liknande när han fick frågan…). En ny utredning vore verkligen på sin plats, för den förra är inte tillräckligt bra gjord på långa vägar.

 4. En verklighetens man says:

  Med viss bävan undrar jag vad dröjsmålet kommer att innebära för min personliga del……. Jag är nämligen
  1) under utredning på Huddinge som ftm
  2) gift enligt den gamla icke könsneutrala äktenskapslagen = vårt äktenskap ser på ytan ut som ett heteroäktenskap.

  Om inget händer, kommer alltså staten att vilja tvångsskilja oss. Det är inte alls “bara att skilja sig och sedan gifta sig igen”. Förutom allt byråkratiskt krångel, så är det fruktansvärt känslomässigt att gifta sig – vi hade ett mycket speciellt bröllop (vi hade faktiskt två) och att låtsas som det inte betydde något, bara för att två lagar idag motsäger varandra, det är att pissa på oss och låtsas som det regnar.

  Hur kan en KDis stå för TVÅNGSSKILSMÄSSOR???

  • Ja, det undrar jag med. När lagförslaget lades fram hade de förslag på lösningar om äktenskapslagen skulle gå igenom (som jag tror de räknade med, redan 2007), men det var ju utifrån att den här lagen skulle gå igenom först, och äktenskapen komma senare. Ingen hade nog räknat med att det efter tre år fortfarande inte skulle ha hänt ett dugg.

 5. Pingback: Malin Wollin bryr sig om transpersoner. Eller? « trollhare

 6. Pingback: Sinnesslöas sexualitet och transpersoners könsorgan – 88 år av rädsla « trollhare

 7. Pingback: Mina äggstockar är en omyndighetsförklaring « trollhare

 8. Pingback: Transfett som valfläsk – eller en hållbar HBT-politik « trollhare

 9. Pingback: Marcus Birro, del III: Jag kräks också på gullandet med transpersoner « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *