Väskchocker och verklighetens slipsar

Är det något jag har lärt mig så är det att det är dyrt att vara man. Jag har levt som kille i tre år, och besökt en begravning och ett bröllop under den tiden – men jag har fortfarande ingen kostym, eftersom de jag sett på second hand alla har varit i fel storlek. Att köpa en ny kostym är inte billigt, och samma sak gäller ljusa skjortor om de inte ska vara genomskinliga. Och så var det där med slipsar. Jag äger en enda: En lila med svarta ränder, i syntet och inhandlad på Kupan. De som vet något om slipsar skulle antagligen fnysa åt den.

Jag är ingen kostymmänniska, men vore jag det skulle jag antagligen vilja klä mig som Göran Hägglund. Han har snygga kläder i rosa och lila – men frågan är vad han egentligen betalar för dem. Vad kostar hans kostymer, hans skjortor och slipsar? Vilket glasögonmärke bär han? Vad har han för klocka, och hur ofta går han till frisören – och vad har han för väska? Jag är säker på att hans stil kostar långt mycket mer att upprätthålla än vad jag skulle ha råd med. Det är nog därför jag sitter här i en rosa morgonrock som jag köpte på Överskottsbolaget för tre år sedan, och försöker förstå hela grejen med den så kallade väskdebatten.

"Här poserar Mona Sahlin med 6000 kronorshandväska"

Skärmdump från Expressen

Göran Hägglund kommer antagligen att få äta upp sin misslyckade “verklighetens folk”-kampanj under resten av sin politiska karriär. Inte en människa gick på det. Det är kanske därför ingen bryr sig om att kolla upp hans garderob. Ingen kräver av Hägglund att han ska vara det minsta verklig, till skillnad från Mona Sahlin. Hon är ju dessutom kvinna.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, Kultur och media, Politik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Väskchocker och verklighetens slipsar

 1. Ylva says:

  Om du kan spara ihop till en, neutral, kostym och ett par s.k. finskor så kan du ha dem resten av ditt liv sen.t En stryfri skjorta i t.ex. ljuslila (för att matcha din slips) med en enfärgad t-tröja under (ifall den är genomskinlig) och voila! Inte den mest uppiffade som vandrat på en gata men helt klart acceptabel.

  Göran har ju en hel ministerlön som han måste sätta sprätt på och då gäller det att ligga i.

  • Ja, det är min tanke. Fast nackdelen är att jag hittills har pendlat mycket i vikt och mått, så jag skulle vara tvungen att sy om den. Skjortor hittade jag faktiskt två stycken till slut, på en loppis. Vita. Annars har jag massor av mörklila skjortor.

   Finskor däremot är överkurs. Jag har mina ortopedskor, numera med röda snören…

   • Ylva says:

    Ja, det är sant. Det är ju roligare att ha något som sitter bra och som man känner sig snygg ut, när man ändå ska klä upp sig.

 2. 1 of 1 says:

  Alltså, det enda jag tänker är, 6000 kr för den där väskan? Den är bland gräsligaste jag sett. Och varför kunde inte fotografen bett henne att gömma den, den skär sig ju mot mattan. O.o

  • Susanna says:

   Ja den är ju jätteful och den ser inte ens ut som en väska, utan mer som en sån där tygpåse man kan köpa på Konsum för en femma. Men bara för att den är lite glittrig och rosa och för att det står Vuitton på den så måste den kosta nästan en månadslön. :/

 3. SisterofNight says:

  Pröva vara Q och behöva bh hela tiden i kvalitet, de kostar oftast över 500 och uppåt, plus trosor. Liksom ha mens år ut år in. Och ha PMS, vilket gör att många Q måste ha 2 garderober. De flesta Q byter storlekar naturlig en rad gånger i livet.

  Många herrkläder håller en livslängd om de är bra kvalitet och sköts om. Kostymer i ull är de som rockar bäst i passform och material, hållbarhet, andra är fejk. Snygga bra sidenslipsar håller oxå en livslängd, de kan man hitta för tom 50-100 pix på rea. Syntetslipsar är inte alls samma sak. De sitter inte lika bra som siden.
  Second hand är rätt kass i Svergie ofta, tyvärr, verkar det som. Och sanslöst dyrt. Ofta kan man få/byta kläder av andra som ska slänga sina mm:)

  Överskottsbolaget är kanske inte det mest stilmässigt smickrande för alla, inbillar jag mig:) Du skulle ju kunna kolla in HM faktiskt 🙂 *s*
  Göran Hägglund handlar nog på Dressman. Många män gör det. Det är väl bara maila KD o fråga:) Men Görans stil är väl kanske inget för dig, då kommer du se ut som en gubbe, på fel sätt, fast du kanske vill det 🙂 Ni har inte samma färger och kroppsform heller. Men inspiration är bra o hämta.

  Från Q till 50+ KDgubbe när du är klar, inte illa pinkat 🙂

  • Jo, det är sant, behåar är lika dyra som binders om de ska vara något att ha. Men manskläder är omöjliga att hitta på second hand, med undantag för grälla skjortor och kavajer, medan kvinnokläder finns hur mycket som helst av, i synnerhet blusar, klänningar och kjolar. Nu vet jag iofs att second hand på stockholmska betyder något annat än vad det betyder på norrländska. För mig är det tex. Kupan, Pingstkyrkan och Ånyo (kommunal loppis) som är “second hand”, inte såna dyra butiker där det kostar som nya kläder. Sedan har jag det problemet att jag måste ha en kostym/kavaj UTAN ull, pga allergi, och då är urvalet mycket mer begränsat.

   Nej, den här morgonrocken är väl det enda lyckade klädköpet från ÖB jag gjort 😉 Annars har det varit en del HM, såklart. Dressman har jag fördomar mot, men det kanske är för att jag är en slipsnisse i förnekelse 😉

 4. Paul Stjernberg says:

  I USA kunde snacket om “verklighetens folk” gått hem, men inte i Sverige. Visst är vi amerikaniserade, men Sverige är inte USA.

 5. Mikusagi says:

  Jag är glad att mamma investerade i en kostym till min student. Jag skulle få vänta många, många år om jag skulle vara tvungen att köpa den själv. Så många pengar har jag inte.

 6. robertalmgren says:

  Att spara ihop till en väska för 6000 är väl inget större problem ens för en låglönearbetare på några månader, minns när jag skaffade min första moped när jag var 16 för ungefär samma summa, hade sparat sedan jag var 14. Idag köper kidsen mobiler för samma pris nån gång om året, har dagens “journalister” verkligen inget bättre att skriva om? Pågår det verkligen inget mer intressant i Sverige eller resten av världen som toppar Monas nya handväska? Suck!

  • Nej, 6000 är inte jättemycket, även om jag själv skulle vara tvungen att spara i ett år för en sån. Men om man ska ha en slitstark, hållbar, praktisk och ergonomisk väska idag, som håller i mer än fem år, så får man nog lägga ut över 500 spänn. Min väska som jag använder kostade 70 spänn på GeKås i Ullared i somras, men det var ett ganska desperat “oj, jag behöver visst en väska för min gamla har gått sönder”-köp

 7. Liljencroowna says:

  Men så löjligt! Mona är kvinna, då får man inte ha värdefulla kläder och accessoarer på sig… men män kan som en kameleont köpa hur dyra kostymer som helst, vad det verkar.

  • Ja, fast sedan har det såklart att göra med att hon är sosse också. Ingen människa går runt och kräver av någon av borgarna att de ska vara folkliga i den bemärkelsen. Någon tidning skrev att Göran Perssons portfölj kostade mycket mer – fast den såg annars väldigt mycket ut som nåt man hittar på loppis för en tia…

 8. Slips says:

  “Jag äger en enda: En lila med svarta ränder, i syntet och inhandlad på Kupan. De som vet något om slipsar skulle antagligen fnysa åt den.” – självklart ska du ha fler slipsar! Hör av dig så bjuder vi på en gratis ullslips.

 9. Eh… Tack för erbjudandet, men

  1. Jag är vegan
  2. Jag är allergisk mot ull

 10. Reb says:

  Kostymtips (om du vill ha/behöver en kostym alltså): Köp på second hand och gå sen till en skräddare/sömmerska som gör ändringar. Jag äger endast en kostym, men den sitter som gjuten och är införskaffad på det sättet. Har för mig att skräddaren tog två hundra, men det är ca 10 år sedan så priserna kan ju ha gått upp. Lika dyrt som att köpa nytt kan det i alla fall inte bli.

 11. Ah, det är en idé 😀 Jag brukar kolla på kostymer på Second hand, men jag vet liksom inte ens vad jag ska titta efter. Alltså, olika modeller och tyger och vad som passar när och till vad och hur och allt sånt.

 12. Det enda som är intressant att diskutera är väl vilka löner som är rimliga att ge politiker. Inte vad dom sen gör med pengarna när dom väl har tjänat ihop dom. Det är ju upp till individen.
  Eller iofs, man kan också diskutera ifall vi har nån moralisk plikt att ge si och så mycket pengar till välgörande ändamål av dom summor vi tjänar ihop – men då gäller fortfarande att det är upp till individen vad man gör med dom pengar man har KVAR sen.
  Att klaga på dyra handväskor är lika bisarrt som det återkommande tjatet om att “ojojoj, SÅHÄR mycket pengar lägger svenskarna på sina HUSDJUR (fast det finns folk som svälter i världen)”.

  Angående second-hand finns det billiga affärer i Stockholm också. Myrorna och Emmaus är skitbilliga. Sen finns det ju förutom dom en massa “lyx-second-hand” förstås.
  Jag köper typ alla kläder jag har på billlig second hand… det är skitbra. Ffa nu när jag gått upp fyra kilo i vikt på ett år, och nästan all den nya vikten sitter på rygg, axlar och armar. Jag fick köpa nya skjortor i vintras eftersom jag växt ur dom gamla (töjbara tröjor samt t-shirts däremot har man ju mer marginal i, så dom kan jag fortfarande ha till stor del). Sen nu framåt sommaren så fick jag IGEN köpa nya skjortor. Det hade ju varit skitsurt ifall man köpt dyra skjortor till att börja med, men om man handlar dom för 50-70 spänn styck så är det bara kul att köpa nytt. Dom man växt ur kan man ju bara skänka tillbaka till Myrorna/Emmaus igen.
  När jag tänker på saken är det mer som att jag HYR skjortor…

  Sen är det nog svårt att säga generellt ifall det är dyrast att vara man eller kvinna. Det ÄR ju oftast billigare att köpa en acceptabel klänning till nån stor fest (typ syrrans bröllop förra sommaren, la ner 500 spänn på nya kläder) än en acceptabel kostym. Sen kan det vara dyrt med bh, mensskydd och sånt, men det är ju individuellt… är man som jag plattbröstad och, öh, låg-mensad (är det ett ord?) så är det rätt billigt att vara kvinna…

 13. Japp. Jag tror att skillnaderna ofta handlar om att de män som har råd lägger pengar på dyra prylar som är tänkta att “räcka länge”, medan kvinnor som har råd hellre köper fler saker. Nu vet jag att jag generaliserar enormt, men jag tänker att en man kan förväntas ha en och samma portfölj i många år, medan en kvinna förväntas byta handväska stup i kvarten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *