Lisbeth Salander IRL

En pensionerad, tidigare “högt uppsatt polischef” är häktad misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt på barn, och greps i Falun. Det är bara en del i något som verkar vara en större härva. Expressen skriver Åtminstone en av kunderna ska vara mycket känd och det var namnen på de kända personerna som fick polisen att reagera”. Den gripna polischefen är tydligen engagerad föreläsare om jämställdhet och enligt Leif GW Persson var han “raka motsatsen till någon som man tror skulle begå sexbrott”. Rikspolischefen är chockad. Och så vidare. Och så vidare.

Ja, det är för jävligt, självklart, men är det något jag lärt mig så är det att inte bli förvånad över sånt. Det är som hämtat ur en Stieg Larsson-bok, men hade det som skrivs i tidningarna lagts fram i romanform skulle det ha avfärdas som konspiratoriskt manshat, och som fullkomligt orealistiskt.

Ibland överträffar verkligheten dikten.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Kroppspolitik, Relationer and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Lisbeth Salander IRL

 1. Linn says:

  Det där är någonting jag aldrig har förstått. Varför skulle någon som är känd eller sitta på en hög samhällspost vara mindre trolig som t.ex. våldtäktsman än hens nästa? Motsatsen är troligare. Vilka yrken är idealiska för psykopater och andra makt- och våldskåta? Vart söker en sig om en har sådana behov/böjelser?

  • Ja, precis. Fast det som gör folk förvånade är nog att det är en person som verkat så engagerad i jämställdhet. Att det dessutom är en f.d. polischef… tja, jag ska inte dra för stora växlar på det, men visst är det som du säger. Yrken som handlar om maktutövning och möjligheten att använda våld är väldigt lockande för människor med antisociala drag.

   • Linn says:

    Fast att föreläsa lite om jämställdhet kan ju vem som helst göra. Kanske om han hade dragit ihop flera demonstrationer eller liknande…
    Den här typen av personer är ju dessutom tämligen kända för att framgångsrikt bygga upp en fin bild utåt. Det är ren taktik. Eller möjligtvis ett sätt att döva dåligt samvete.
    En kompis till mig har berättat om killar hon har varit ute med som fällt kommentarer i stil med “jag skulle aldrig kunna vara med en tjej som inte rakar benen – det är så jävla äckligt” och hon säger förfärat till mig att hon inte fattar att det finns killar som är så där. Jag svarade att det inte är dem som hon ska akta sig för. För de där “trollen” visar sitt rätta ansikte med en gång t.ex. från alla partnervåldsutövare, psykopater och andra med antisociala drag. Inte vad hon ville höra kanske 😛

 2. Katrina says:

  Vart söker sig pedofilerna? Inte till åldringsvården.. Var finns det barn? DÄR finns pedofilerna med högsta sannolikhet.

  Var kan man få tag i tjejer som har hamnat snett här i livet från början? I kriminella kretsar? Bingo! På gatan? Bingo! I knarkgäng? Bingo! Hur kommer man åt dessa kretsar UTAN att själv åka dit? Japp, man “umgås” med dem – från den andra sidan.. Man får veta personuppgifter, namn, hemförhållanden och även känsligt material som tjejerna själva inte vill ska komma ut.. Då är det bara att ringa.

  Förvirrade unga tjejer hittar man också på nätet. Då är det mycket bättre att kunna presentera sig som “läkare”, “domare”, “VD”, “rikspolischef” än “knarklangare”, “kriminell”, “långtradarchaufför” etc. Det inger ju mer förtroende om man l-i-k-s-o-m är en normal, yrkesarbetande och respekterad samhällsmedborgare än en uteliggare. Tjejerna (de som inte blir våldtagna i alla fall) kan skryta om att de minsann har legat med en rikspolischef. Att känna en rikspolischef kan onekligen ge förmåner..

  Om någon skulle komma på tanken att granska rikspolischefens dator skulle han kunna motivera barnpornografiska bilderna med att de “ingår i en utredning” eller har ingått eller att han har samlat på bilderna på brottsoffret begäran mot en eventuell rättegång osv..De flesta skulle kanske inte tro att de i själva verket är tagna av polischefen själv eller att de ingår i hans runkregister.

  Maktutövning är nog nyckelordet. Man kan ha makt på olika sätt och dessa män så klart söker sig dit där de kan utöva makt över dessa personer på ett sätt som ingen ifrågasätter. En lärare över sina elever, en rikspolischef över tjejer som har en hållhake om, en justitieminister (Geijer) över tjejerna på gatan.. etc..

  Så granska maktutövare in i fingerspetsarna. Och tro ALDRIG att någon inte skulle kunna göra något kriminellt/moraliskt oförsvarbart pga sitt yrke.

  • Ja, absolut. Och dessutom, som polis så får man också en del uppbackning från de egna leden. Ja, inte när det verkligen kommer upp till ytan på det här sättet, kanske, men tex. så har det ju bevisats finnas en väldigt stark “kåranda” som har gjort att det är väldigt svårt för tex. partners till poliser som utsatts för olika övergrepp att anmäla det.

 3. Julia says:

  Också fint: Att rikspolischefen säger att om det är sant så är det ett ordentligt “klavertramp”.

  KLAVERTRAMP.

  • Ja, det är väl århundradets understatement? Klavertramp är att använda jobbdatorn till att porrsurfa (enligt creeper så surfar poliser flitigt på porrsiter, syftet låter jag vara osagt), inte att begå våldtäkt.

 4. Katrina says:

  Folk har fått sparken och framför allt: folk har blivit UTMOBBADE därför att de har anmält eller antytt att någon kära kollega inte riktigt håller måttet. Har man skurkarna emot sig OCH sina egna kollegor – då är det inte många som orkar fortsätta att arbeta under sådana förhållanden (inte jag heller).

  Jag vill även poängtera att det ALLTID är ett ledningsproblem ifall systemet ruttnar nedåt. När likasinnade svin premieras – medan andra får sparken eller mobbas ut.

  OM det förekommer jätte mycket konstigheter inom någon myndighet då är det troligtvis fel på ledningen. Och här vill jag hänvisa SÄRSKILT på en anstallt där det redan nu har uppdagats 4 stycken sexuella förhållanden mellan personal och intagna. Skulle inte vara allt från stor vågad gissning att detta har sanktionerats av ledningen.

  Utred det!

  • Ja, fast kriminalvården och polisen är inte riktigt samma sak, men jag förstår vad du menar. Jag hoppas att de utreder det här ordentligt, och att de dessutom kollar upp om det finns mer att gräva fram.

 5. Katrina says:

  När justitierådet Leif Thorsson åkte fast för att ha köpt sexuella tjänster av en gymnasieelev, sa dåvarande ordföranden för Högsta Domstolen att han INTE ansåg att detta skulle hindra Thorsson att döma i sexmål i framtiden. Tvärtom hade Thorsson fått ”fördjupade kunskaper i ämnet”!

  Ett klavertramp till?

  • Jo, det där minns jag. Till slut fick han väl iaf någon omplacering, så han inte skulle jobba som domare? Eller hur? Men att någon ens kan säga så, det… *skakar på huvudet* Det övergår mitt förstånd.

 6. SisterofNight says:

  En domare får inte ens snatta ur kaffekassan på jobbet anser jag. De ska efterfölja lagar och regler klanderfritt anser jag.
  Och fan i mig inte sitta kvar som domare när de blivit dömda för ett brott!!!
  Hur fan tänker folk ibland?!
  Ordet klavertramp är fis i rymden. Det de här snubbarna gör är något helt annat.

  • Nej, jag tycker också att man ska ställa väldigt höga krav på domare. Det var därför jag tog det exemplet jag gjorde. Att porrsurfa på jobbdatorn är oftast inget brott, men möjligen ett säkerhetsproblem (=virus, trojaner etc) och något som kräver en diskussion om vart gränsen mellan arbete och fritid går, men det är inte alltid ett uppenbart brott. Att snatta ur kaffekassan, däremot, är tydligt och klart ett brott. Att köpa sex är (oavsett vad man tycker om sexköpslagen) ett brott. Att begå våldtäkt är ett grovt brott. Det finns ingen, ingen ursäkt alls.

 7. SisterofNight says:

  Jo, dom sexdömde domaren fick fortsätta som domare. Men inte med sexbrott.

 8. Fredrik Gustafsson says:

  Hyckleriet blir inte mindre av att det är just en polischef som talat sig varm för jämställdhet i olika sammanhang som verkar ha gjort sig skyldig till den här typen av brott. Här är en länk till en mycket intelligent analys av det hela:

  http://henrik.motpol.nu/?p=169

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *