“Terrängen stämmer inte överens med kartan, och då kanske man måste rita om kartan”

Jag såg precis en direktsändning från Malmö Högskola av ett panelsamtal om könsöverskridande inom idrotten. Christina Nordström,  f.d. orienterare med intersexuellt syndrom, Maria Sundin, transaktivist, Helena Tolvhed, historiker, Martin Ritzén, professor i endokrinologi, och Leif Larsson, ledamot i Riksidrottsstyrelsen, diskuterade hur idrottsvärlden ska bli bättre på att bemöta idrottare som är intersexuella eller transsexuella. Samtalet leddes av Anja Gatu, sportkrönikör på Sydsvenskan.

Det var mycket intressant, men tyvärr missade jag nästan hela den första timmen. Man diskuterade bland annat medias behandling av Caster Semenya, och hur IOKs krav på underlivsoperation som villkor för transsexuella ställer till det för transkillar. En transsexuell man har ingen fördel av att ha fitta och äggstockar framför sina kukfödda medtävlande, och operationsresultaten är ofta så dåliga att många väljer att avstå från en penisrekonstruktion – men IOK kräver bland annat att man har gjort det, för att man ska få tävla som man. Maria Sundin ställde Martin Ritzén mot väggen, som i egenskap av rådgivare åt IOK försvarade kravet med hänvisning till lagen. Maria protesterade, för det är inte alls så det ser ut vare sig i Sverige eller i flera andra länder, men tyvärr bytte man snabbt ämne. Det finns ju så mycket att ta upp.

Kvällens höjdpunkt var nog ändå en fråga från publiken. Någon undrade om det verkligen var så relevant att prata om rättvisa förutsättningar mellan män och kvinnor, för: “är elitidrottare överhuvudtaget normala?”. Jag tycker det är en väldigt bra fråga. Elitidrott är per definition inte demokratisk. De grenar som har högst status är ofta såna där muskelstyrka är en fördel, men Maria Sundin tog det exemplet att inom en del kampsporter finns äldre män som lätt dänger unga muskelknippen i golvet. Det handlar om skicklighet och smidighet, och inte om råstyrka.

Sedan kom diskussionen in på hur man egentligen ska göra när det bara finns två klasser att tävla i, och att alla måste sorteras i någon av dem. Helena Tolvhed beskrev situationen väldigt bra:

“Terrängen stämmer inte överens med kartan, och då kanske man måste rita om kartan”

Det är inte verkligheten, terrängen, människorna med intersexuella tillstånd eller transsexualism, som är problemet. Alldeles för många människor använder en köns-GPS som inte är tillförlitlig och felkönar människor stup i kvarten – och det märkliga är att när GPS och terräng inte stämmer överens, så är det ofta verkligheten som får skulden.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Kroppspolitik, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to “Terrängen stämmer inte överens med kartan, och då kanske man måste rita om kartan”

 1. Vi får hoppas att Leif Larsson (ledamot i Riksidrottsstyrelsen) verkligen skriver den där motionen (som Anja Gatu föreslog) om att föreslå att alltfler idrotter på låg åldersnivå ska ske samkönat, för att börja bereda mark för ett mer integrerat idrottande, könsmässigt.

  • Absolut! Det tycker jag vore en jättebra grej. Jag minns själv att det som verkligen fick mig att tappa allt intresse för fotbollen var att de började dela in oss efter kön i fyran. Det slapp vi i lågstadiet.

 2. Gymnastiken var en ständig oro och plåga för mig – antingen skaffa intyg, skolka, eller uthärda och dölja.
  Mixad gympa tror jag hade varit en viss lättnad om vi haft…

  • Ja, det där med könsseparerad gymnastik fattar jag verkligen inte. Vi hade mixad gympa, nåt annat fanns inte på kartan förrän vi kom upp i högstadiet. Då föreslog läraren att vi skulle göra som parallellklasserna där tjejerna tydligen hade bett om att få ha gympa utan killarna, dvs. att alla tre klassernas tjejer skulle ha gympa tillsammans, och alla killarna tillsammans. Men det blev som tur var aldrig av.

 3. drKotte says:

  Jag blev OHYGGLIGT arg när jag läste att man kanske kunde låta Semenya börja tävla om hon accepterade hormonbehandling med avsikt att sänka hennes påstått höga testosteronnivåer till “normalt kvinnliga”. Då ska man FAN i mig tvinga elitidrottande cismän att också minska sina eventuellt höga t-nivåer till “normalt manliga”. Men det skulle man aldrig kräva.

 4. Pingback: Jag kastade mitt bröst i havet « trollhare

Leave a Reply