Civil olydnad inom Försäkringskassan?

“Aram har svåra ryggproblem och kan varken sitta eller stå längre stunder. Försäkringskassan gör bedömningen att han visserligen inte kan vara med i introduktionen av hälsoskäl, men ger honom ändå inte rätt till ”förlängd sjukpenning i vissa fall”. Skälet är att han inte får omfattande vård eller bedöms bli sämre av att delta.”

Nej, Aram finns inte på riktigt, men han skulle kunna göra det. Arams indragna sjukpenning är ett av flera fiktiva fall som Försäkringskassan använder som exempel i sitt eget utbildningsmaterial till handläggare. Man ska alltså inte ge en person som Aram sjukpenning, fast man vet att han inte kan delta i arbetsmarknadsåtgärder. Om Aram vore verklig skulle han alltså inte få någon ersättning alls, utan tvingas söka socialbidrag.

När jag läser exemplet med Aram, och det med Arthur som behöver hemsjukvård varje dag, och det om Erika som brutit båda benen och en arm, och det med Murat som måste sondmatas, som alla ges som exempel på när man inte kan få förlängd sjukpenning, får jag en känsla av att den som skrev de exemplen på det sättet gjorde det på pin kiv mot sin arbetsgivare. Att Försäkringskassan sedan ändrar sig och drar tillbaka exemplen med Erikas benbrott och Murats sondmatning, gör mig bara ännu mer misstänksam.

Det känns som om det sitter någon mycket frustrerad anställd på Försäkringskassan som verkligen vill visa hur sjuka de nya reglerna är, för hade det varit någon som gått i ledningens ledband hade man sett till att välja mindre kontroversiella exempel. I själva verket kanske de skrivna exemplen är ett utslag av civilkurage – nästan civil olydnad – där man valt att inte hymla med vad det egentligen betyder för de som blir utförsäkrade. Man kan ju alltid hoppas.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Politik and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Civil olydnad inom Försäkringskassan?

 1. Michael says:

  Försäkringskassan Brinner,, coctails regnar tungt.

  Vad är det för muppar som jobbar på försäkringskassan??

  Måste vara dom muppigaste av alla.

  Menar vem väljer behandla andra sådär pga ekonomi??

  Ligger ekonomin risigt till är det bara fixa den.

  trots allt sitter bankirfamiljer och trycker pengar efter eget tycke.

  ska det vara folks fel att några rika fmailjer plötsligt bestämmt sig för att gör aklasskillnaderna störra..

  Cmon you must be joking me

  • Jag tror att många av de som jobbar där har valt det jobbet för att de vill hjälpa andra, men de blir motarbetade av ledningen. De jag har pratat med som är handläggare etc. är alla upprörda och arga över de nya reglerna. Så don’t shoot the messenger…

 2. http://www.sourze.se/Christina_Husmark_Pehrsson_%e2%80%93_ta_ditt_ansvar_10700201.asp

  Ett bidrag i debatten!
  Att Försäkringskassan ser ut som den gör är inte deras eget ansvar utan politikernas! I detta fallet socialförsäkringsministerns!

 3. Emil Nordlander says:

  Vilken intressant tanke, jag tror det ligger nåt i den.

  Rent allmänt tycker jag det är konstigt med den där arbetslivsintroduktionen nästan alla långtidssjuka ska överföras till. Den ska ju vara i som mest tre månader – vad händer sen? Finns det just någon anpassad arbetsmarknad eller är det hela den öppna som gäller?

 4. pärlbesatt says:

  Om man inte löst problemet efter tre månader kan man bli sjukskriven igen, säger jag som vet, ity jag hör till de utförsäkrade som går på nämnda introduktion, och här höll jag på att skriva alldeles för mycket och glömma bort det faktum att skriva på nätet är som att ha det på löpet på Aftonbladdret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *