Dagens ord: Socialbedragare

En socialbedragare är INTE en person som lurar till sig socialbidrag.

En socialbedragare är INTE en person som bedrar människor för egen vinning, som till exempel en narcissist gör.

En socialbedragare bedrar människor i sociala situationer på en enda punkt: Vi låtsas förstå det sociala spelet bättre än vad vi egentligen gör.

Vi spelar med, fast vi inte behärskar situationen. Vi ger ett intryck av att vara socialt kompetenta, fast vi inte är det. Vi har ägnat hela våra liv åt att studera människors beteende och därför vet vi att vi förväntas göra A i situation B – men vi vet inte varför. Vi ser det sociala livet som ett enda stort experiment, där vi utvecklar strategier, testar teorier och och drar slutsatser. Vi går inte in i en diskussion för att småprata, men däremot möjligen för att kartlägga det mänskliga mysteriet.

Vi har plöjt hyllmeter med psykologiböcker, bollat idéer med varandra i åratal, och ägnat ett par timmar varje dag av våra liv åt att försöka förstå andra människor. Vi är socialt kompetenta och socialt inkompetenta, samtidigt. Vi vet inte vad människor förväntas göra, bara vad människor gör. Vi ser så kloka ut. Vi ser ut som om vi förstår. Vi ser ut som om vi kan allt det där som alla andra också kan. Vi ser ut som alla andra, fast inte alltid.

Jag har ingenting emot att öva mig i socialt samspel och lära mig hur människor fungerar. Sånt är fascinerande. Däremot önskar jag att jag slapp känna mig som en socialbedragare så fort jag passerar som bokstavslös. Jag vill inte att folk behandlar mig som dum bara för att jag inte fattar, men jag vill inte heller bli behandlad som smart bara för att jag beter mig som om jag förstår.

***

Ordet är uppfunnet av Minou. Det här är min tolkning av det.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, NPF, NPF-hantering, Överlevnadshandbok, Psykologi, Relationer, Social inkompetens, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Dagens ord: Socialbedragare

 1. Rikkie says:

  Mmm…

 2. Nea says:

  Sorry, jag tror inte på det. låter för mycket som traditionsbärarna.

 3. Kunde inte sagt det bättre själv! 🙂

 4. Ylva says:

  Det är okej att fråga om man inte förstår.

 5. Victoria says:

  Älskar raden: “Vi går inte in i en diskussion för att småprata, men däremot möjligen för att kartlägga det mänskliga mysteriet.” Jag gör både och, lyssnar på alla sätt samtidigt.

 6. Pingback: Jag är en socialbedragare, men kanske inte som ni tror… « ~ WITCHBITCH ~ Birgitta Alvskogen

 7. Lotta Abrahamsson says:

  Bra sammanfattat..:)

 8. hRaven says:

  förstår precis. är en av dem… oss…

 9. Rikkert says:

  Och vilken energi det tar…

 10. livsglimtar says:

  Kommer via Witchbitch och sitter här stum för en stund. Jo, jag förstår för jag har “fenomenet” på väldigt nära håll, men jag har aldrig läst det på det viset, jag som är en sån som är specialist på att vara social, där lider jag inga brister. Blev så himla fundersam över hur jäkla jobbigt ni har det.
  Även vi som kan hatera det sociala har ju inlärt ett visst “spelande”, det är väl det som gör att saker och ting flyter i tillvaron, förenklar det hela. Men du även jag får ofta tänka på hur och varför andra beter sig som de gör, där ute finns alla varianter så inte kommer vi som kanske tacklar det hela lite bättre undan alla gånger för det.
  Nä, nu fick jag lite att tänka på och det tackar jag dig för.
  Kram

  • Jo, jag har förstått att även de som de som “kan” spelet ändå inte har någon… Vad ska jag kalla det? De har ingen regelbok, inget manus, utan bara en kompass. Ibland snurrar den också runt, för att man inte vet vad man håller på med. Jag vet att “ni” inte är “perfekta” 😉

 11. Pingback: Det var inte Ursula, det var jag « trollhare

 12. Kimmi says:

  Fantastiskt inlägg! hittade hit via dig, Alvskogen, dig 🙂
  Hail sociala medier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *