Dagens ord: Acceptansintolerans

Acceptansintolerans är ungefär som laktosintolerans. Man får besvär av att utsättas för mjölksocker, eller i det här fallet: Uttalad acceptans. Till exempel kan man bli akut illamående av att få höra “Jag accepterar dig fast du är transsexuell”. Förekomsten av acceptansintolerans är svåruppskattad, men eftersom en biverkning av ett öppnare samhälle är att den uttalade acceptansen blivit vanligare, så är det förmodligen en epidemi på gång.

Jag blir inte särskilt besvärad av att människor utgår ifrån att jag är heterosexuell, oavsett vilket kön de uppfattar mig som. Jag lackar aldrig ur över att folk könar mig som tjej på nätet för att jag råkat nämna att jag hade en pojkvän som gjorde ditten eller datten. Jag blir inte ens särskilt upprörd när folk börjar diskutera “könsbyten” som om det vore en politisk fråga att ta ställning till – tills den där politiska korrektheten kommer in. Det finns nämligen en sak jag har svårt att tolerera: Att bli tolererad.

Vill man driva mig till vansinne så är det bara att säga att man accepterar mig, eller att man absolut inte har något emot såna som mig. Vill man verkligen vara säker på att det tar skruv så är det bäst att slänga in ett “du får inte tro att jag diskriminerar dig”. Jag vet inte varför jag reagerar så starkt på sånt, men obehagligt är det.

Elin berättade det här:

“Communitiet Helgons diskussionsforum för homo- och bisexualitet hade ett tag så många trådar på temat ”jag accepterar homosexualitet!” att det till sist spikades en tråd just för det syftet. Det postades rätt friskt i den också. Jag vet inte vilken av de sakerna jag tycker är konstigast/mest komisk”

När jag läste det blev jag påmind om varför jag helst undviker heteronormativa forum av olika slag, och varför de av mina heterosexuella cis*vänner som jag kommit närmast är såna som aldrig någonsin har fått för sig att säga att de accepterar mig.

På Facebook finns det en grupp som heter “Har inget emot heterosexuella”, som har 1347 medlemmar. Jag är övertygad om att den behövs, för det finns väldigt lite acceptans för heterosexualitet i samhället. Hur ofta får man höra att det är okej att vara hetero, liksom?

*) Cis=motsatsen till trans

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Internet, Politik, Psykologi, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Dagens ord: Acceptansintolerans

 1. Emil Nordlander says:

  Det finns en väldigt bra övning i RFSL:s BRYT-material på temat. Man sitter två och två och kommenterar enkla saker, t.ex. kläder, hårfärg etc med formuleringar som “jag tolererar att…” och “jag accepterar att…”. Den är bra; enkel att genomföra och en ögonöppnare för många – eftersom i princip alla inser hur konstigt det är att bli tolererad.

 2. dam i tofflor says:

  Även jag har toleransintolerans. Usch och fy när människor anser att de är goda och toleranta för att de tolererar att andra finns. Säger de sen att det är viktigt att alla ska få känna sig delaktiga osäkrar jag min revolver. (om jag hade någon)för det handlar ju om en låtsasdelaktighet på deras villkor. Att andra skulle ha några rättigheter är en helt annan sak. Konstigt att någon går på det.

 3. Hehe… Kan jag förstå om det är lite jobbigt, men det får nog ses som en biverkan av PK-doktrinen att man ska vara “tolerant”. Det är ju inte så att man lär folk att vara toleranta, utan man säger bara till dom att dom ska vara toleranta. Då blir det konstigt ibland… Sen finns ju alltid folk som förtränger vad dom egentligen känner för att man inte får känna så och överkompenserar av skuldkänslor.

  • Ja, och det är det som irriterar mig. Men jag erkänner att jag är priviligerad som aldrig har behövt känna någon slags vånda av att vara tvungen att visa min tolerans. Jag har faktiskt aldrig ens högljutt “tolererat” någon invandrare/muslim/rom/svart/same/jude/livetsordare/whatever, fast det är såna minoritetsgrupper jag själv inte tillhör…

   • Jag avskyr PK, det är vansinne, ohumanistiskt och antidemokratiskt. Jag är så tolerant eller intolerant som jag är. Dom saker jag är intolerant emot är i regel ställningstaganden personen gjort eller hur dom agerar. Vad dom är i övrigt är i regel mindre viktigt än hur dom är.

 4. dean says:

  jag tycker att helgons metod var rätt käck ändå. nu måste jag logga in och kolla tråden bara för det…
  och på facebook gick jag med i “har inget emot homosexuella” för att det kändes mer ironiskt, speciellt då de skrivit “humosexuella” i pres.-texten. jag är en lyteskomiker, usch.

 5. Pingback: Tredje gången gillt för Thomas Beatie « trollhare

 6. Pingback: Mysteriet med rädslan för gravida män nära en lösning « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *