“Du självömkar” betyder att du egentligen har vunnit

Yamiko skriver bra om funktionshinder och integritet: När LSS urholkas och assistansbehov omprövas blir de som har personlig assistans tvungna att svara på väldigt utlämnande frågor. Varenda detalj i varenda aktivitet i det dagliga livet måste redovisas och utredas. Toalettbesök, sexliv, matvanor: Inget är för personligt för att lämnas utanför, verkar det som. Inte verkar det hjälpa ändå, för timmarna dras in.

”Att tvätta Patric på ryggen bedöms som ett grundläggande behov och skall beräknas. Hjälp med att få schampo i handen anses som ett praktiskt hjälpbehov och beräknas inte i de grundläggande.”

Så skriver Försäkringskassan i ett beslut, enligt Expressen, och det är antagligen bara ett exempel av många där precis allt måste räknas på. Som funktionshindrad måste man verkligen vända ut och in på sig själv för att få någon hjälp, och inte ha mycket till integritet inför byråkrater.

Detsamma gäller även i andra sammanhang, tänker jag när jag läser påhopp efter påhopp på utförsäkrade Alexandra. Hon skrev i Aftonbladet om sin utförsäkring både före och efter den trädde i kraft, och på grund av det blev hon anklagad för att inte vilja arbeta av två moderater. Den attacken satte ribban väldigt lågt, och i kommentarsfältet under hennes svar är det sorgligt att se alla dessa besserwissrar som är övertygade om att Alexandra fuskar.

Vanliga nätollare ska man inte ta hänsyn till, men det otäcka är de ‘välmenande’ uppmaningarna till Alexandra: Om hon har lyckats skriva tre debattartiklar på fyra månader, så är det ett tecken på att hon kan jobba. Om hon klarar av att ta hand om sina egna barn, så kan hon jobba. Och inte ser hon sjuk ut heller, som om sjukdom alltid stod skrivet i pannan. Någon föreslår kontorsjobb, någon annan dagis.

Seriöst. En utbränd person med svår värk, jobba på dagis?!

Jag beundrar Alexandra för hennes mod, och är ledsen att hon har behövt ta så mycket skit. Jag har själv lärt mig den läxan att inte ta mitt eget liv som exempel när det gäller debatten om sjukskrivningar, eftersom folk då brukar utgå från en massa olika saker. Det brukar sluta med att jag redogör för precis varenda liten detalj av mitt liv för att de ska acceptera att jag inte kan jobba, eller att jag behöver hjälp av olika slag. Det är en obehaglig position att känna sig ställd till svars, och det blir inte bättre av att det sista meningsmotståndarna försöker med, när de inte klarar av att argumentera längre, är att de anklagar en för att självömka. Men det är också ett tecken på att de faktiskt inte har något mer att komma med.

Så till Alexandra, och till Patric alla andra: När ifrågasättandet av ert behov har tystnat, och det enda argumentet ni får höra att ni självömkar och tycker synd om er själva – då betyder det att ni har vunnit. Men så mycket till vinst är det då verkligen inte.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Politik, Psykiatri, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to “Du självömkar” betyder att du egentligen har vunnit

 1. Devin says:

  Jag blir nästan frestad att ansöka om PA igen så att jag får ta en titt på de där frågorna….

  • Ja, man blir lite nyfiken, men samtidigt är det skrämmande. Man blir mörkrädd – och då har jag inte ens vågat tänka på risken att uppgifterna läcker ut. Många kommuner verkar ha rentutsagt urusla rutiner… 🙁

 2. en riktig sosse says:

  Tyvärr har dagens vänster helt vänt ryggen till de riktiga arbetarna och istället blivit ett tillhåll för arbetsskygga akademiker och bidragstagare. Det ska löna sig att arbeta och göra rätt för sig, men numera är det tvärtom. Personer som upplever sig vara “sjuka” eller som på andra vis håller sig borta från arbetsmarknaden gynnas, samtidigt som skatten på arbete tydligen ska höjas ännu mer om de rödgröna får makten. Nej, sådana som Alexandra som inte bidragit med många ören till statskassan borde tacka alla som går till jobbet varje dag och försörjer henne istället för att gnälla i Aftonbladet.

  • “Personer som upplever sig vara “sjuka”, den formuleringen säger ju allt. Eftersom du vet exakt vad Alexandra kan och inte kan, vill och inte vill etc, bättre än henne själv, så antar jag att du är… vadå? Gud? Försäkringsläkare?

 3. Fibrotjej says:

  Undra när trollen ska fatta att Alexandra inte enbart gör det här för sin egen skull, utan för alla som inte orkar protestera.
  Jag vet hur Alexandra har det, mycket värre än jag. Att hon då försöker använda den lilla energi hon får över, till att göra bra saker (som att sätta ner foten när politiker ger sig på henne) är beundransvärt tycker jag.
  Tack för ett bra inlägg i debatten 🙂

  • Ja, absolut. Det är så otroligt lågt att ge sig på en enskild person på det sättet. Det finns många som har det jävligt tufft och Alexandra är bara en av många, men väldigt modig 🙂

 4. HBT-Jonas says:

  Naturligtvis ska Alexandra får sjukpenning och sjukpension om hon inte mår bra. Alla som inte mår bra och som känner att de inte orkar med ett lönearbeta ska naturligtvis ha rätt till ersättning från samhället. Det är hemskt hur Moderaterna attackerar henne.

  • Ja, absolut! Det är ju inte bara hennes egen “känsla”, som en del har fått för sig. ÄR man sjuk och inte KAN jobba, så… så borde det inte ens vara en diskussion.

 5. Turid Eriksson says:

  Precis. känner man sig sjuk så kan man ju inte jobba. FK borde sluta trakassera oss som inte vill jobba. Vi har också rätt till ett eget liv och samma standard som de som tjänar miljontals kronor som chefer. Det är ju helt vansinnigt att politiker ska få kränka oss som mår dåligt och inte orkar med det hårda klimatet i samhället. Det är ju deras fel att samhället ser ut som det ser ut. Förstår inte hur man kan tillåta moderaterna att hata alla som inte är rika och lyckliga från födseln.

 6. Kaia says:

  Ja, att rekommendera att jobba på dagis åt någon som inte ens klarar av att hennes egna barn ger henne en kram för att det gör så ont, det låter ju verkligen logiskt.

 7. nora says:

  Fy tusan för de där två moderaterna. Jag hoppas verkligen att vi får en ny regering efter valet, så att man inte slår på de som ligger längre. Speciellt inte på mammor med svåra sjukdomar. Säger hon att hon har ont och inte kan jobba så är det ju så. Då ska det inte komma några hemska politiker och säga att hon ljuger och är lat!!! Det är så himla kränkande att det inte är sant. Har de ingen skam i kroppen?

 8. Fanny says:

  Hur kan man vara så grym mot stackars Alexandra. Hon som har så ont att hon inte ens kan ta hand om sina barn och än mindre kan jobba. Klart hon ska ha rätt till sjukpenning m.m. så hon kan bo kvar i sitt hus med pool. Varför skulle inte sjukskrivna få ha hus med pool när vanligt folk får ha det. Folk är så himla avundsjuka. Alla som känner sig sjuka ska faktiskt behandlas med respekt och få de bidrag de vill ha.

  • Varför har det, inom mindre än ett dygn, kommit tre kommentarer till det här inlägget som använder formuleringen “känner sig sjuk”, och insinuationer om att inte vilja jobba, där två av dem är skrivna från exakt samma IP-adress, och den tredje från en snarlik, från samma uppkoppling?!

   Jag gissar att HBT-Jonas, Turid Eriksson (som säkert är ett “lånat” namn) och Fanny är ett och samma troll. Lägg av.

 9. Pingback: Trolltider – se över ditt mentala försvar « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *