Häxjakten på maktens kvinnor

Först var det Mona Sahlins väska: Kan en socialdemokrat verkligen ha en väska värd 6000? Nu är det Birgitta Ohlssons graviditet: Kan en borgerlig minister verkligen bara vara mammaledig i en månad efter födseln?

Det de har gemensamt är att de är kvinnor, men det som skiljer dem åt är de krav som ställs på dem. Sahlin förväntas leva som folk gör mest, medan Ohlsson förväntas leva som om hon kom från en annan planet. Kvinnor Kan-grundaren Eva Sternfeldt verkar vilja att alla kvinnor stannar hemma för resten av livet när – inte om, utan när – de får barn, och nu säger kristdemokraten Kjell Eldensjö att hans fru minsann aldrig skulle ha tackat ja till ett ministerjobb när hon var gravid.

Det är ironiskt att Birgitta Ohlsson, som slitit för jämställdhet och en modernare syn på könsroller, blir utsatt för den här häxjakten. Förmodligen skulle hon egentligen passa bättre om hon stod lite längre till vänster. Jag vill minnas att det numera är förbjudet att ställa frågan på en anställningsintervju: Är du med barn, eller vill du ha barn? Det gäller tydligen inte politiker, i alla fall. Deras privatliv blir alltid statsangelägenheter – men bara om de är kvinnor såklart.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Kultur och media, Politik, Reproduktiva rättigheter, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Häxjakten på maktens kvinnor

 1. Alexandra says:

  Klockrent inlägg!

 2. meta says:

  Det är underligt att BO inte utnyttjar tillfället och börjar prata jämställdhet. Munkavle?

  • Ja, det är underligt. Varför vet jag inte, men jag tänker att egentligen så är det sjukt att hon skulle behöva försvara sig. Vilken jävla rävsax hon har hamnat i, för det faktum att folk sitter och har en åsikt om hennes familj, hennes val, hennes kropp och hennes kvaliteter som blivande förälder är så… jag vet inte vad jag ska kalla det. Det äcklar mig.

 3. Moa says:

  Skitbra inlägg. Man blir ju frustrerad. Herr Bildt fick ju uppenbarligen barn samma år som han blev statsminister men det är förstås helt okej. Papporna ska ju inte vara hemma någonting med barnen…

 4. Rasmus says:

  Jag föreslår att hon tar med barnet till jobbet under de första fyra, sex månaderna då helamning är rekommenderad.
  Ja. Det ska jag nämna när vi ses till helgen!

 5. Pingback: Åsa Westlund » Birgitta Ohlsson och dubbelbestraffningen

 6. Pingback: Drevet mot Birgitta Ohlsson och EU-standardiseringen av kvinnokroppar « trollhare

 7. Pingback: Stenåldersfundamentalisterna är livsfarliga för barnen « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *