Ny undersökning: Bokstavsfolket intar högskolorna

En ny undersökning visar att det blir fler och fler studenter med funktionshinder. Under 2009 var det 7500 som tog kontakt med samordnarna*, vilket är en ökning med 22% från 2008. Framförallt är det den grupp som redan är störst som ökar mest: Studenter med läs- och skrivsvårigheter och diagnoser som ADHD och Aspergers syndrom. En student som P3 intervjuar säger att hen tror att det är en kombination av att arbetslösheten slår hårdare mot funkisar, och av att arbetet på högskolor och universitet när det gäller funktionshinderfrågor har blivit bättre.

Jag tror absolut att det kan vara så, fast jag tror också att det just när det gäller vissa diagnoser också har att göra med att fler får diagnoser och därmed stöd och hjälp i en yngre ålder än tidigare. När det gäller till exempel ADHD och Aspergers syndrom är det inte ovanligt att personer i min ålder får diagnosen först som vuxen. De som är fem eller tio år yngre har haft andra förutsättningar. Det kan också vara så att man idag vågar tänka mer framåt och vara öppen med sina svårigheter.

När jag sökte till högskolan för tio år sedan visste jag att jag inte var som alla andra, men jag hade inga ord för det och jag skulle aldrig ha erkänt det ens ifall någon ställde mig mot väggen. Atmosfären på vissa kurser var sådan att de studenter som var öppna med sina svårigheter också fick sin lämplighet som blivande lärare ifrågasatt, medan man på andra kurser kunde få höra att ADHD var en modediagnos som gavs till elever som skolkade för att ingen orkade ta itu med de “verkliga” problemen. Neuronormen var så stark att det var tydligt att ingen förväntade sig att det skulle sitta någon med ADHD i rummet.

Idag pluggar jag igen. Jag är helt öppen med mina svårigheter, och jag har lärt mig att be om hjälp – och hjälpen finns att få. Sånt som var omöjligt då är helt plötsligt hanterbart, och jag har förstått varför jag stod ut i fyra år innan jag kraschade: Jag älskar ju att plugga. Just nu är mitt största problem att hantera insikten att jag inte kan vara student resten av livet – men den dagen, den sorgen.

*) “Samordnare för studenter med funktionshinder” är den korrekta titeln, och de ska finnas på alla universitet och högskolor. Det är ett väldigt klumpigt och långt ord, bara.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media, NPF-forskning, NPF-hantering, NPF-vård, Personligt, Psykiatri, Psykologi, Självkänsla, Social inkompetens and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Ny undersökning: Bokstavsfolket intar högskolorna

 1. urban cat says:

  Jag “fuskade” mej igenom skolan, genom att vrida å vända på allt jag hörde. Då trodde folk att jag var med, hade koll & ingen, inte ens jag själv, ifrågasatte att jag egentligen inte ens hade läst en enda bok!
  Men jag märker att jag har stora luckor & önskar att jag hade fått hjälp med mina lässvårigheter, så jag är glad att det är lättare idag!
  Kanske jag skulle börja plugga?
  😉

  • Det tror jag är ganska vanligt, i synnerhet bland de som är väldigt begåvade. Man döljer det, försöker hitta omvägar och strategier. Jo, det finns en annan förståelse idag, tror jag, fast inte överallt. Det är nog väldigt olika. Och sedan är det nog också så att skillnaden är att förr satte man alla barn med svårigheter i en grupp och försökte tvinga in dem i samma hål, oavsett problem och diagnos, medan man idag kräver att de ska ha en diagnos för att öht få någon hjälp.

 2. “Just nu är mitt största problem att hantera insikten att jag inte kan vara student resten av livet”

  Du kanske inte kan “vara student” hela livet, men plugga hela livet ska väl inte vara några problem? Man kan trappa ner/upp studietakten efter behov … Själv ser jag nästan fram emot att bli pensionär, då kan man ju köra sitt andra stora heltidsplugg-sjok! 😛

 3. Andrea says:

  Du kan väl bli forskare, nån sorts akademiker så behöver du aldrig lämna universitetet.

Leave a Reply