Veganterrorism och vitt klet

Hoppsan. Jag har visst varit vegan i över en månad, och ingenting har hänt. Jag har inte fått helt sjuka cravings efter något animaliskt, och jag har inte ens drömt mardrömmar om att bli tvångsmatad med ovegansk sockerkaka av piketpoliser, som jag hade förra gången jag blev vegan. Det var i och för sig tio år sedan.

Hemgjorda semlor

Eftersom jag älskar kardemumma ville jag baka semlor, men eftersom jag inte gillar vispad grädde så skippade jag även de veganska varianterna. Jag föredrar vaniljsås, och Oatlys vaniljsås har en väldigt fast konsistens om man skedar den direkt ur förpackningen istället för att vispa upp den. Själva bullreceptet snodde jag hos Veganmage, men anpassade det efter eget huvud. Jag använder till exempel hellre olja än margarin, eftersom det inte behöver smältas. Dessutom upptäckte jag att min havremjölk var för gammal, så jag bakade på vatten istället. Det gick det med, även om det kanske inte blev lika lyxigt resultat.

Semlor

Bullarna

 • 9 dl vetemjöl
 • 3 dl växtmjölk (tex. av soja eller havre), eller vatten
 • 0,5 tsk salt
 • 2 tsk kardemumma
 • 25 g jäst
 • 1 dl strösocker
 • 3/4 dl rapsolja (eller annan neutral, värmetålig olja)
 • Lite olja till pensling

Fyllning

 • Mandelmassa
 • Oatlys vaniljsås

Garnering

 • Florsocker

Se till att mjölken är fingervarm, och blanda den med oljan. Rör ut jästen i lite av vätskan, och se till så det löser sig. Blanda i resten av vätskan, och sedan de torra ingredienserna – mjölet sist. Knåda in mjöl i degen tills den inte är kletig längre. Låt jäsa i 40-60 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord (en ren plåt duger) och knåda in mer mjöl ifall det behövs. Dela degen i 12*bitar och rulla dem till bullar. Låt jäsa på plåten i 40-60 minuter. Slå på ugnen på 200° i god tid så att den är varm tills bullarna är färdigjästa. Pensla bullarna med lite olja och grädda i 10-15 minuter. Låt svalna, och fyll sedan med mandelmassa och vaniljsås, och pudra över florsocker. Servera omedelbart, för vaniljsåsen tappar konsistensen efter en stund i rumstemperatur.

*) Det står 12 i originalet. Själv gjorde jag åtta, och de blev inte särskilt stora ändå.

***

Resultatet? Det är jättegott, och det tyckte tangentbordet med. Den andra semlan lyckades lägga en fet klick vaniljsås rakt över det, nämligen. En halvmeter hushållspapper senare är det bara det som runnit ner under tangenterna kvar, och tangentbordet verkar fungera alldeles utmärkt ändå. Det är inte första gången något liknande händer, för jag har antagligen en hel del vegansk ostsås, ketchup och allt möjligt under tangenterna. Jag har i alla fall lärt mig en läxa: Var försiktig när du äter vid datorn, för veganmat är den senaste terrorismtrenden.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Veganism and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Veganterrorism och vitt klet

 1. Mib says:

  Mmmmm, ser gott ut! Kanske nåt att prova!

 2. Knäpphare 🙂 Så kreativa semlor – min make kräver nu att vi skall ha likadana eftersom han tycker det låter som det godaste någonsin.

 3. Mellanvärld says:

  Vill bara ha mandelmassan (& florsockret 😉 ).

 4. Pew says:

  När jag var liten tålde jag inte mjölk och mandel, jag åt då semlor med russin, banan och tofuvaniljglass. Det var åxå gott 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *