Felkönande orsakar driftstörning

Alla stjärtars dag inleds med felkönande och driftstörning. Det räckte tydligen inte med att SVTs livesändning av melodifestivalen slocknade igår, för sedan strax efter midnatt har jag inte kommit ut på nätet alls.

Den enda sidan jag får upp är Sandvikenhus startsida, som påstår att jag inte är kund hos dem. Märkligt, betyder det att jag bor gratis? Till slut hittar sidan mig som hyresgäst, men min inloggning till portalen är borta.

Det finns inget annat val än att ringa Sandnets support, och efter elva minuter i kö kommer jag fram. Jag uppger mitt kundnummer, och hen läser upp fel namn. Inte Immanuel, utan mitt gamla tjejnamn.

Det är fyra månader sedan namnändringen blev officiell, men jag har inte hunnit med att ändra överallt. När jag för första gången på länge hör någon säga det namnet är det jag som får driftstörning i min hjärna. Jag är så nära att säga att de har tagit fel på person, bara för att jag har förträngt att jag en gång i tiden hette så. Istället sansar jag mig och säger “ja”. Jag får veta att de har driftstörning, och att de jobbar på det. Jag tackar för informationen och lägger på. Det är nog först nu som jag förstår hur jobbigt det var att ständigt få höra fel namn.

This entry was posted in Namnändringen, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Felkönande orsakar driftstörning

 1. Mellanvärld says:

  🙁

 2. Devin says:

  Min chef bad om ursäkt för att hon bara brukar säga Cecilia till mig, och anstränger sig verkligen för att säga CD. Det går framåt. 🙂

 3. Kaia says:

  Det måste vara skit-jävla-jobbigt. Mitt ex’s mamma använde alltid hans gamla namn (och “hon”) när hon pratade om honom när han var barn eftersom “han var tjej då”.

  Gjorde mig alltid lika förbannad.

  Hoppas dagen blir bättre allt eftersom.

 4. Pingback: Var det Melodifestivalens fel att jag städade idag? « trollhare

 5. Mellanvärld says:

  “Den enda sidan jag får upp är Sandvikenhus startsida”
  startsida?

 6. Nikki says:

  Mina vänner samt familj har väldigt svårt med mitt nya namn och pronomen. Dom säger alltid fel namn samt pronomen. Jag påminner dom varje dag om mitt pronomen samt namn men det verkar inte påverka.

  • Ja, det kan vara svårt i början, innan de vant sig. Och min erfarenhet är att namnet kan vara lättare än pronomen att få rätt. Min familj hade svårt att säga Immanuel för att de glömde sig, tills de kom på att de kunde säga Manne. Det liknar mitt tjejnamn och är lätt att säga. Och när pappa glömmer brukar jag pika honom, för han säger det oftast i samband med att han ber mig om hjälp med något: “Va? Nej, det finns ingen som heter så här” 😉

 7. Elijas says:

  “Det är nog först nu som jag förstår hur jobbigt det var att ständigt få höra fel namn.”

  Tack för formuleringen 🙂

  Ibland när någon säger fel namn säger jag “Jaha, jag trodde du pratade med mig, men jag hade visst fel?” eller “Vem pratar du med?” och titta mig omkring… Det brukar funka 😉

 8. Mellanvärld says:

  På tal om förträngda namn: så får man ibland kämpa emot impulsen att presentera sig med sitt “internet-namn”… med “officiella” kontakter

Leave a Reply