Det handlar inte om sex, utan om makt

Nästan varannan skådespelerska har blivit sextrakasserad på jobbet, enligt en undersökning som Ekot har gjort. Hela 45,5% av de kvinnliga skådespelarna har blivit utsatta, att jämföra med var tionde manlig skådespelare, och var tredje kvinnlig scenarbetare och var sjuttonde manlig. Bland annat har två tredjedelar av de som svarat ja blivit utsatta för kränkande kommentarer om sina kroppar och sitt utseende, och lika många har varit med om fysiska närmanden, och hälften har fått höra sexuella anspelningar. Det vanligaste är att det är kollegor som står för trakassererierna, men nästan hälften av de som sagt ja har blivit trakasserade av en överordnad. Det är oerhört höga siffror, men det är väldigt sällan det anmäls.

Ekot har lagt ut en rad berättelser från personer som berättar om det som verkar vara mer regel än undantag, och det är en av dem som jag tycker är talande. En kvinnlig tekniker berättar om hur vissa män tar kvinnorna på brösten, som om det är okej bara för att de själva är homosexuella:

“Första gången var bakom scenen. Han skulle liksom flytta på mig eftersom det var trångt, och han tog tag i mina bröst och flyttade på mig. Han tyckte att det var roligt och det tyckte även omgivningen. Det ser lite makabert ut.

Det hände inte bara mig utan det var så att det var ok att gaykillar tog för sig av kvinnors kroppar. Det var första gången jag mötte en homosexuell man och första gången någon tog ogenerat på mina bröst så jag blev helt ställd.

Jag har stött på det flera gånger sedan efter det, att en homosexuell tycker att det är helt ok med mina och andras bröst, att det är fritt fram eftersom jag är straight och han är gay. För mig spelar det ingen roll vem som gör det, det är en lika stor sexuell kränkning vem som än gör det. Jag tror inte att någon av oss kvinnor sa något till någon i ledningen.”

Det här är bara en av många berättelser om hur män tar för sig av kvinnors kroppar, och jag gissar att de allra flesta skitstövlarna är heterosexuella. Att en del bögar tar kvinnor på brösten är inte det anmärkningsvärda, utan att män oavsett läggning gör det.

Jag tycker att det bara bevisar det som feminister har försökt säga i decennier: Sexuella trakasserier är inte kopplade till sexualitet, för det handlar inte om sex. Det handlar om makt, och inget annat.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Genusforskning, HBTQ, Kroppspolitik, Kultur och media, Relationer, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Det handlar inte om sex, utan om makt

 1. Anna says:

  Jaa! bra inlägg! det handlar inte om sex det handlar om makt! det behöver inte handlar om kvinnor och män som kön utan det handlar om positionen kvinna och positionen man.

 2. Torsten says:

  Återigen en skitkorkad text från Trollhare! Män som tvångssteriliseras begår inte våldtäkter, varför? Hoppas du kan räkna ut detta.

 3. Felicia! says:

  Det här var ett bra inlägg och jag håller verkligen med om din tolkning!

  Jag funderar ofta på detta, å ena sidan kan jag vara ganska obrydd av såna situationer, mycket därför att om någon gör något jag inte tycker om mot mig så säger jag till direkt, och så är det ur världen. Men det är ju faktiskt inte mig det handlar om, det handlar om vad som försiggår i den andra personens huvud? Jag kan bli så frustrerad över att det finns ett maktspel man aldrig kommer ifrån, jag hatar att behöva erkänna att det faktiskt är så. Det ligger alldeles för mycket värderingar och status i orden kvinna och man, kan vi inte bara få vara individer?

  • Jag känner samma dilemma. Jag önskar verkligen att folk i första hand kunde få vara individer, men det verkar framförallt vara ett manligt privilegium. Kvinnor är alltid könade, för de är inte normen (för det mesta).

   Sedan är det tragiskt att människor tar på sig skuld och skam över dels trakasserierna, och dels över en eventuell anmälan. Det är ju den som trakasserar som ska skämmas, så du tänker helt rätt där 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *