Ett välstädat hem? Över min döda kropp!

För andra söndagen i rad har jag varit offline hela dagen. Teknikgudarna ville lära mig en läxa, så jag har ägnat dagen åt att storstäda både dator och kontor. Jag har lagt mängder av dokument i mappar och slängt andra i papperskorgen, både i digital och analog form idag. Det var nog nyttigt, även om jag inte är klar än på långa vägar.

Jag hatar verkligen att ha det stökigt, enligt min definition. Problemet är att jag vet att hur jag än städar så kommer det aldrig att duga. Folk kommer alltid att tycka att jag har för många saker framme, och folk kommer alltid att rynka på näsan och kalla mina saker “skräp” och min ordning “stökig”.

Som när jag var sju år och hade städat mitt rum, och mamma sa åt mig att jag verkligen måste plocka undan. Såg hon inte att jag hade städat? Nej, hon såg bara att mitt skrivbord var fullt av saker. Att jag hade lagt ut dem i prydliga rader sorterat efter storlek och färg hade hon missat.

Eller som när jag var 27 och hade städat hela dagen för att boendestödet skulle komma och hjälpa mig med just städningen. Jag hade plockat undan och gjort i ordning en del av hallen, som uppvärmning. Hon föreslog att vi började med just det hörnet jag hade ordnat, eftersom det var det stökigaste hon sett.

Jag lärde mig att det jag kallar “städa” kallar andra för “stöka till”. Jag lärde mig att “städat” för andra människor betyder att man kastar in allt i lådor och skåp och gömmer så mycket som möjligt. “Städat” betyder kala ytor, och inte att ha ordning – tvärtom.

Jag kommer aldrig någonsin att leva i ett “välstädat” hem. Över min döda kropp. Däremot vill jag bo i ett hem där det går att se ut genom fönstrena, där man kan gå överallt utan att snubbla – och där man kan ställa ifrån sig ett glas vatten utan att det stör intrycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in NPF-hantering, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Ett välstädat hem? Över min döda kropp!

 1. Devin says:

  Jag känner igen det där litegrann. Jag har gärna saker liggande framme, och lägger alltsom oftast papper i högar. Och hur mycket jag än “städar” eller “plockar ihop” så hittar vissa alltid något de inte är nöjda med…. Men det vikigaste är ju att den/de som bor i hemmet trivs, eller hur?

  • Det är så jag också försöker tänka. Det är svårt att värja sig mot andras åsikter om hur det bör se ut, och jag är lite överkänslig på den punkten dessutom.

 2. Mellanvärld says:

  “Teknikgudarna ville lära mig en läxa”
  Eller så är det min uppkoppling som smittat din…

  • Fast den här gången var det inte uppkopplingen, faktiskt. Det var en kombination av firefoxbuggar och ett överbelastat minne.

   • Mellanvärld says:

    Ditt eller datorns? 😛
    Vad käkade upp det?

    • Datorns, för en gångs skull 😉

     Jag tror det var den omstrukturering jag gjorde förra helgen som var problemet. Jag måste ha lyckats skapa dubletter av vissa mappar med bilder och filmklipp, och sånt tar upp väldigt mycket plats ju. Nu har jag hivat över alla bilder på min externa hårddisk, så att jag kan sortera dem i lugn och ro.

 3. pärlbesatt says:

  “Piles, not files” är ju helt diagnosadekvat. Känn dig normal mänska! 🙂

  • Högar som inte svämmar över alldeles är väl helt normalt, men jag har mer berg. Du vet, när det ligger ren tvätt på en stol i vardagsrummet för att man inte orkade bära det hela vägen till sovrummet, och man varje morgon drar ett par nya kallingar ur högen, och det känns som om man spelar Jenga för att om man gör något fel så rasar precis allt ner på det dammiga golvet? Är det normalt? 😉

 4. Yamiko says:

  Så där är det för mig också. Mitt boendestöd brukar antyda att jag har det rätt stökigt, men acceptera när jag inte vill/orkar städa. Morsan å andra sidan ska hela tiden hålla på och gömma mina saker när hon är på besök och sen blir hon sur nästa gång hon är hos mig för att jag stökat ner nåt så förfärligt, när jag egentligen bara ställt dem på plats igen. 😛

 5. Gabriel says:

  Vad skönt att det är min mamma som kör på lägg-på-hög och ha-alla-grejor-frammeprincipen så att jag sluppit “städa” mitt rum 😉

 6. Gunilla says:

  Byt ord kanske:organisera i stället för städa.
  “Jag har just organiserat mitt skrivbord, var snäll och stöka inte till!” *ler*

 7. Gunilla says:

  Haha! stå på dig med ord! det kan du? Tala för ditt välorganiserade kaos!

  Vi har fortfarande en hel del saker från vår fd studio, som tar upp hela vardagsrummet.jag påminner mig om att gilla läget; detta är bättre än att ha haft fortsatta utgifter för studion som vi inte använde.Men under våren ska det bli ett ännu trevligare rum än det var innan. En soffa ska ut.
  Intressant men vår ‘norm’ för hur ett hem ‘ska vara’ varför har ‘man’ ett vardagsrum med två-och-tresitssoffa? När skönaste platsen är i ett hörn. Några fåtöljer vore bättre…

  • Jag har faktiskt två soffor, men den ena är en kökssoffa. Grejen är att jag gillar att halvligga i soffan och sträcka ut benen, så en fåtölj fungerar inte för mig 🙂

 8. Pingback: Projekt Sanitär Lägenhet – det som aldrig tar slut « trollhare

 9. Pingback: Till försvar för rörigheten | trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *