Håller din kropp EU-standard?

“Ett nytt EU-förslag kräver obligatorisk mammaledighet i sex veckor, varav två ska vara före förlossning. Vänstern i EU-parlamentet är skarpt kritisk, eftersom man befarar att pappor stängs ute och att EU sänder en signal om att det bara är kvinnor som ska ta hand om barn.

På tisdag röstar utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet om förslaget som mejslats fram under hårda förhandlingar. Flera kontroversiella ändringsförslag – bland annat om obligatorisk amning i sex månader och förbud för nattarbete för kvinnor – har hamnat i papperskorgen.”

Läs den sista meningen igen. Obligatorisk amning i sex månader. Förbud mot nattarbete för (gravida) kvinnor. Jämfört med det verkar det nästan sansat att kräva obligatorisk mammaledighet, även om det är så förbannat korkat det med. Dels för att alla är olika, och har olika behov, och dels för att det finns risk att stänga ute pappor – och såklart även medmammor.

Det är en hårfin gräns ibland mellan att skydda och att kväva. Till och med Försäkringskassan vet numera att man inte kan dra alla gravida över en kam, men EU har inte lärt sig det än. Det finns såklart poänger i att lagstadga om rätten till föräldraledighet, men att den ska vara bunden till den biologiska modern och dessutom vara tvungen att börja två veckor innan planerad förlossning är ett steg tillbaka.

Nog är det märkligt att människor som talar sig varma om hur oerhört naturligt, personligt och speciellt det är att få barn samtidigt vill standardisera graviditet och förlossning och föräldraskap. Jag undrar förresten vilken EU-lag som reglerar gravida mäns rättigheter. Jag misstänker att de inte har några.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Politik, Reproduktiva rättigheter, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Håller din kropp EU-standard?

 1. karibien says:

  Jag fick nästan hicka när jag läste om förslagen – särskilt de som faktiskt hamnat i papperskorgen.

  Men så får man ta ett djupt andetag och minnas att alla länder i EU faktiskt inte har svenska familjers rättigheter. Obligatorisk mammaledighet i sex veckor är ju tyvärr en förbättring för somliga.

  Självklart är det viktigt att alla föräldrar tidigt får knyta an till barnet vilket förstås underlättas om man inte måste jobba den första tiden.

  Dock är det bara den biologiska modern som har ett underliv som en hängmatta efter att ha pressat ut en melon/ett decimeterlångt operationssnitt genom hud- och muskellager, bröst som sprängvärker, en kropp med muskler som just genomgått ett maratonlopp och en mage vars uttöjda bukmuskler inte riktigt kan stötta ryggen när överkroppen fått ny tyngdpunkt. Visst ja, blödningen. Och hemorojderna.

  Jag tjatade mig hem sex timmar efter förlossningen – men så fan om jag skulle orkat jobba inom sex veckor.

  Två veckors mammaledigt före förlossningen är redan verklighet för de svenska kvinnor som har ett påfrestande/tungt jobb och får havandeskapspenning utom tio dagar före förlossningen.

  Så de kasserade förslagen. Det är iofs illa att nån byråkrat eller politiker ens kommer på idén med sex månaders amning för alla, vilket får oss att undra vad som kommer härnäst. Men det är så befängt förslag att jag misstänker att artiklarna inte ger hela sanningen…

  • Jo, jag vet. Jag är absolut inte motståndare mot föräldraledighet som sådan såklart, och att den som fött barnet kan behöva återhämta sig är det inget tvivel om. Men om man ska reformera det så borde man kunna göra det på ett bättre sätt.

 2. Sara says:

  “Dock är det bara den biologiska modern som har ett underliv som en hängmatta efter att ha pressat ut en melon/ett decimeterlångt operationssnitt genom hud- och muskellager, bröst som sprängvärker, en kropp med muskler som just genomgått ett maratonlopp och en mage vars uttöjda bukmuskler inte riktigt kan stötta ryggen när överkroppen fått ny tyngdpunkt. Visst ja, blödningen. Och hemorojderna.

  Jag tjatade mig hem sex timmar efter förlossningen – men så fan om jag skulle orkat jobba inom sex veckor.”

  Alla är vi olika. Jag upplevde aldrig min förlossning och tiden därefter på det viset. Jag var hemma i tio dagar, och jag vet inte vad jag hade gjort om någon hade försökt tvinga mig att vara hemma längre. Det här är ju dels en principfråga (det är helt sjukt att könsdiskriminera på det sättet), men för mig och min sambo är det också en i högsta grad praktisk fråga. Det är inte en chans att vi går med på att fördela nästa föräldraledighet så snett. De får fysiskt kedja fast mig vid spisen om de vill att jag ska gå hemma i sex veckor kring förlossningen, och så får väl polisen komma och hämta min sambo till jobbet då.

  • Och då är vi där igen: Alla är olika. Folk har olika erfarenheter, olika behov. Det är därför det blir så konstigt om man sätter en standard som måste gälla alla.

 3. Tristessa says:

  Det hade då ändå varit bättre om de varit en rättighet för barnets skull (inte en skyldighet) och som alla nyblivna föräldrar kunde använda sig av. Så att ex arbetsgivare inte protesterar mot föräldraledighet… men som nu även med de där förslagen i papperskorgen blir kvinna som blir mamma typ livegen eller nått, rysligt. Hur kan de formulera det så?!

 4. Anna says:

  Som du konstaterar: alla är vi olika. OCH: alla har vi olika jobb.
  Själv skulle jag jobba till en vecka före förlossning. Så blev det bestämt att jag skulle snittas(barnet låg i säte nämligen) och jag fann mig jobba till två dagar före snittet. Det gick ju bra. Och är man en kontorsråtta har man det inte fysiskt jobbigare med den otympliga kroppen (jag gick upp 26 kg) på kontoret än hemma i soffan. Jag hade också klarat att jobba typ 3 dagar efter snittet. Visst; lite svårt att komma upp ur en säng, men på jobbet ligger jag inte i sängen. 🙂 Nu gjorde jag inte det; vi valde att dela så att jag var hemma först i 6 månader; för att det blev enklare av amningsskäl och sen var sambon hemma lika länge (och sen jobbade vi varannan dag omlott om varann ganska länge).
  För övrigt fortsatte jag deltidsamma till barnet var över året gammal (jag jobbade alltså heltid från 6 månaders ålder). Nema problema!

  Nå; de groteska förslagen åkte ju tydligen i papperskorgen, men man kan ju fundera vad det var för stofil(er) som överhuvudtaget tog upp dem på agendan ALLS. TVINGAD att amma? Herreminje!

  • Ja, jag var nära att börja raljera över amningspoliser som övervakar familjeforum och mammabloggar, och gör razzior hemma hos folk på jakt efter pumpar och nappflaskor 😉

 5. Pingback: Drevet mot Birgitta Ohlsson och EU-standardiseringen av kvinnokroppar « trollhare

 6. Linn says:

  Jag tänkte också på gravida män när jag läste.

  Hittills har jag inte hört om en enda EU-grej som har varit bra för Sverige. Jag jobbar visserligen inte inom handel eller transport eller något annat som har med tullar att göra. Men jag tvivlar på att det har gjort så mycket gott ens där.

  • Njae, en EU-grej som varit bra för Sverige? *funderar* Jag tror inte att jag hade insett hur otroligt snyggt rosalila kan vara innan jag såg “Nej till EU”s logga första gången. Utan EU skulle jag inte ha fattat vilken fin färg det är. Annars finns det nog inte mycket positivt med EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *