Södra Sverige är funktionshindrat

Solen en vinterdag, med en ljuspelare ovanför

För ganska exakt fem år sedan fotade jag ett UFO. Eller njae, det var visst inte det. Solen stod lågt över taken, men ovanför den syntes en pelare av ljus. Det var inte första gången jag såg det, men det var första gången jag hade en kamera i närheten. Jag tog bilden från vardagsrumsfönstret i Falun, och tidigare har jag sett det i Östersund. Ljuspelare syns ibland när det är kallt och klart. Det är inget jättekonstigt fenomen, inte för mig. För stockholmare är det däremot tydligen det.

De senaste veckorna har jag funderat mycket över hur det kommer sig att södra Sverige drabbas så hårt av snökaos och kyla, och kommit fram till att det handlar mycket om förväntningar:

Och så vidare. Förväntningarna gör att man bygger en samhällsstruktur som fungerar bra så länge det faktiskt inte är kallt och snöigt, men som leder till kaos onödigt snabbt när det faktiskt blir en riktig vinter.

Det är precis så det fungerar det här med tillgänglighet: Det är jättefint med några trappsteg upp till dörren, så länge alla som ska in genom den är gående. Det är jättepraktiskt att ha en kundtjänst som enbart går att nå via telefon, så länge som alla kunder är hörande, har arbetsminne och koncentrationsförmåga nog att delta i ett samtal, använder tal och talar tydligt, och dessutom inte har telefonskräck. Det är jättesnyggt med väldigt diskreta skyltar som talar om vart toaletterna ligger, så länge det inte kommer någon synsvag, eller någon med perceptionssvårigheter som dessutom har kroniska magproblem och behöver en toalett NU – vilket inte är en ovanlig kombination vid till exempel olika sorters autism.

Man tänker inte på att alla vintrar inte är milda. Man tänker inte på att alla människor inte är kloner av varandra. Södra Sverige är funktionshindrat varje vinter, och i år i synnerhet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Funkis, Funkispolitik, NPF, Överlevnadshandbok, Politik, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Södra Sverige är funktionshindrat

 1. Minna says:

  I synnerhet att tidtabellerna ser likadana ut året om är för mig ett märkligt fenomen. Jag undrar om det finns någon som kan förklara eller om man ska börja anklaga New World Order och Illuminati… 😛

  Trafiken här i söder är ju tätare och beroende av spår. Själv kommer jag från Norrbotten (hatar “Norrland”) och där har vi inga lokaltåg. Vi har bussar. Kanske är det därför snökaos/trafikkaoset inte alls blir lika stort i norr. Lokalpatrioten i mig vill också tro att det beror på att vi är bättre förberedda 🙂

  • Ja, att tidtabellerna är desamma året om är väldigt märkligt. I Östersund brukade de lägga på en minut (eller två) på vintern, det var standard. Jag vill också tro att “norrlänningar” är bättre förberedda. Men jag tror också att det beror mycket på att tex. tekniken och systemen och rutinerna inte är anpassade, eftersom utvecklingen är försummad till förmån för det billigaste alternativet. I en tidsålder då man kan flyga till Mars borde det inte vara omöjligt att köra tåg mellan Stockholm och Göteborg även på vintern.

 2. Pingback: Kommunikationsmisär « Fi Västra Götaland & Fi Göteborg

 3. degbunke says:

  Jag kan även tillägga att bussarna här i Stockholm inte har några dubbdäck…!! Vilket såklart medför att bussarna fastnar i uppförsbackar och kurvor om de inte har tillräckligt med fart. Och det är ju inte så lätt att få någon fart, om det är snömodd och – såklart – inte ett sandkorn på vägarna.

  I övrigt har du så rätt. Själv kommer jag från en mindre ort ett tiotal mil från Stockholm, norrut räknat. Där är det minsann inga större snöröjningsproblem, för där är man van med riktiga vintrar och vet vad det innebär. Men sen jag flyttade till Sthlm har jag mer och mer börjat hata vintern. Jag var ingen vinterälskare förut heller, men numera vill jag bara ta bort den ur årscykeln. Vår-sommar-höst-vår, vore mycket bättre. Hehe.

 4. degbunke says:

  Jamen det blir ju perfekt – du får ta vintern och jag tar de andra årstiderna! Problemet löst! 😉

 5. Mib says:

  Guuuu vad bra skrivet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *