“Psyksjuk – och sjukt stolt”

"Psyksjuk - och sjukt stolt" Artikel i Fria Tidningen

I lördags fick alla som prenumererar på Fria Tidningen läsa en intervju med mig om psykaktivism. Tyvärr lägger de inte ut alla artiklar på nätet, men snälla Ilona skickade den till mig. Efter att ha valsat runt några dagar i posten damp brevet ner på min hallmatta för en stund sedan. Jag har ju läst igenom texten innan, men det är ändå speciellt att se den i tryck; lite högtidligt. Med undantag för att de råkat skriva “Aspberger” istället för “Asperger” (och det är inte journalistens fel, utan det måste vara korrekturläsningen som har strulat) så är jag helnöjd.

“Psyksjuk – och sjukt stolt” är rubriken. Jag erkänner att jag ÄR stolt. Över att våga försöka vara den jag är, över att våga försöka förändra den jag är till det bättre, över att våga vara ärlig om vart jag har varit, vart jag befinner mig och vart jag hoppas att jag är på väg.

Alla mina drömmar om att förändra världen måste börja med mig själv. Ibland hatar jag det, men det är så det är. Så jag förändrar världen. Det gör vi alla. Frågan är åt vilket håll.

UPPDATERING: Artikeln ligger nu ute på nätet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Aspiequeer, Bilder, Funkis, Funkispolitik, Immanuel i media, Internet, NPF, NPF i media, NPF-hantering, Överlevnadshandbok, Personligt, Psykiatri, Psykologi, Självkänsla, Skam, Social fobi, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

36 Responses to “Psyksjuk – och sjukt stolt”

 1. Michael says:

  Mm Samhället är känslomässigt torrt och konsumenterna saknar förrståelse.

  Alla biverkningar får idag etiketter.
  Man är klassad anorlunda för att man inte passar in i vad robotar ser som normen.

 2. Gunilla says:

  just det sa’ Bull hur välfungerande är egentligen normen. *ler*
  Ditt ställningstagande ovan “..våga vara den jag är, våga försöka förändra den jag är till det bättre..” passar oss alla, tycker jag. det är vad en del (till synes)normala jobbar på. Jag själv tex

 3. lisa says:

  Synd att man inte ser fler sådana artiklar. Annars känns det ju som något DN skulle kunna norpa upp. Däremot skulle de nog aldrig låta någon erkänna att de faktiskt är stolta om de inte passar in i det lilla fina facket, så det skulle nog bli en annan rubrik.

 4. Kul att den uppskattades! Jag blev själv nöjd med rubriken:) Hemskt ledsen med det sjukt dumma korrekturfelet (haha), jag eller korrekturläsaren har slarvat. Jag VET mycket väl hur asperger stavas, så det är väldigt irriterande.
  Håller med – mer sånt i mainstreammedia. Men det är samtidigt därför vi finns, vi vet att det inte är helt självklart för dem att uppmärksamma människors kamp i exempelvis sociala frågor (även om de är mer benägna att göra det om det är en individs kamp jämfört med ett kollektivs). /Redaktörn

  • Jag började faktiskt fundera om det är så att de rättstavningsprogram som används på alla redaktioner stavar “Aspberger” 😉

   Ja, mainstreammedia brukar inte vara pigga på sånt här, så det är tur att det finns alternativ 🙂

 5. pärlbesatt says:

  “våga vara ärlig om vart jag har varit, vart jag befinner mig och vart jag hoppas att jag är på väg.”

  Repeate after me please: Var – befintlighet. Vart – riktning. Dvs i ovanstående fel fel rätt.

  Annars, fantastiskt! Och kul att du hade snyggbilden också. Ska fråga en som jobbar på tidningen om inte jag kan få en, om den inte går att köpa här. Heja dig!

  • Mellanvärld says:

   Håller med.

  • Grejen är att jag kan inte säga “var jag befinner mig”, och jag bloggar som jag pratar. Så jag skriver “vart” fast det är ett regelbrott 😉

   • Mellanvärld says:

    Säger du verkligen “vart” när du menar “var”?
    och varför skriver du då inte “dom” i stället för “de” och “dem”?

    • Därför att jag fick lära mig i skolan att det var mer okej att skriva “vart” än tex. “dom”. Däremot är “vars” för dialektalt, hävdade min klassföreståndare. Men det var iofs i mellanstadiet.

     • Mellanvärld says:

      låter konstigt…

      (“vars” inleder väl vissa bisatser…)

     • Nej, det finns de som säger “vars är han?”, tex. Om jag förstått det rätt är det något riktigtnorrländskt (Norrbotten/Västerbotten eller nåt sånt, till skillnad från Jämtland och Gästrikland)

     • Mellanvärld says:

      har aldrig hört talas om…

 6. psyktv says:

  “komma ut ur medicinskåpet” – vilken rolig formulering! Blev väldigt nyfiken på resten av artikeln (lyckades med hjälp av förstoringsglaset läsa sidan du lade upp till slut 🙂 )
  Ha det gott,
  /Ulrika

 7. Ilona says:

  Tycker också det vore bra om den “större” pressen också kunde göra den här typen av reportage men det är en sak som de antagligen inte fixar, en sak som jag verkligen uppskattade med artikeln. Artikeln början “han är en transsexuell. . .” och sedan är det liksom klart med det. Klarar DN och annan gammelmedia det?

 8. Jag lägger upp den på nätet på måndag så får alla läsa.

 9. Susanna says:

  Bra artikel! 🙂

 10. Pingback: psyktv « mymlan. the real.

 11. anjelina says:

  hej, jag har diagnosen ADHD, men man blir naturligvis inte helt intelligensbefriad för detta-tvärtom: snanare blir det problem när man vill uppleva allt på en och samma gång- vilket inte alltid funkar med omvärldens lugna takter:-) kram på lördagen

 12. yeahna says:

  Mycket modigt!

 13. Pingback: Manlighets är en tvångshandling « trollhare

Leave a Reply