Allt du inte visste att du inte visste om trans – en efterlysning

Det började med att jag läste ännu något märkligt blogginlägg om transvestiters peruker. Eller om det var någon av alla dessa texter om “homo- bi- och transsexualitet”. Eller om det var om Lady Gagas könsorgan. Eller om det var om “könsbyten” och “förvandlingar”. Eller om det var att DN var tvungna att skriva ut att Eddie Izzard är inte bara transvestit, utan “en strejt transvestit” i rubriken. Eller om det var Linn Heeds ord om “Han kanske bara har en uppdämd nyfikenhet som han vill ge utlopp för, eller så finns det en reell transvestitisk fetischism, där han finner sexuell upphetsning i att klä sig i det motsatta könets kläder” som de enda tänkbara anledningarna till varför en man (?) döljer kvinnokläder och lösbröst för sin fru. Eller om det var att Jordans dotter var sminkad “till en transvestit i miniatyr”. Eller om det var någon annan som såg ut som en transvestit. Eller om det var när jag läste om påhoppen på konståkaren Johnny Weir om att han borde “könstestas” för att han var så feminin. Eller om det var likställandet av thailändska kathoeys med transsexuella. Eller om det var… Det spelar ingen roll.

Jag läser så otroligt många märkliga blogginlägg, forumtrådar och en hel del tidningsartiklar skrivna av människor som i många fall inte menar något illa men som ändå har fått allt om bakfoten. Ibland skrattar jag mig halvt fördärvad, som när jag hittar fantastiska tankevurpor där folk utgår ifrån att gravida män måste vara biologiska män som “byter kön” till kvinna och opererar in en livmoder och äggstockar, för att sedan inseminera sig med sin egen sperma som de har sparat sedan tidigare, och när de väl blivit gravida “byter” tillbaka till man. Det är synd att till exempel Världen Idags arkiv inte är tillgängligt, för där har jag fått många goda skratt.

Hursomhelst så är jag ganska trött på att skratta, eftersom det får mig att känna mig så överlägsen och uppblåst som skrattar åt folks okunskap, och lite elakt är det ju också. Därför tänkte jag dra igång någon slags upplysningskampanj för att förklara vad trans-allting egentligen är, men då behöver jag hjälp.

Vad vill folk veta om trans? Och vad behöver folk veta, som de trodde att de hade koll på fast de egentligen inte hade det?

Och varför, varför, VARFÖR tror folk fortfarande 2010 att könsidentitet och könsuttryck är samma sak som sexuell läggning eller sexuell böjelse? Menar de att kukfödda män som bär jeans och t-shirt till vardags att de gör det för att de tänder på jeans och t-shirt, och att de fittfödda kvinnor som går runt i toppar och kjolar blir kåta varje gång de ser sig i spegeln? Det skulle i och för sig förklara en hel del.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Könade namn, Könsneutrala äktenskap, Könstillhörighetslagen, Kroppspolitik, Kultur och media, Politik, Regnbågsidoler, Relationer, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Allt du inte visste att du inte visste om trans – en efterlysning

 1. Ylva says:

  Ett så bra initiativ! Det tänker jag passa på att utnyttja:
  Jag har fortfarande lite svårt att hänga med i alla benämingar: transperson, transvistit, transa, transsexuell. Vad är vad egentligen? (en liten listan med definitioner vore fint). 🙂

  • Ah, den biten borde jag reda ut en gång för alla… Det finns bra beskrivningar på wikipedia som jag brukar hänvisa till, men det kan vara bra att ha en samlad definitionssida 🙂

 2. Amanda says:

  Vad är det som gör att en person har behov av att anpassa sitt biologiska kön till sitt psykologiska? Varför räcker det inte med att förändra sitt sociala kön, alternativt endast kämpa för att accepteras som man är med biologiska attribut som inte “stämmer” med den man uppfattar sig som på insidan…

  Ber om ursäkt om du tycker frågan är plump, men det är det jag, som saknar personlig erfarenhet, har svårast att förstå när det gäller trans*-frågorna.

  • Timortinel says:

   En fråga, varför skulle man göra det? För många transexuella är att ha kroppsdelar som känns fel ett lidande i sig, oavsett om de är helt ensamma. Jag kan bara tala för mig själv, men att ha kroppsdelar som känns fel och konstiga är väldigt jobbigt, en känner sig inständ, och det påverkar en på så många olika plan.

  • Lukas Romson says:

   Som Trollhare skriver, det är olika.
   Jag hör till de transsexuella som inte egentligen hade stora problem med min befintliga kropp. Jag saknade det jag inte hade, men hatade inte det jag hade. Så för mig fanns ingen känsla av instängdhet, utan snarare en känsla av saknad. Två sidor av samma mynt, misstänker jag.

   Och svaret på din fråga Amanda är väl helt enkelt det att det i princip är omöjligt att faktiskt få bli bemött som man om en inte uppfattas som man av omgivningen. Och att människan är ett flockdjur som har ett grundläggande behov av social bekräftelse.

 3. kanjagkandu says:

  mycket bra påpekat, det är samma förutsättning att alla bögar, bi flator tänder på och vill sätta på allt av “samma kön” bara för att…

 4. Elias Orrbén says:

  Det här behövs! Men hur sjutton ska man göra då?

  Räcker det att bara skriva något.

  Jag har länge tänkt att det behövs någon form av aktivism som gör att en människa måste tänka om, inte bara när det gäller transfrågor utan om könsroller i stort. För egentligen bryr sig inte den vanliga Svensson-människan om vad skillnaden är mellan transsexuell och transvestit.

  Det räcker inte med att skriva, vi måste agera. Vi måste i ni alla människors huvuden och skruva lite i mekanismerna för att något ska börja hända.

  Och hur sjutton gör man det?

 5. Lukas Romson says:

  Du missade Expressens “transsexuella verktyg”…;-)

  Din bloggpost har fö inspirerat mig att påbörja en serie i transpolitik!
  Mer folkbildning om både generell transkompetens och transpolitik åt alla!!
  http://lukas-romson.blogspot.com/2010/02/juridiskt-kon-en-rattighet-transpolitik.html

  Vill du ha texten från Ordlistorna vi hade i KIM -tältet i PridePark i somras, de blev ju ganska okey tror jag? KIM sida är ju lite sorglig just nu, men de ska ju upp där så snart den fungerar och då kan en hänvisa dit också.

 6. Edward says:

  Något folk alldeles för ofta får om bakfoten är att inte allting är tvärtom vad man säger. Alltså, om jag för en främling ser ut som en tjej, och förklarar att “jag är bög, alltså, jag föredrar män”, så innebär det inte alls att jag är lesbisk.
  Det verkar som att folk uppfattar det som “den här personen ser ut som motsatsen av vad jag tror, och jag vill inte verka dum, så givetvis menar hen också motsatsen av vad hen säger”.

  Skillnaden mellan sexualitet och sexualism. Jag träffade en gång en psykolog för ett slags möte om vad slags hjälp jag behövde. När jag kommit ut som transsexuell, och förklarat om min familj, att ibland bodde min flickvän hemma hos mig och min (manlige) sambo, tyckte psykologen att jag borde träffa och prata med någon om min sexualitet. Först missförstod jag, och började förklara att min sexualitet inte var något problem varken för mig eller de som var inblandade i den. Men han menade min “transsexualitet”.

  • Ah, ja, bra att du påpekar det. Det där är SÅ vanliga missförstånd. Men när jag har upptäckt att mitt “bög/män” blir sett som “lesbisk/kvinnor” så har jag alltid tolkat det som att de egentligen “hör” “homosexuell” och ser en tjej, ergo lesbisk…

 7. Pingback: Allt du inte visste att du inte visste om trans – begreppet HBT « trollhare

 8. Pingback: Vad jag önskar att jag vetat om kön första gången jag var tonåring « trollhare

 9. Pingback: Selma-syndromet (eller: Filip och Fredrik i ”Vi som inte kan någonting om transpersoner”) « trollhare

Leave a Reply