Syns det om någon är homosexuell?

Syns det om någon är homosexuell eller bisexuell? Nej, sällan. Det krävs liksom att man ska ha en tröja som det står “bög” på för att folk ska veta, på riktigt. Det är därför det är så knepigt att prata om fördomar mot “homosexuella”, eller diskriminering mot “homosexuella”, eller hatbrott på grund av “sexuell läggning” eller liknande. Bortsett från om man ser två killar stå och råhångla, hur kan man gissa att de inte är heterosexuella? Jo, de beter sig “omanligt”.

Det är till viss del även det som Don’t ask, don’t tell bygger på: “Omanliga” män (och till viss del “okvinnliga” kvinnor) ses som ett säkerhetshot, och därför får HBT-soldater i USAs armé sparken. För deras egen skull, för att inte bli utpressade av fienden. Och även om det är “läggningen” som man jagar, så är det kanske framförallt könsuttrycket och det kroppsliga könet som förväntas “avslöja” den.

Kanske låter det som om det inte borde finnas några transpersoner som soldater, mer än möjligtvis en och annan fittfödd kille som lever ut sina pojkdrömmar i en helmanlig miljö, men det är fel. Ett drag hos många kukfödda transpersoner är att om de har svårt att acceptera sina kvinnliga sidor, så söker de sig ibland till extremt manliga miljöer: Tekniker, ingenjör, byggare, soldat. Kanske är det ett sätt att förtränga känslorna och hålla masken, kanske är det lite en förhoppning om att lära sig att bli mer macho, men Amanda Simpson är hursomhelst långt ifrån den enda transkvinnan som gjort karriär inom det militära. Och den miljö de hamnar i är alltså en sådan där en del av dem, den de försöker förtränga, uppfattas som ett säkerhetshot. Garderobsdörren slår igen bakom dem som en säkerhetsdörr till en bunker.

Diskussionen om Don’t ask, don’t tell är bara ett exempel där man pratar om “homosexualitet” eller “homosexuella”, och osynliggör dels bisexuella och dels alla sorters transpersoner. Ibland får jag en känsla av att kukfödda byxbögar och fittfödda flator vet mindre om såkallad homofobi än vad de flesta transpersoner – oavsett läggning – gör.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Politik, Psykologi, Relationer, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Syns det om någon är homosexuell?

 1. Pingback: Svårt med lagändring för homosexuella USA-militärer « Tofflan – en tragisk komedi

 2. Paranoia says:

  Hur ska öppet homosexuella soldater kunna bli utpressade av fienden om att de är homosexuella?

  “Om du inte avblåser den här operationen mot vårt terroristfäste så kommer vi berätta för dina plutonskamrater att du är bög!”
  “Men det vet mina plutonskamrater redan om, jag berättade om det redan första dagen på träningslägret, de har vant sig!”
  “Men… men… men… Vi kan berätta det en gång till! Någon kanske har glömt bort att du berättade det!”

  • Ja, den detaljen hade de liksom inte räknat med. De utgick väl ifrån att det var en omöjlighet. Sedan tror jag iofs att det till viss del var att man räknade med att det skulle finnas risk att icke-heteron skulle inleda relationer med varandra och på så sätt sätta säkerheten på spel. Men det är tydligen ingen risk att blanda kvinnliga och manliga soldater…

   • Paranoia says:

    Det finns vissa rynkten på Internet om att USA skulle ha försökt utveckla en så kallad “bögbomb” som skulle utsända en sorts feromoner bland fiendens soldater som skulle göra dem plötsligt homosexuella. Syftet var att fiendens soldater skulle bli så upptagna med varandra att de skulle glömma bort att slåss. Detta ska alltså ha varit påtänkt någon gång under första Gulfkriget.

    Så du har nog rätt i att den amerikanska militärledningen har en väldigt skruvad bild av homosexuella.

Leave a Reply