Armageddon will not be twitterized

Gårdagen var full av kontraster. På twitter följde jag både #mel2010 och #earthquake, #tsunami och #hitsunami. Först: Jubel över att Anna Bergendahl gick vidare direkt till Globen och NEO till Andra chansen. Några minuter senare: Bävan när Kelly Mitchell twittrade direkt från Hawaii:

“Water definitely receding from Hilo Bay rt now. Black hawk in air rt now. Tsunami session beginning.”

en stund senare:

“Whales have disappeared from Kawaihae Harbor. They know something is up.”

Och sedan:

“1st wave is coming in to Hilo Bay rt now. Looks to be coming in pretty fast.”

Och så vidare. Som Mymlan twittrade:

“Realtime naturkatastrof som lördagsunderhållning. Eller handlar det om engagemang? Medkänsla?”

Bra fråga. Själv tror jag att det är en blandning av engagemang, längtan efter spänning och faktiskt även någon slags tröst. Som när man tittar på filmer med olyckliga slut för att få gråta ut, ungefär. Ja, livet suger, men jag bor i alla fall inte i Chile eller på en ö i Stilla Havet.

Svensk media har rapporterat ganska mycket från Chile, men det man hittar på nätet på engelska har däremot varit väldigt fixerat vid Hawaii. Chile blev tagna på sängen; Hawaii höll andan. Folk i Chile hade inte samma möjligheter att koppla upp sig och twittra om det de såg, eftersom förödelsen redan var ett faktum. Folk i Hawaii hade chansen att förbereda sig. Dessutom krävs det nog att man twittrar på engelska för att verkligen nå ut, och Hawaii har en fördel där. Lägg därtill att Hawaii antagligen har ett bättre utbyggt nät, och fler datorer och avancerade mobiler med uppkoppling per capita än Chile.

Hawaii – och även Nya Zeeland, Australien, Kalifornien – visade sig klara sig ganska bra från tsunamis. I Chile är förödelsen fortfarande stor efter jordbävningen. 300 döda, hittills. En halv miljon hemlösa. Två miljoner drabbade. Och när tsunamin har svept klart över Stilla havet och de rikare länderna i norr kan andas ut, så kommer Chile fortfarande att blöda. Men det kommer kanske inte att synas på twitter.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Internet, Kultur och media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Armageddon will not be twitterized

  1. morpheo says:

    …eller jakt på familj.

  2. Pingback: #terremotochile – the tremors continue (updated) | Min luktar oxo fisk!

Leave a Reply