Jessica Andersson eller Pernilla Wahlgren? Nej, jag vet vilka som vann!

Andra chansen. Örebro. Jessica Andersson och Pernilla Wahlgren vann, och gick vidare till finalen i Globen. “En alldeles för stark halstablett” och “Golden shower”, som jag kallade dem vid deltävlingarna. Mina favoriter – NEO, Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, och Crucified Barbara – åkte ut.

Jag vet i alla fall vilka som vann egentligen – eller som borde ha vunnit, om man fått rösta på dem: Tommy Fransson och Helena Wästborn. Helt okända namn för mig, men vilken inlevelse! De som såg sändningen på tv missade verkligen något alldeles extra. Det var alltså de som framförde hela sändningen – både låtarna och mellansnacket – på teckenspråk på svt.se. Bredvid den vanliga rutan med livesändningen fanns en mindre ruta där de två tecknade hela sändningen, också det live.

Tommy Fransson tecknar Crucified Barbaras hårdrock: slår ut armarna och dansar

Crucified Barbara

Jag läste teckenspråk som Individuellt val i gymnasiet, men har antagligen glömt bort 99% av det lilla som överhuvudtaget fastnade då. Anledningen till varför jag inte lärde mig teckenspråk så lätt som jag hade hoppats var att jag är rent ut sagt usel på att läsa av kroppsspråk och ansiktsuttryck. Teckenspråk bygger ännu mer på ansiktsmimik än vad talad svenska gör, så det var väldigt svårt.

Helena Wästborn tecknar NEOs låt med korsade armar

NEO

Det spelar ingen roll att mina kunskaper i teckenspråk suger, för min blick drogs hela tiden till den lilla rutan vid sidan av den stora där den vanliga sändningen visades. Teckentolkarnas ansikten uttryckte mycket mer än vad alla kläder och ljusshower och konfetti och fläktar på scenen gjorde tillsammans, och det kändes som om tillochmed autistiska jag förstod vad de menade.

Tommy Fransson tecknar Alcazars discolåt med att låtsas att händerna är pistoler och "skjuta"

Alcazar

Kroppsspråk är verkligen inte min grej. Jag behöver ord, eller någon som är övertydligt dramatisk. Det här får mig nästan att vilja försöka lära mig teckenspråk igen – även om jag inte inbillar mig att jag kommer att lära mig att dansa för det.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Internet, Kultur och media, NPF, Personligt, Psykologi, Social inkompetens, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Jessica Andersson eller Pernilla Wahlgren? Nej, jag vet vilka som vann!

 1. litensak says:

  Åh vad glad jag blir:D Hade helt missat detta, och inte heller tittat på Melodifestivalen i år. Mer teckenspråk i TV!

 2. Hej! Det är så roligt att läsa din blogg. Du är en riktig ordkonstnär. Du talar om, i inlägget här, om att det just är ordet som är “ditt” uttryckssätt. Det håller jag med om. Jag är tvärtom. Jag flaxar med armar och ben, så kaffekoppar flyger och far. Sen har jag ett “gummiansikte” kan inte hjälpa det, men när andra talar, så rör sej hela mitt ansikte, av inlevelse. Många har skrattat åt mej, men det får de gärna göra. Jag är jag. Kan inte göra om mej. Och vill inte heller. Fortsätt skriva som du gör. Du gläder i alla fall mej!!
  Kram Monica

 3. MarySaintMary says:

  Men NEJ! Missade jag det? Finns det kvar nånstans? :'(

  Tommy är .sjukt. duktig. (Helena har jag inte stött på förut…)

 4. Mikusagi says:

  Åh vad fint!
  Jag läste också teckenspråk i gymnasiet och jag hade väldigt svårt att liksom börja föra samtal eftersom jag är så ovan vid att röra kroppen för att säga saker. Fast jag tror nästan att jag har fått lite mer kroppsspråk tack vare teckenspråk och retorikkursen jag gick. Så något lärde jag mig 🙂

 5. litensak says:

  Går att kolla på svt-play tyckte jag mig se igår, hade dock inte tid att kolla. Men, äntligen kanske man kan förstå vad de sjunger om också!

 6. Mib says:

  Tror man kan kolla låtar hur mycket som helst nu, men inte helt säker. Ibland när jag är på föreläsningar så blir jag lite förvirrad av allt gestikulerande bredvid liksom, men det är ändå bra att de gör det. Absolut. Det gör inget om jag blir förvirrad för jag är redan så förvirrad ändå… hahaha, vad dumt sagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *