Att säga “hen” är en sexuell handling – och ett hot mot mänskligheten?

Jag har en morbid dragning till sånt som inte är bra för mig: Jag kan tycka att Göran Hägglund är snygg, och jag läser gärna de mest obskyra såkallade högerkristna tidningarna och bloggarna emellanåt. De ger mig ofta mycket mer än att delta i diskussioner med människor som tycker ungefär som jag, av någon anledning.

För ett tag sedan bloggade jag om att studieförbundet Sensus låter sina anställda välja mellan tre olika pronomen: De kan välja om de vill bli kallade hon, han eller hen. Kyrkans Tidning skrev om det, och vips var en kristdemokrat framme och ondgjorde sig över tilltaget. Per-Olof Hermansson, riksdagskandidat från Västra Götaland, skrev i ett pressmeddelande:

“Som kristdemokrat vill jag verka för att tendenser som denna beivras. Vi behöver i stället arbeta för att människor genom en inneboende mänsklighet baserat på etik och kultur behandlar varandra som de själva vill bli behandlade. Besluten om hur man skall leva måste lämnas till den enskilde i sitt sammanhang, familjen, och ytterst civilsamhälllet, inte till politiker och statliga institutioner.”

Nu idag ramlade jag in i en artikel i pingstkyrkliga Dagen som uppmärksammat detta, i samband med att Vänsterpartiet föreslår en könsneutral lagstiftning – hur de nu lyckas krysta ihop de två till synes skilda ämnena i en och samma text. De har tillochmed en omröstning där läsarna får tycka till om frågan “Behövs ordet hen?”. Just nu är det 91% som har röstat nej, 5% ja och 3% vet inte.

Dagens fråga i Dagen

Det är precis som man kunde förvänta sig, men jag fascineras som alltid av kommentarerna:

“Det kommer bli nåt sjukt av detta precis som sexualiseringen av samhället iövrigt.”

“Så vitt jag vet så skapade Gud Adam och Eva…..inte adam och evert”

“Råder det inte tillräcklig förvirring kring detta redan. Ska vi göra det ännu svårare för människan att förstå sin sexualitet? Denna ständiga diskussion om kön och genus drabbar främst barn och ungdomar som redan är totalt förvirrade. Finns det inga viktigare saker för politiker att göra?”

“Gud skapade man och kvinna! Gud skapade ingen homosexuell. Vi lever i ett snedvridet samhälle där man på flera håll har valt att gå ifrån Guds ord. Gud älskar alla, även syndaren MEN Gud hatar synden. Homosex är synd och jag skulle nog vilja påstå att det är synd att byta kön.”

Här lär vi oss alltså att en viss andel av Dagens läsare associerar allt som har med kön att göra till sex, sex, och framförallt samkönat sex. Att säga hen är inte så oskyldigt som det verkar, utan det är en sexuell handling som kan skada sårbara ungdomar. Man kan riktigt se hur analsexets förförelse lurar bakom varje hörn så fort man inte tvångskönar människor stup i kvarten.

Men det går mycket djupare än så, visar det sig. Att vara man eller kvinna – och det är antingen eller som gäller; man får inte välja båda eller ingetdera – är att existera. Den som inte fogar sig finns inte, enligt signaturen Robert:

“Jaha, nu ska vi låtsas att vi inte är människor längre utan något annat. Men det spelar ingen roll vad vi kallar det. Vi är man eller kvinna oavsett om vi gillar det eller inte. Vad blir nästa genus? Att inte finnas och ändå finnas? Ska vi få ett mellanväsen också innan det är över i vår strävan att inte vara det vi är?”

På den tiden då högerkristna rasade mot könsneutrala äktenskap hette det att folk skulle få gifta sig med hundar, barn och papperskorgar om man lät vuxna människor av samma kön gifta sig, och nu är det alltså definitionen av vad en människa är som är hotad. Allt på grund av att en del människor skriver ett e istället för o eller a i mitten av ordet. Allt på grund av att definitionen av en människa är att hen är antingen man eller kvinna.

Jag tycker att det är dags att förändra synenvad en människa är, så om ordet hen mot all förmodan skulle utplåna begreppet människa i den betydelse vi känner till det ordet idag, så skulle jag tycka att det vore fantastiskt. Tyvärr är det inte så. Tyvärr kommer människor inte att sluta sätta sig själva och resten av mänskligheten på en piedestal upphöjd över den primitiva “naturen” – men med ordet hen kommer man i alla fall undan att tvångskönas precis hela tiden.

Uppdatering: Läs också Karibiens inlägg. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Djur, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Könade namn, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Politik, Psykologi, Relationer, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Att säga “hen” är en sexuell handling – och ett hot mot mänskligheten?

 1. karibien says:

  Se där, ytterligare en sak vi har gemensam. Jag borde veta att Dagen ökar mitt blodtryck till onödigt höga nivåer. Men sagda tidnings läsare stimulerar också skrivklådan, så jag har bloggat.

  Dagen-läsarna gör mig mörkrädd http://bit.ly/8ZRZ6v Om hur “hen”-ordet driver unga till självmord. Eller inte.

  Läs gärna och kom med synpunkter

 2. svalin says:

  Usch, den vanliga gamla unkna kristna högern har stuckit upp huvudet igen. Ska jag skratta eller gråta åt deras åsikter?

  • Jag skrattar hellre, det är en bättre strategi. Jag försöker ofta tänka på dem som de där gruskornen i skon som håller en vaken, men jag vill inte ta dem på allvar.

 3. Nikki says:

  Människor(cis) tar ofta åt sig när man talar om ett tredje kön eller om hen som pronomen. Jag fattar inte varför många ens pallar stå emot, det förändrar ju inte deras vardag direkt.

  • Det undrar jag med. Jag tycker det är ett märkligt motstånd. Är det egentligen någon som försöker tvinga någon annan att säga hen? Alltså, då menar jag inte att man ber folk att respektera personer som vill bli omnämnda som hen, som tvång, utan jag menar: Finns det någon som vill förbjuda könade pronomen och driver det hårdnackat, är det ett utbrett fenomen som jag har missat?

   • Nikki says:

    Jag kan tro att mycket är att man vill ha kvar sin sagovärld där pojkar och flickor bara fanns.
    Nu fungerar det ju inte så. Det är ett extremt motstånd ute, delvis pg a mkt transfobi, konservativa sälar. Men människor tycker om att bestämma över andras kroppar.

    – Mamma, mamma får vi tvångsköna transan där ute?
    – Självklart mina barn.
    – Yeeey!!

 4. Mira says:

  Jag måste ha missat någon grundläggande, för jag har aldrig uppfattat Hen som ett tredje kön, utan helt enkelt ett könsneutralt alternativ till hon och han. När skedde det och när blev mitt ivrigt användande av ett så fantastiskt praktiskt pronomen som i min värld inte kan stöta sig mot någon ett hot?

  • Det är nog olika. Det finns de som anser sig vara ett tredje kön och därmed föredrar hen, men det är framförallt ett könsneutralt pronomen. Så du är helt rätt ute 🙂

 5. dam i tofflor says:

  Jag har också använt hen som ett praktiskt könsneutralt pronomen.

 6. Love says:

  Vad skrämmande världen måste vara med en sådan världsbild som kommentarerna ger prov på.

 7. litensak says:

  Lustigt att om du kallas hen så är du homosexuell.. men.. måste man då vara kär i en annan hen? Annars blir det ju inte homosexualitet? Vad heter det då om en hen blir kär i en han, för allt måste ju ha ett namn. Spännande.. men mest blir jag bara ledsen för alla dessa människor som måste ägna så stor del av sin tid åt att vara rädda för folk de inte kan definiera..

  • Det är det jag också kommit fram till. Jag har alltid tyckt att det är märkligt med personer som kallar sig “homosexuell annat kön” på Qruiser, och sedan skrivit att de tex. “bara gillar tjejer”. Vadå, om du är homo ska du väl bara gilla folk av ditt eget kön? Eller är jag normativ och språkfixerad nu? 😉

   • Mellanvärld says:

    Måste man inte vara antingen man eller kvinna för att kunna vara homo/hetero?
    (begreppen homo/hetero fungerar inte så bra på blandkönade/tvekönade/könlösa/annatkönade)

 8. Man blir trots allt full i grin. Och förundrad: hur kan de här människorna – som bevisligen inte vet någonting om någonting – ha så säkra åsikter om hur det skall vara här i världen och vad Gud vill? Undrar om de i sin tur läser till exempel denna blogg och får högt blodtryck?

 9. Timortinel says:

  “Tittar på kommentarerna. Himlar med ögonen. Tittar på kommentarerna igen, himlar med ögonen igen.” Vissa människor gör mig så förbaskat trötta.

 10. Mikaela says:

  Jag måste nog sluta kalla mig för “hen” då jag inte ens gillar sex.

 11. Ilona says:

  När jag började lära mig ungerska var jag så glad över att språket saknar ord som han, hon, hans, hennes. Han, hon, den, det heter helt enkelt ő (långt ö, markeras av att det är långa streck istället för punkter över o-t). Possesiva pronomen finns över huvud taget inte. Denna glädje gick över när jag lärde mig att ordet för människa, ember, också kan betyda man.

  Men bortsett från det så är det praktiskt med att språk där allt som är tredje person benämns med ett och samma ord.

 12. Mellanvärld: Jag tycker också att det är bättre ord, helt klart! Själv kallar jag mig ju för androgynofil. Fast det ska förstås som att jag föredrar androgyna personer, snarare än som “både män och kvinnor”.

 13. Pingback: Lämna min kuk och fitta ifred, Malin Wollin! « trollhare

 14. Magnus C says:

  Hen är väl alldeles utmärkt för dem som inte vill/kan definiera sig som han eller hon. För oss övriga skulle det bli oerhört märkligt att använda hen. Förstår inte problemet med att alla tre kan existera samtidigt.

 15. pl says:

  (började fundera lite på andra “mittvokaler”)
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hinhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Könsneutrala_pronomen
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hin_håle

  Jag förstår f.ö. inte innebörden av pressmeddelandet från Per-Olof Hermansson:

  ”Som kristdemokrat vill jag verka för att tendenser som denna beivras.”
  Här låter det som att vi ska nöja oss med “han” resp. “hon” (kanske ska vi egentligen bara nöja oss med “han”? *←raljerar*)

  “Vi behöver i stället arbeta för att människor genom en inneboende mänsklighet baserat på etik och kultur behandlar varandra som de själva vill bli behandlade. Besluten om hur man skall leva måste lämnas till den enskilde i sitt sammanhang, familjen, och ytterst civilsamhälllet, inte till politiker och statliga institutioner.”
  Här låter det helt plötsligt som att det är upp till individen att bestämma hur den vill bli omnämnd – han, hon, h*n, [namn], … ???

  Nåväl.
  Allt kanske inte är så logiskt jämnt.
  ;-/

  F.ö. kan jag informera om att på kinesiska heter
  他 [tā] – han
  她 [tā] – hon
  它 [tā] – den/det
  – uttalsmässigt heter de alltså likadant, men i skrift framträder skillnaderna rejält.
  Dock skrivs det
  他们 [tāmen] om en grupp enbart bestående av män, eller en grupp bestående av både män och kvinnor, men
  她们 [tāmen] om en grupp enbart bestående av kvinnor.

  …på finska heter både han respektive hon “hän” – men med tanke på att ungerska och finska är besläktade förekommer det säkert, precis som i svenskan, ord som “man” (av manskön; människa)…

 16. Pingback: Aktion för HEN | Genusförvirrad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *