Det finns inget generande över min hårväxt

Flottigt hår. Finnar målade över hela ansiktet. Nervöst kroppsspråk. Folktandvårdens väntrum en onsdagsförmiddag tar inte fram det bästa hos mig. Det är då hon säger det. Vi sitter och pratar om tandläkare, eller om högskolan, eller om vad det nu är, när min ledsagare plötsligt säger:

– Vad mycket skäggväxt du har fått!

Jag tar det som en komplimang, och blir generad och smickrad. Hon säger att jag har mer ansiktshår än hennes bror, som är jämngammal med mig. Han kan bara få litegrann under hakan om han låter det vara, så om jag låter det här växa kan jag nog få till ett ordentligt skägg. Det har gått kanske sjutton dagar sedan jag rakade mig sist, och det börjar synas.

Immanuel i profil med luden haka

Hon jämför mig med sin bror. Tidigare när folk har försökt jämföra min skäggväxt med någon annans, så har de alltid jämfört mig med en kvinna: Sig själva, sin mamma, gamla tanter med hårstrån på hakan, butchflator. Det här är ett steg i rätt riktning, men samtidigt blir jag frustrerad över skillnaden.

Jag minns hur omåttligt less jag blev på en sminkförsäljare i London för mindre än ett år sedan. Jag stod i en galleria och väntade på mamma, när det dök upp en människa som ville att jag skulle prova en hudkräm med äkta saltvatten i. Jag var så nära att fråga om det finns förfalskat saltvatten, men ignorerade henom istället. Då försökte hen närma sig mig genom att ge vänskapliga råd om hur jag skulle bli av med min mustasch. Hen hade också såna problem, men hen visste hur man skulle behandla huden efter epileringen och hur man skulle sminka sig och allt sånt. Det var självklart för henom att min mustasch var generande hårväxt.

Nu visste ju inte den människan jag mötte i London att jag var kille, men även de som har vetat om att jag är transsexuell har försökt att relatera till mitt ansiktshår genom att jämföra det med sina egna små mustascher och hakstrån. Jag har fått veta mer om hemligheterna med blekning, vaxning, epilering och översminkning från fittfödda tjejer än från transtjejer, tror jag. Och så, idag, har mitt skägg IRL äntligen blivit uppgraderat till skägg, och inte nedvärderat som generande hårväxt. Det finns inget generande i mitt ansikte, mer än möjligen de ord som ibland ramlar ur min mun.

Det är märkligt att hela den evighetslånga såkallade diskussionen om kvinnors rakade armhålor aldrig verkar ha nått deras ansikten. Med tanke på hur många mustascher som bleks och vaxas, hur många hakstrån som rycks bort med pincett, och hur många liter smink som säljs för att täcka över skuggorna, så är det konstigt att idealet inte ifrågasätts mer. Kanske har det något att göra med att de kvinnor med minst chans att få synligt ansiktshår är unga, vita, ljushåriga och fittfödda.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Genus, HBTQ, Hormonbehandling, Könsidentitet, Puberteten, Sexism, Transbilder, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Det finns inget generande över min hårväxt

 1. Mellanvärld says:

  Undrar också vad falskt saltvatten är.
  och råd om hur man blir av med hårväxt är väl det sista en transman vill höra?

 2. hannibal says:

  Jag skulle vilja ha skägg. All hårväxt som ger möjlighet till skulptering och förändring av utseendet. Tror det är därför jag använder smink också, för att kunna klä ut mig. För jag klär alltid ut mig, utseende är en lek, ett uttryckssätt. Ideal? Jo, rynkorna känns inte alltid så kul. Fast det är nog mest de dagar jag känner mig trött, och ser trött ut.

 3. Artemis says:

  Jag gillar den sista mening du skrev, det kan ju förklara en del…
  Jag önskar verkligen jag hade modet att slänga den där pincetten. Ibland undrar jag faktiskt hur jag skulle se ut om gjorde det 🙂

  • Det kanske är en sån utmaning man kan ge sig själv, om man känner för det 🙂 Nu vet jag inte hur snabbt ditt hår växer ut och hur ofta du plockar, men tex. att ge det en månad på prov kanske? 🙂

 4. dean says:

  jag blir också less på folk som hoppar på mig med sminkförsäljning eller modellerbjudanden (alltså, en gratis modellfotosession som alla förbipasserande som ville kunde medverka i), ser de inte att jag är ful och ointresserad? 😛
  speciellt när jag går med min pojkvän och de inte ens ger honom en blick – varför skulle inte han tex vara intresserad av ansiktskrämer och sånt?

  men du, finns det en debatt om kvinnligt armhår och sådant? det enda jag har hört är “man måste inte vara ful och hårig för att vara feminist” till leda.

  • Jodå, det var en sån debatt på 90-talet, och det är ur den som “man måste inte vara hårig”-repliken föddes. Bl.a. var det en text i… var det Fittstim? som handlade om att kvinnor inte föds med rakade armhålor, och som citerades fram och tillbaka.

 5. Elaihr says:

  Hej Immanuel! Jag brukar titta in lite nu och då, men, nu till saken.

  Just den här bilden kan jag inte hålla mig ifrån att kommentera, den är skitsnygg!

  Och angående skäggväxten ska du vara stolt, jag tycker att det verkar gå snabbt för dig faktiskt 🙂 Tror till och med att min pojkvän skulle bli lite avundsjuk om han såg hur fort det gick för dig..

Leave a Reply