Fin Kille är ungefär halvvägs till Duktig Flicka

DN har en artikelserie om killar och tjejer och skolresultat, som är väldigt intressant. De har intervjuat en tjej som satsar på högsta betyg, och två killar som slappade sig genom gymnasiet, men också två forskare som berättar om hur olika krav som ställs på killar och tjejer. Tjejerna får högre betyg i högstadiet och gymnasiet, men det är också framförallt tjejer som får prestationsångest. Killarna å andra sidan har en mer avslappnad inställning och pluggar kanske precis så mycket som behövs för att få godkänt eller komma in på en viss utbildning.

Det får mig att tänka på ett citat jag hade som motto i många år:

“En kvinna måste vara dubbelt så bra som en man för att nå hälften så långt. Lyckligtvis är det inte särskilt svårt”

Jag tolkade det aldrig som nedsättande mot killars begåvningsnivå, utan som en pik mot personer – oavsett kön – som är vana vid att få allt serverat. Idag skulle jag kanske snarare tolka det som ett uttryck för de oerhört låga krav som verkar ställas på killar. En man som är pappaledig ses som duktig, en kille som uttalar sig om jämställdhet blir applåderad – och en pojke som sitter tyst och still på lektionerna och tar ansvar och gör det han ska och hjälper sina bänkgrannar om de ber om det, ses som begåvad och flitig. Allt detta är sånt som kvinnor, tjejer och flickor förväntas göra, av bara farten.

Jag är övertygad om att jag inte skulle ha kommit lika långt som jag har gjort ifall jag hade varit kukfödd och blivit bemött som kille hela livet – och det är inte för att det skulle finnas någon slags systematisk satsning på kvinnor, utan snarare en omedveten diskriminering av män genom att helt enkelt sänka kraven.

Idag märker jag att kraven på mig som kille är så mycket lägre än vad jag vande mig vid under den tid jag försökte leva som tjej. Jag hade turen att uppfostras av skolan till att sträva efter att vara en Duktig Flicka, men jag nådde aldrig ens halvvägs innan jag blev utbränd. Tur var väl det, eftersom jag aldrig har kunnat förlika mig med att vara tjej. Det visade sig vara ungefär halvvägs mot Duktig Flicka som Fin Kille låg.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Internet, Könsidentitet, Kultur och media, Personligt, Psykologi, Sexism, Transitionsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Fin Kille är ungefär halvvägs till Duktig Flicka

 1. dam i tofflor says:

  Det här är något de flesta är omedvetna om, hur stora skillnader det verkligen är på vilka krav som ställs på kvinnor och män. Det erfarenheter ni har som levt som både och är ovärderliga för oss andra.

  Jag har jobbat både i kvinnodominerade och mansdomineraade brancher. På kvinnojobben har jag sett hur unga män höjs till skyarna om de gör en prestation som något sånär kommer upp till anständig kvinnonivå. De kommer samtidigt undan med en del beteenden som aldrig skulle godtas i samma omfattning hos kvinnor. Grovt språk t ex, eller att gå med skorna på i fel utrymmen.

  Under min tid som maskinförare i mansdominerad tung industri var det så att om en kille körde dåligt körde han som en kärring, körde en tjej illa kunde inte kärringar köra, körde en kille bra var han en jävel på att köra. Vad tror ni jag körde som? En hel karl förstås. (kärringar kan ju inte köra)

  Allt gott!

  • Ah, ja. Sånt gör mig så less. Men btw, finns det någon motsvarighet till “en hel karl”? Typ… “Han bakar muffins som ett riktigt kvinnfolk!” eller “Han multitaskar som en hel kvinna”?

 2. dam i tofflor says:

  Förresten, det här att man höjer killar till skyarna för att de presterar någotsånär, eller uppför sig som folk, måste ju bero på en i grunden negativ syn på män. Som om de vore förutbestämda att bete sig som grobianer och alla som inte gör det vore fantastiska strålande undantag. Jag tycker att vi ska förvänta oss ungefär samma saker av kvinnor och män. Det skiljer nog mer mellan olika personer oavsett kön än det gör mellan könen.

  Allt gott!

  • Det är precis det som gör mig så frustrerad. Man har så otroligt låga förväntningar på killar, och det om något är mansdiskriminering. Men märkligt nog hörs aldrig Per Ström & co klaga på det…

 3. Mellanvärld says:

  Varför ska man ha olika krav på olika kön? *skakar på huvudet*

 4. dam i tofflor says:

  Det var några decennier sen jag körde i tung industri. Man kan ju hoppas att det har ändrats lite, lite, lite i alla fall. Erfarenheterna från kvinnodominerade arbetsplatser däremot är både nya, gamla och mitt emellan. Jag hoppas ändå att det går framåt.

  • Man får väl hoppas det, även om jag vet att vissa branscher förnyas lååångsamt. Ok, jag har hört alldeles för många skräckhistorier av exet som var byggare, så jag är väl färgad av det…

 5. Daniel says:

  Men det här är ju uppochnervända världen!

  Jag växte upp på 60talet och så fort det kom in en tjej i en mansdominerad grupp så tog hon precis all uppmärksamhet … samtidigt som kraven på män var stenhårda … varför är det annars så många män som super ihjäl sig och hamnar på fängelse.

  Jag vet inte hur många gånger män börjat med frågan “vad jobbar du med?” för att snabbt och effektivt värdera andra män. Kvinnor däremot kan berätta om sina barn, om sin keramikverstad och sitt måleri utan att rodna. För kvinnor finns det alltid ett extra leende och lite mer värme …

  • Handlar inte det till viss del om vilka grupper det handlar om, och på vilka sätt? Alltså, det finns ju otaliga berättelser om de första kvinnorna i många branscher som liksom behandlats som om de inte kunde något, vare sig kunskapsmässigt eller praktiskt, och att det var den “uppmärksamheten” som var den mest påtagliga – och inte särskilt uppskattad. Det är inte så smickrande att ständigt förväntas vara lite svagare och lite mer orutinerad.

   Att sedan män inte kan berätta om sina barn och sina hobbies (med mindre än att det är motorer, jakt eller golf) är oerhört trist. Jag brukar försöka bryta såna “regler”, men då blir jag lätt könad som tjej, tyvärr.

 6. olle w says:

  Skitsnack, att plugga gör dig inte duktigare i verkligheten. Särskilt inte i dagens menlösa alla kan få MVG (betygsinflation) gymnasieskola.

  Varför skall man “överprestera” på denna låga nivå??

  Det är först när man kommer till högskolan/univeristetet som man börjar lära sig något ut över basic. Det mesta korvstoppade kommer du inte ihåg senare ändå. Än värre är att normalbegåvade “pluggisar” inte fattar vad de skall använda sina kunskaper till.

  Sedan kan man bara konstatera att på högskoleprovet som speglar vad man kan brett så får killar betydligt fler 1.5 och uppåt än tjejerna.

 7. Lövet says:

  Låt se nu:

  1) Det ställs alltså (och har så gjorts även historiskt antar jag) mycket lägre på killar.

  2) Därmed lyckas män ta sig till toppen fast de – i jämförelse med kvinnor – är medelmåttor.

  …är det det som menas med inlägget?

  Hur i hela friden har vi kommit dit vi kommit och hur mycket längre skulle vi kommit med kvinnliga Archimedes, Euklides, Keppler, Newton, Einstein….?

  Hade vi flugit fortare än ljuset då?

  …eller hade vi skippat den patriarkala världbild som naturvetenskapen sysslar med till förmån för mjukare kunskaper?

  …och vad skulle genusinstitutionerna d å sysslat med???

  • Nej, det är inte det som menas. Jag menar att ifall Newton hade fötts med snippa så hade han inte blivit lika känd. Det är möjligt att han skulle upptäckt gravitationen för det, trots att kvinnor nekades utbildning, men någon annan skulle antagligen ha tagit åt sig äran.

 8. kattla says:

  Jag tror inte att olika krav är specifikt mansdiskriminerande. Är krav positiva? Är de extra krav som ställs på kvinnor positiva? Jag tror inte det. Men samtidigt förstår jag hur lägre krav på män i jämförelse med kvinnor kan bli en självuppfyllande profetia om lägre förmåga. Att ställa olika krav är diskriminerande eftersom det är att behandla människor olika enbart beroende på kön. Jag ser det inte som att det är specifikt kvinnor eller män som blir diskriminerade här.

Leave a Reply