Fontanellorgasm med tankehatt

Immanuel i tankehatten

Tankehatten

Det började redan i lågstadiet, om inte ännu tidigare. Jag hatade verkligen gymnastiken, men det fanns en enda sak som var kul: Att balansera en ärtpåse på huvudet. Trycket mitt uppe på huvudet gjorde mig lugn och skärpt, och jag minns att jag tänkte att jag önskade att jag hade fått ha en ärtpåse i klassrummet. Det hade nog hjälpt mig att koncentrera mig bättre.

I högstadiet började jag experimentera med böcker, och upptäckte snabbt att en ordbok hade den perfekta tyngden. Problemet var dels att det inte gick att plugga när man hade en bok på huvudet, och dels att om man satt till exempel på biblioteket så kunde folk titta konstigt på en, som om de aldrig hade sett en människa med en bok på huvudet förut. När jag gick på högskolan hände det att jag la min vetevärmare på skallen, men den låg inte heller kvar eftersom den var lite för stor.

Jag gav upp, men tanken på att ha något på huvudet fick ny fart när mamma började prata om sin “whiskeypinne”. Hon höll på med akupunktur, och brukade bland annat sätta en nål på sig själv mitt uppe på huvudet. Det gjorde henne väldigt avslappnad, och det var därför den kallades så. Sedan fick jag mitt bolltäcke, och upptäckte hur otroligt skönt det var att ha en tyngd mot kroppen. Om jag bara kunde komma på hur jag skulle göra ett bolltäcke för huvudet, tänkte jag. En tankehatt. Det är bara det att jag inte har tålamod nog att sy, så att göra en egen ärtpåse kändes oöverstigligt.

I åratal mognade idén – tills idag, då jag kom på hur man gör en tankehatt med så få stygn som det bara går.

Man tar en udda strumpa, en hel och fräsch sådan i lämplig storlek, och fyller den med okokt ris, torkade ärtor, eller vad man nu har över i skafferiet. Själv hittade jag en påse gammalt råris som jag misstänkte hade härsknat lite, så jag använde det. Fyll strumpan med ris – och glöm inte bort att kolla då och då om det är lagom mycket genom att prova den på huvudet. När den har fått lagom tyngd formar du den lite som du tycker att den ska ligga på huvudet, vik ihop skaftet och sy ihop med rejäla, täta stygn så att riset inte spills ut. Ta sedan en fyrkantig sjal, typ palestinasjal eller en stor snusnäsduk, och vik den på diagonalen så att den blir en trekant. Knyt sjalen bak i nacken som ett huckle, och lyft sedan upp det översta tyglagret och peta in sockan så att den ligger på plats. Dra ner det översta tyglagret igen, och dra åt snibbarna i nacken lite hårdare så att sockan inte glider iväg.

Du har nu gjort din alldeles egna tankehatt. Om du fungerar som jag så kommer du att känna dig lugnare och tryggare och mer avslappnad när du bär den. Jag har haft min på mig i ett par timmar nu, och vill knappt ta av den.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Kroppstankar, NPF, NPF-forskning, NPF-hantering, Personligt, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Fontanellorgasm med tankehatt

 1. Devin says:

  Så smart! Mia verkar vilja ha en sån, men ingen av oss är särskilt händiga…. Hon säger: “Åh, kan inte han [dvs du] göra en åt mig?!” 😀

  • Hahaha, jag som är så händig 😉 Det borde kanske i nödfall gå med en plastpåse med en knut på, så behöver man inte ens sy? 😉

   • Devin says:

    Händigare än oss verkar du iaf vara…inte för att det är särskilt svårt. 😉

    En plastpåse med knut kanske funkar, men det blir ju inte riktigt lika snyggt…. Och säkert inte lika bekvämt heller.

 2. Shämoy says:

  Detta måste jag testa!

 3. Erika says:

  Du är ett geni, Immanuel! Jag måste också testa det här! 😀

 4. Har inget ris eller ärtor hemma, men när jag går och handlar ska jag köpa. Och göra en tankehatt. Toppen! Kanske man slipper panikångesten i fortsättningen. Du skulle göra patent på det här så du känar lite kosing på köpet.
  Ha det bäst!

  • Hahaha, jag vet inte. Vet inte om den egentligen hjälper mot ångest, men mot dålig koncentration och rastlöshet i lindrigare former, gör den. Iaf för mig. Jag vet inte om det fungerar på någon annan 🙂

 5. genrep says:

  Det här med tankehatt var tamigtusan en briljant idé. Måste pröva. Du är himla finurlig.

 6. vegangeekgirl says:

  Intressant ide! Jag vet inte om det skulle fungera för mig, däremot vet jag att jag alltid har haft en förkärlek för att krypa in i trånga utrymmen och att det har haft en lugnade effekt på mig, ganska mysigt kan det också vara. Bland annat har jag som barn krupit in en hummertina (eller liknande) när den låg på land. På mellanstadiet var min favoritsysselsättning på de förhatliga gymnastiklektionerna att klättra upp i ribbstolarna och sen klättra ner på baksidan ända ner till golvet och sen tillbringa större delen av lektionen bakom ribborna.
  På lågstadiet minns jag bara att vi satt i snörraka led i skräddarställning samt att vi duschade med duschmössor efteråt men vi måste ju rimligen gjort någonting mer.

  • Jag har alltid haft väldigt svårt att kombinera min förkärlek för trånga utrymmen med min fobi för densamma, så jag skulle aldrig krypa bakom ribbstolarna. Aldrig. Däremot gillar jag trånga utrymmen som det är lätt att ta sig ut ifrån, på någon sekund, så att man inte behöver få panik.

   Kan tillägga att min klaustrofobi är av den arten att jag tycker det är lite otäckt med tröjor man drar över huvudet 🙂

  • Mellanvärld says:

   Hade ni så stort utrymme bakom ribbstolarna? Själv brukade jag sitta på fönsterkarmen ovanför dessa.

 7. vegangeekgirl says:

  Låter jobbigt. Själv får jag sällan panik av trånga utrymmen om det inte är som när jag var i en liten trång pissluktande hiss tillsammans med tre andra personer och en rullator som plötsligt stannade. Jag får också panik om jag inte kan röra mig för att det är för mycket folk, får behärska mig för att inte köra över folk med kundvagnen i ren panik. Alternativt om jag inte har vagn brukar jag trycka ner händerna i så långt i byxfickorna det bara går för den lilla stund det tar för mig att få fram dem igen räcker för att jag skall komma ihåg att det inte är okej att knuffa undan andra även om de står i vägen för mig och ger mig panik.

  • Ja, folkmassor är verkligen obehagligt. Det värsta är nog marknader och festivaler (i synnerhet när folk är fulla, då blir det automatiskt värre), men en vanlig fredagseftermiddag på Ica Maxi är rätt illa det med…

 8. Susanna says:

  Då skulle du se min arbetsplats på vilken lördag som helst ca. kl. 2, då är det så trångt att man knappt kan få in ett skohorn mellan folket som går fram och tillbaks i gångarna mellan affärerna (jag jobbar i en Saluhall som du säkert vet). Det är nästan ett självmordsuppdrag bara att ta sig från diskrummet till restaurangdelen eftersom stället jag jobbar på är “felbyggt” så man måste ut och trängas med folk och skrika “ursäkta!” det högsta man kan för att kunna transportera den rena disken till restaurangen. Åååå vad jag längtar tills vi ska renovera! Men för att återgå till ämnet så tror jag att en sån där “tankehatt” säkert skulle funka på mig om jag på nåt skulle kunna få innehållet i strumpan att vara kallt++ hela tiden, typ som en kylklamp eller nåt åt det hållet, för när jag har ont i huvudet så blir det bättre om jag trycker en kall läskburk (eller nåt annat kallt) mot det onda stället. Ikn eller så. 🙂

 9. Susanna says:

  Jag brukar köra med kall läskburk i nacken när jag jobbar på sommaren (det kyler ner hela kroppen en stund på nåt märkligt sätt. 🙂

  • Mmm, men det är lite svårt att få burken att sitta kvar av sig självt 😉

   Nacke/hals och handleder är de kroppsdelar där man har viktiga blodkärl väldigt ytligt, det är därför det fungerar så bra att kyla ner sig där. Jag brukar till nöds spola handlederna med kallt vatten och försöka skvätta på halsen.

 10. Susanna says:

  Å nej, jag kom åt skicka-knappen innan jag hade hunnit skriva klart nyss! :/ Jag skulle skriva nåt mer men kommer inte ihåg vad det var nu, och smileyn ska bort för där ska vara en sån här “)” där istället så att det blir en hel parentes.

 11. pl says:

  Nu har jag inte testat det här själv, men:
  Borde det inte funka att göra en så’n där liten påse (kanske räcker det med ärtor-eller-vad-som-nu-föredras i en igenknuten plastpåse instoppad i en strumpa – inget att sy! ;-), placera den på huvudet, och se’n på med en något/några nummer för stor “vanlig keps” (för “påsfastlåsningseffekten”) på det?

  • Det skulle kunna fungera 🙂 Jag tänkte ändå att plastpåse gör att den har lätt för att halka, oavsett, och att plast gör att den lättare blir för varm.

   • pl says:

    Det “ultimata” vore ju om ork fanns att sy en tygficka i (den mössa som nu väljs att användas), där tygfickan så att säga “hänger lite löst” från insidan av “mösstaket” (så att tygpåsen/-fickan vid mösspåklädandet “landar först” mot hjässan).

    Anledningen till att använda en keps istället för ett huckle är att det (i dagsläget) troligen är mer “socialt accepterat” att sitta med dylik inomhus – oavsett könsdefinition eller väderlek.

    🙂

    • Jo, det vore något. Själv har jag väldigt svårt för kepsar (med undantag av gubbkepsar, och de är så platta att jag är osäker på om det fungerar), men den tanken har jag också tänkt.

 12. Pingback: Walk-in knarkhörna och lila bandage « trollhare

 13. Rikkert says:

  Det är väl mer tyg och utrymme i gubbkepsar än i såna vanliga, som sitter mot huvudet överallt?

 14. Ha fan va smart och det låter skönt. Just idag skulle jag vilja fylla den med isbitar!

 15. Rikkert: Inte alla. Den enda gubbkeps jag har är väldigt tight.

  AC: Jag har en plastpåse som jag fyllde med vatten, och sedan la i en annan plastpåse, och la i frysen. Det fungerar utmärkt!

 16. Väldigt spännande och intressant projekt! Rent fysiologiskt tror jag det kan funka på vissa. Personligen skulle jag aldrig klara av det. För mig handlar det om att stänga kronchakrat. Och det kan man nog behöva göra ibland när det är allt för öppet. Men jag älskar känslan av energi som strömmar genom just detta. Vet inte om det har att göra med att jag mediterat så mycket…Pirrningar i fontanellen är en form av andlig orgasm för mig. Men behöver man “jorda sig”, så tror jag att det är är en bra lösning.

 17. Ja, jag känner ofta att mitt kronchakra är lite för öppet, liksom. Att det är som om min fontanell aldrig växt ihop.

 18. Pingback: Håll huvudet kallt! « trollhare

Leave a Reply