Lämna min kuk och fitta ifred, Malin Wollin!

I förrgår skrev jag om ordet hen och nämnde i förbifarten att vänsterpartisten Pernilla Calmerfalk i Örebro föreslår ett tredje juridiskt kön. Josefin Brink håller med, och säger till Aftonbladet:

“Det finns personer som definierar sig varken som kvinna eller man. Och vi tycker att det är rimligt att man utreder frågan. För dem som det berör skulle det betyda väldigt mycket. Och det är inte jättekonstigt. Det här finns redan i flera länder, som Sydafrika och Thailand.”

Om jag ska vara petnoga stämmer det inte riktigt: I Thailand finns det visserligen exempelvis toaletter för transpersoner på en del skolor, och kathoeys är väldigt vanliga, men de har ingen officiell juridisk status som ett tredje kön i folkbokföringen. Däremot är det sant att intersex är ett officiellt kön i Sydafrika. Det finns möjligheter att bli registrerad som ett annat kön än man eller kvinna även i Nepal och i Indien, och frågan diskuteras i bland annat Australien. I Pakistan har hijras fått status som skyddad minoritetsgrupp, men än så länge inte som ett officiellt tredje kön. Det är med andra ord ingen konspiration av svenska genusvetare och feminister.

Som vanligt raljerar Malin Wollin över förslaget, som om någon var på väg att ta ifrån henne snippan. Jag blir grymt sugen på att dansa naken hela vägen från Sandviken till Kalmar och sjunga “JAG ÄR EN MAAAAN, OCH JAG HAR EN FIIIIITTA OCH DESSUTOM EN KUUUUK!”. Eller varför inte Athens Choir Boys underbara sång “Fagette”:

Fagette på youtube

Nej, Malin Wollin, ingen tänker ta ifrån dig vare sig ditt könsorgan eller din könsidentitet. Det handlar om att erkänna mänskliga rättigheter åt de personer som faktiskt inte ÄR män eller kvinnor, precis som du antagligen skulle tycka att det vore skittrist om någon kom och sa “du är man, det finns bara ett kön, och du får förresten inte ha en fitta, snippa eller vad du nu envisas med att kalla ditt underutvecklade könsorgan”. Om det skulle kännas kränkande att få höra, så kanske du kan gissa hur det är för personer som faktiskt inte uppfattar sig själva som män eller kvinnor utan som något annat, att läsa din transfoba krönika.

Därmed inte sagt att jag tycker att ett tredje juridiskt kön är den ultimata lösningen, eftersom jag helst av allt sett att man avskaffade juridiska kön helt. Det är inte detsamma som att tvångskastrera människor eller förvägra folk deras könsidentitet. Jag lovar, du får ha en snippa så mycket du vill, bara jag får ha min fitta och min kuk ifred – och rätten att själv bestämma vilket kön jag har.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Barn och genus, Genus, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Kultur och media, Politik, Psykologi, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

108 Responses to Lämna min kuk och fitta ifred, Malin Wollin!

 1. Julia says:

  Malin Wollin ger mig rykande öron ibland.

 2. Victoria says:

  Hen är jättebra så man slipper säga “han eller hon” hela tiden när det är av mindre intresse med könet. Men det är nog väldigt viktigt för Malin Wollin? Fast hon verkar tycka nyheter inte behövs. Gärna lite traditionsenligt. Även om hon är lite småfräck som skriver könsord öppet som för att visa hur fritänkande hon är.
  Man kan inte ta något på allvar från någon som föredrar att kalla sig Fotbollsfrun. Det är tydligen viktigt för henne vem man tillhör/hör ihop med och om ens partner är en fotboll.

 3. Ett väldigt bra inlägg!! Tänkte direkt på dig när jag läste krönikan och insåg att Malin inte hade minsta koll på det hon skrev om, eftersom krönikan faktiskt handlade om något helt annat än förslaget!

  Keep up the good work! ♥

 4. Agnes says:

  Ständigt denna Wollin.
  Hon är så sablarns obehaglig.

 5. Agnes says:

  Haha, kul att du länkar. Jag har just läst klart artikeln efter att du gjorde jämförelsen på Twitter.

 6. Nej, det är inte första gången. Jag har också bloggat om krönikor hon skrivit både om att hon trodde föräldrar stred om att behöva skicka med sina ungar några mackor för en tia och där bloggade ju även du:

  http://tonarsmorsa.se/2009/01/22/det-handlar-inte-om-nagra-mackor-for-en-tia-malin-wollin/

  http://trollhare.wordpress.com/2009/01/22/dampfamiljer-kaos-blandat-med-karlek/

  Det finns fler exempel på hur jag inte hållit med Malin Wollin:

  http://tonarsmorsa.se/2009/08/29/fotbollsfrun-har-fel-inte-bara-kandisar-kan-leva-vidare/

  (Även om jag fann ett par inlägg där jag faktiskt höll med också.) Man får tänka på att krönikörer ofta “ska” vara provokativa, men samtidigt så är det ju inte sagt att de måste stå oemotsagda bara för det!

 7. Devin says:

  Jag klarar inte av att läsa hennes krönikor längre. Jag blir så upprörd och vill svara henne, men jag har svårt att hålla mig över hennes nivå så jag anser att det nog är bäst att låta bli. Hon tar mig nog inte på allvar i alla fall….

 8. kanjagkandu says:

  Skönt att hon kan hetsa upp sig över saker. Hen är iofs inget dåligt förslag men behöver vi verkligen en etikett till i samhället?

 9. Anna-Karin says:

  Så länge Malin Wollin får betalt av Aftonbladet för att vara okunnig och fördomsfull kommer hon fortsätta vara det. Egentligen är det ju Aftonbladet man skulle hänga, eftersom dom kör denna lyteskomik vecka ut och vecka in för att alla läsare med någorlunda IQ och EQ blir så förbannade. Och det är väl det som är det eftersträvansvärda, att Wollin med sina spyor skapar debatt.

  Det är egentligen ganska sorgligt och vittnar om ett klimat i samhället där det är helt OK att spotta på vem man vill, så länge man har en krönika i Aftonbladet att spotta från.

  • Ja, tyvärr är det så 🙁 Hela grejen med att bli “framgångsrik krönikör” verkar bygga på att kräkas ur sig antingen provokationer eller självklarheter 🙁

 10. Pingback: Malin Wollin – Sveriges svar på Julie Bindel « trollhare

 11. Galaxa says:

  “Eftersom jag helst av allt sett att man avskaffade juridiska kön helt.” Precis så borde det vara! Och vad gäller provokationer: Det finns väl knappt något som är lättare än att vara provokativ! Varför ska man ha betalt för det ö.h.t.? Wollin är för det mesta rent hemsk. Rent hemsk – och helt utan udd!

 12. Moa says:

  jag blir galen på henne lite för ofta nu känns det som… är hon nöjd med att vara kvinna (som jag) så är det väl fine, det är inte så att det vi har mellan benen försvinner bara för att man inför ett tredje kön. eller blir hon fruktansvärt provocerad över att det finns folk som inte passar in i hennes mall?

 13. Kaia says:

  Och det är ju bara några dagar sen hon pratade om att folk med psykiska sjukdom borde “skärpa sig”.

 14. Efter att ha börjat skumma igenom kommentarerna (ja, det borde jag ju egentligen inte göra 😐 ), så lyder en av dem sålunda:

  “De som är både ock är såpass sällsynta att det inte kräver en standardisering i form av ett tredje kön för deras skull, dom klarar sig bra ändå.”

  Och då tänker jag på hur stor okunnigheten är, och hur lång väg det är kvar…

 15. Johan says:

  För att dra upp stämningen i kommentarsfältet lite så kan jag skicka dig ett fett TACK för tipset om Athens boys choir! SÅÅ BRA! 🙂

 16. Sanna Eriksson says:

  Och om jag säger att jag definierar mig som en sköldpadda, ska jag då benämnas som en sköldpadda? Om man som kvinna inte känner sig som en kvinna, då känner man sig inte som en kvinna, man ska inte få ett eget kön uppkallat för sig. Det finns fortfarande bara två biologiska kön, man och kvinna. Om man är transsexuell så är man transsexuell, man är inte något slags tredje kön.

  • Men alltså, hur tvångskönar du en människa med ett intersexuellt tillstånd som inte uppfattar sig som man eller kvinna? Jag skulle väldigt gärna vilja veta, eftersom var och varannan som hävdat just detta att det bara finns två kön har haft sina egna definitioner av hur man ska gå till väga för att tvinga på människor en könsidentitet.

   • Sanna Eriksson says:

    Jag anser att om man t ex har fel antal kromosomer, kanske XXY som man, då är man fortfarande biologiskt sett en man eftersom man har en Y-kromosom. Om man sedan känner sig mer som kvinna, då har jag inga problem med att den personen lever som kvinna, men den personen är fortfarande antingen man eller kvinna, inget eget kön.

    • Aha, så könet avgörs av förekomsten av en Y-kromosom, enligt dig. Så en person som har fitta och uppfattas som flicka och känner sig som tjej och inte vet något annat tills hen är 20 år och inte har fått mens och går till doktorn som upptäcker att hen har andogenokänslighet, och därmed XY-kromosomer – hon MÅSTE byta kön juridiskt till man så fort kromosomodlingen är klar, oavsett vad hon känner? Är det det du föreslår?

     • Sanna Eriksson says:

      Nej, jag menar inte att man ska tvingas byta kön om man inte känner sig bekväm med det. självklart måste man få välja själv vad man vill vara, man eller kvinna.

     • Jag vet inte varför du hävdar att könsidentitet är något man väljer, men okej, så generöst att man får “välja”. Om man då “väljer” att inte vara någotdera? Vad händer då?

     • Sanna Eriksson says:

      För att det är det. VI är man eller kvinna. Vi föds inte som ett tomt ark, det finns vissa biologiska skillnader mellan man och kvinna. Allt är inte en social konstruktion. Och kön är en biologisk företeelse, det är inte ett mentalt tillstånd (om det inte är så att man känner sig född i fel kön, då ska man givetvis få operera sig). Om man väljer att vara ingendera så tycker jag att man har problem. Fakta är ju att man är man eller kvinna. Med det inte sagt att man måste bete sig på ett visst sätt för att man är man resp kvinna. Om en kvinna vill bete sig mer “manligt” och en man mer feminimt så ska de givetvis få göra det, men man är fortfarande man eller kvinna, inte ett “det”

     • Sanna Eriksson says:

      Men om man är född med dubbla könstillhörigheter, så väljer man väl förr eller senare om man vill leva som man eller som kvinna? Man går väl inte runt och lever som en det eller en ingenting.

     • “Dubbla könstillhörigheter”? “leva som en det eller ett ingenting”? Jag tror du skulle behöva läsa på om intersexualism och intergender. De flesta med intersexuella tillstånd har en mental identitet som man eller kvinna, ja, men precis som bland personer utan intersexuella tillstånd så finns det de som inte känner sig som vare sig man eller kvinna.

      Frågan är fortfarande varför det är så viktigt att definiera andra människor utifrån deras könsorgan?

  • Elin I. says:

   Det är ju kanske inte främst transsexuella som vill definiera sig som ett tredje kön, utan till exempel intergenders och intersexuella. Jag tror att du blandar ihop äpplen och päron här, och då är det ju inte konstigt att resultatet blir konstigt.

   • Mellanvärld says:

    Det finns även en hel det transsexuella som tror att vi är sagoväsen. (oftast demoner 🙁 verkar det som)

   • Jag håller med både Elin och Mellanvärld. Det finns ts som inte tror på “mellanting” :/

    • Elin I. says:

     Ungefär på samma sätt som vissa människor inte tror att det finns bisexuella på riktigt?

     • Ja, ungefär. Det där “men man får ju bestämma sig för vilket kön man har” låter VÄLDIGT likt “men man får ju bestämma sig för om man är homo eller inte”. Att det varken är något man “bestämmer sig för” eller en fråga med flervalsalternativ finns inte på kartan…

    • Sanna Eriksson says:

     Men det finns ju bara två kön, en del föds med dubbla könstillhörigheter, men de är fortfarande en blandning, inte ett eget kön. Och nej jag anser inte att homosexualitet eller bisexuallitet är något man väljer.

     • Det är ditt påstående, inte en vetenskaplig sanning. Och du undviker fortfarande den uppenbara frågan: Vad har biologiska könsorgan med juridiskt kön att göra?

 17. Pingback: Indiens tredje kön « Indienbloggen

 18. Limoncello says:

  dig tycker jag om!!!!!

 19. Blomma Bladsdotter says:

  Malin Wollin kanske är f.d. TS och medlem i Benjamin. 🙂

 20. Pingback: En orgie i könsnormativitet « Intersektionell Solidaritet, frihetlig socialism och feminism

 21. Anna says:

  Malin Wollin fick mail med rubriken
  Du och hen

  “Hej Malin!
  Att någon vill definiera sig som “hen” eller att “hen” kan vara ett alternativ att använda i språkbruk när man inte vet eller inte vill avslöja könet på en person man talar om – Det har INGET med DIN snippa, kvinnlighet eller könstillhörighet att göra. Din definition av vad du är blir inte förbjuden för att någon ANNAN kan känna sig mer bekväm eller hemmastadd i samhället. Lika lite som DITT äktenskap hotas av att andra önskar leva samkönat så hotas din “rätt” att kalla dig för kvinna av att någon annan vill definiera sig som “hen”.

  Jag har läst dina krönikor sporadiskt och tycker faktiskt det är ganska anmärkningsvärt vilken låg kunskapsnivå du tycks ha inom området jämställdhet, genuskunskap och HBT-frågor.
  Hela arbetet omkring dessa frågor handlar om att vissa människor ska känna sig mer välkomna i samhället, känna sig att de i någon grad blir respekterade som du och jag (vi som följer normen i stora drag och därför slipper bli utsatta), känna att de har NÅGON möjlighet att slippa bli diskriminerade jämt. Och du verkar resonera som om det är någon slags hot mot DIG och det normsamhälle som vi lever i? Vad vore så hemskt med att normsamhället luckras upp något?

  Vore det inte ganska lite begärt att om någon som du tror/anser är kvinna och vill kallas för Hen; kostar det DIG något att respektera och göra som den personen vill och önskar?

  Själv tycker jag kostnaden för mig och samhället är minimal (att anpassa mig/oss till en annan persons önskan om tilltal, det kräver bara lite tankekraft tills det blivit en vana), medan kostnaden om jag envisas med att säga “Men du ÄR kvinna! Då ska jag kalla dig för Hon för så heter det faktiskt!” – den kostnaden är mycket mycket större. Den personen mår ju faktiskt DÅLIGT av min envishet att hävda min “rätt” att kalla henom (sic!) något annat än vad hen (sic!) vill bli kallad.

  Jag hör faktiskt många använda samma resonemang gällande ordet neger. “jomen JAG menar faktiskt inget med det, därför är det okej att säga neger för mig! Så har jag ALLTID sagt!”. Sen om någon mörkhyad skulle stå bredvid och säga: “jag mår faktiskt dåligt när du använder ordet neger..”. – det bryr man sig tydligen inte om?
  Jag kan inte fatta hur man kan hävda sin “rätt” att “säga så för så har jag alltid sagt och menar inget med det” när/om man så himla enkelt skulle kunna undvika att såra någon annan. Är det verkligen värt det? Säger du neger “för att du alltid har sagt så!”?

  Är det värt för dig att säga “jo, men det FINNS bara kvinna och man och du får finna dig i att kallas för Hon för att du är ju född som en Hon och då säger jag det!”? Är din rättighet att säga vad du önskar STÖRRE än den andras rättighet att slippa känna sig arg, kränkt, gråtfärdig, ledsen när du gör det? Kan det inte vara värt att låta människor definiera sig själva och liksom bara lära sig leva med att vi är olika?

  Mitt råd till dig är:
  Lär dig mer om frågorna!

  Med vänliga hälsningar

  Leoella /Anna”

  • Devin says:

   Mycket bra skrivet! Hoppas du får svar också. 🙂

  • Sanna Eriksson says:

   Men fakta är ju att det bara finns två kön, om du känner dig obekväm i ditt kön så gör inte det att det inte bara finns två kön. Det finns kvinnor som inte känner sig om stereotypen av en kvinna, men det betyder inte att de inte är kvinnor.

   • Men vem har pratat om kvinnor som inte känner sig som stereotypen av en kvinna? Och vad menar du när du påstår att det är “fakta” att det bara finns två kön? Vad menar du med kön?

 22. Victoria says:

  Hej Anna. Jättebra mail. Får väl se om Malin Wollin väljer att ta upp sin reflektion över mailet på sin blogg. Utan att raljera och driva med andra. Tyvärr känns ribban inte särskilt högt satt där. Men jag kan ju ha fel. Hoppas.

 23. Artemis says:

  Problemet med att dela människor i två kön, som jag ser det, är att man inte stannar på de biologiska skillnader utan ska pracka på en massa andra egenskaper på varje kön också.
  Först när jag hörde talas om “hen” var jag skeptiskt eftersom jag inte förstod vad det hela handlade om. Men nu när jag förstår lite mer så tycker jag det kan vara en bra idé. Sen vet jag inte precis vad du menar med att avskaffa könen helt men jag skulle vara mycket positiv i att behandla människor mer som individer än hela tiden lägga på dem egenskaper som ska ha med könen att göra.
  Om jag får ge ett exempel från mitt eget liv: När jag var barn så tyckte jag om att springa runt i shorts och klättra på träd och för dessa aktiviteter började folk kalla mig för “pojkflicka”. Det var ganska förvirrande, jag förstod inte på vilket sätt mina aktiviteter skulle ha påverkat mitt kön. För mig var jag flicka i kroppen men annars såg jag mig själv som barn helt enkelt.
  Detta upplever jag även i vuxen ålder, att många tror sig ha rätt att bedöma mitt kön beroende på om mina aktiviteter anses vara kvinnliga eller manliga. Jag är ganska less på detta, jag är kvinna i kroppen men resten tycker jag inte angår andra. Jag är människa och gör det som känns rätt för mig, det är inte mitt fel om vissa saker anses som kvinnliga respektive manliga.
  Det verkar finnas ett allmänt behov i samhället att gruppera folk, gärna i stora grupper. Då känner sig vissa tryggare på något viss. Och det funkar jättebra för de som råkar passa in i en stor grupp. Frågan är vad de som inte passa in är meningen ska göra. Kanske “hen” kan vara till någon nytta där.

  • Jag håller med, det är väldigt mycket fixering vid att sortera i kön. Jag vet inte om just hen gör någon nytta där, men det kan nog bidra litegrann.

   Sedan tror jag att det är viktigt att komma ihåg att för en del handlar det om könsIDENTITET, och inte bara om att “inte känna att man är typisk tjej eller kille”. Alltså precis som för de som känner “jag är tjej” eller “jag är kille” så finns det de som känner “jag är båda”, “jag är ingetdera” och “jag är något annat”.

   • Artemis says:

    Ja, jag kände faktiskt att jag missade en väldans massa folk i min kommentar när jag hade skrivit färdigt… Bra att du påminner, jag känner att jag vet så lite om ämnet så jag försöker låta bli att uttala mig om sånt jag inte är insatt i, låter hellre de som vet lite mer om detta och ännu bättre har upplevt det att säga hur det faktiskt är än att jag ska spekulera… Faktum är att jag själv inte ens har reflekterat över begreppet könsidentitet (inte att det inte är värt att fundera på, har bara inte kännt behovet). Vad jag förstår så menas det vad man upplever att man tillhör för kön bortsett vad som anses som manligt och kvinnligt. Har jag tolkat det hela rätt?

   • Sanna Eriksson says:

    Men kön är inte ett mentalt tillstånd, det är ett fysiskt tillstånd. Sen att en del människor vill byta kön, det ska de givetvis få.

    • Nu får du förklara vad du menar. Kromosomer? Hormoner? Utseendet på de yttre könsorganen? Förekomsten av äggstockar eller testiklar? Och: Varför ska det ha betydelse för hur man är folkbokförd?

     • Sanna Eriksson says:

      Kön är biologiskt och fysiskt.Och jag menar att har du XX-kromosomer så är du kvinna, har du XY så är du man. Sen om man har en blandning, t ex XXY, så är man just en blandning mellan man och kvinna, men man är inget eget kön, man är inget det eller ingenting. Det är inte så att man en dag kan säga att i dag är jag man och imorgon är jag kvinna. Om man känner att man är född i fel kön, så ska man givetvis få operera sig.
      Så du menar alltså att folk inte ska klassificeras som vare sig män eller kvinnor?

     • Det är din åsikt, men du lägger fram det som om det vore en sanning. Jag tänker inte diskutera med någon som inte egentligen har några argument att komma med.

  • Sanna Eriksson says:

   Men det är ju det som det är fel på. De som vill klassificeras som hen har en uppfattning att man inte får bete sig på ett visst sätt för att man är man eller kvinna, vilket jag anser är felaktigt. Det finns ingenting som säger att kvinnor inte får bete sig “manligt” eller att en man inte får bete sig “kvinnligt”.

 24. Pingback: Ska folk som trivs med sina medfödda könsorgan verkligen få ha dem kvar? « trollhare

 25. Sossetanten says:

  Mycket välskrivet inlägg – som vanligt Immanuel!

  Men – Inget kön är väl ingen bra idé?
  Könen eller rättare sagt könskromosomerna har betydelse för arten människas överlevnad. Könen har betydelse och behöver separeras vid medicinska studier. Sen kommer jag inte på något mer argument i hasten, men jag står fast vid min första mening.
  Inget kön är väl ingen bra idé?

  mvh

  • Jo, jag är medveten om att tex. om man ska göra en medicinsk studie så kan det finnas poänger med att tex. dela in människor efter vilka kromosomer, hormonhalter och kroppsmassa de har – men vad har det med JURIDISKT kön att göra? Finns det inte andra sätt att kategorisera än efter tex. personnummer, som är vanligt?

   Säg tex. att man studerar ämnet “kroppsuppfattning och könsidentitet hos kvinnor med Aspergers syndrom”, och inte tänker på att aspergerdiagnoser förmodligen är överrepresenterade hos transpersoner. Om man då frågar folk “Är du kvinna?” så kommer förmodligen inga transkillar (födda i flickkropp) eller intergenders eller liknande att svara “ja”, men däremot kanske en och annan transtjej (född i killkropp). Om man istället frågar efter personnummer eller juridiskt kön, så får man en helt annan urvalsgrupp. Ingendera gruppen är 10o% detsamma som “snippfödda”, och ingendera är 100% detsamma som “uppfostrade i en kvinnlig könsroll”. Frågan är vad det är man är ute efter, och det avgör hur man ställer frågan.

  • Mellanvärld says:

   “Könen har betydelse och behöver separeras vid medicinska studier”
   det gäller även andra medicinska tillstånd, men dessa står inte med i folkbokföringen.

   • Japp, det är inte direkt så att det står “K/F” i mitt pass för att jag ska kunna delta i en medicinsk studie om könsskillnader (för såvitt de studierna inte riktar sig specifikt till transpersoner så blir jag bortsorterad för att inte störa urvalet).

 26. Anna says:

  Tack hörni!

  Jag mailade dessutom vidare kopia av mailet till Läsarservice på AB med lite beska kommentarer om att de låter en person som Malin få utrymme som krönikör. Jag sa att det minsta de kan göra är att låta någon annan med motsatta åsikter få lika stort utrymme.

  Inte nog med att vi som bryter mot normer (vilket jag och min sambo tydligen gör gällande föräldraskapet, bara av det enkla faktum att vi delat lika på föräldraledigheten…) ska stöta på alla Malin:ar i vår närhet; på jobbet, på MVC, på släktmiddagen, på skolan osv. Vi ska DESSUTOM möta dessa inskränkta gamla unkna åsikterna i krönikor i tidningen. Som för att inpräntas den heliga N O R M E N en gång för alla.

  Vore man konspiratoriskt lagd kunde man tro att det fanns någon bakomliggande organisation som lobbade stenhårt för att N O R M E N till varje pris ska stå orubbad.

  (Vissa normer är bra; jag gillar och vill lära vår son normer som innebär respekt för andra, empati, att kunna lyssna osv. Men normer som mest bara skaver för att använda ditt uttryck Immanuel, som skapar obehag, rädsla, misshandel, förakt – hur KAN man försvara sådant? )

 27. Pingback: Strings attached

 28. Pingback: Fler kön! Eller inga kön? « Strings attached

 29. Josef Boberg says:

  Hur blir det med fortplantningen – när ALLA har blivit Eunuckiga Hermafroditer

  • Ylva says:

   Ha! Du är så lurad! Jag är själv fertil heterosexuell och definitivt inte asexuell. Tror du att jag vill fortplanta mig för det? Nope! Så det hjälper inte att jag inte är varken enuck eller hermafrodit, eller har intersexuellt syndrom. Det finns något som kallas preventivmedel. Det är bra skit.

   Och det är ju inte precis som att det:
   1. Är en överhängande risk att alla som gillar sex plötsligt skulle sluta göra det bara för att det är okej att inte gilla det (tänk fotboll).
   2. Världen lider inte precis brist på barn att ta hand om…

  • Mellanvärld says:

   Men, eunuck och hermafrodit är väl rätt långt från varandra?

 30. Liza says:

  Gud, Wollin är så jävla obehaglig.

 31. Sarah says:

  Blah, det enda som var bra med Malins blogg var ju att hon åtminstone fick folk att tänka igenom sina åsikter i frågan. @Sanna Eriksson; har sett att du lämnat liknande kommentarer hos SAMTLIGA som argumenterat emot Malins inlägg, och jag är nästan lite imponerad över hur mycket tid du har lagt ner på att argumentera för att det bara finns 2 kön och absolut inget annat… Men var snäll och läs på i ämnet. Känner att Immanuel ägde ditt ass flera gånger, (oj vad provokativ JAG blev nu då=)So Malin-style haha…) och det känns som att dina argument faller platt när du uppenbarligen har så lite kunskap i frågan…
  @Immanuel: Bra inlägg som vanligt 😉 Har själv aldrig riktigt tänkt igenom vad jag tycker om “hen”-frågan, men nu har tillfället sannerligen kommit. Ska genast gå och läsa på och bli insatt *springer iväg till biblioteket*.

 32. Pingback: Norrie May-Welby – med rätt att slippa bli tvångskönad « trollhare

 33. AK says:

  Apropå Aftonbladet. Har Immanuel eller någon annan frågat (eller snarare ifrågasatt) varför tidningen markerar könet – och här gäller bara “man” eller ” kvinna” , på alla som skriver kommentarer.

  Aftonbladet är väl här om någon en cis-normsättare, som tvingar (?) alla att deklarera sitt juridiska kön.

  På Aftonbladet är det alltså inget tal om möjligheten att välja och att vara något annat än könsdikotomin.

  Om vi kritiseras Malin Wollin så borde vi göra detsamma med AB.

  Jag har inte kommit mig för att skriva dit, har någon annan?

  • Det händer att jag har nämnt det i olika blogginlägg, i synnerhet när de har haft omröstningar som varit både cis- och heteronormativa (typ: “Vem i förhållandet är det som kommer ihåg alla hjärtans dag? 1. Hon 2. Han”), men jag har inte drivit det så långt när det gäller tex. att registrera sig för kommentarer, eftersom jag själv aldrig skriver kommentarer fast jag har en inloggning.

   Btw, AB reggar inte juridiskt kön automatiskt utifrån personnummer, som tex. Lunarstorm och Playahead gör, utan man får “välja”. Men det är ju fortfarande bara två alternativ, och man kan inte ens välja att inte visa kön, fast man kan välja att inte visa tex. ålder och bostadsort.

   Jo, det är en sån sak man nog borde ta tag i, egentligen…

   • Mellanvärld says:

    Det är en av anledningarna till att jag inte vill posta/registrera ett konto där.

    • Ja, och det är synd, för det är nog något som egentligen berör många fler än transpersoner. Det är nämligen väldigt många fler personangrepp mot personer som är reggade som tjejer…

 34. Sanna Eriksson says:

  Bara en liten kommentar till, vem är det som ska klassificera in personen som “tredje könet”? Ska det göras när det föds ett barn som har en avvikelse när det gäller könstillhörighet? Hur vet föräldrarna i så fall att de gör rätt? Ska man ta beslutet som vuxen, att då anse att man ska tillhöra det “tredje könet” efter att kanske växt upp som flicka eller pojke? Om man anser att föräldrarna ska bestämma att barnet ska tillhöra det tredje könet, kan inte det då verka väldigt traumatiserande och stigmatiserande för barnet? Att pekas ut som annorlunda?
  Jag har läst på lite och jag förstår att även om man föds som XXY eller XY så kan man vara kvinna. Man kan vara kvinna enligt kromosomerna men ha manliga testiklar osv. Jag har även läst på den amerikanska föreningen, Intersex Society of North Americas, hemsida och där så tycker man att man alltid ska bestämma barnet som antingen flicka eller pojke därför att man anser att det skulle traumatisera barnet om man säger att det är “intersex”.

 35. Pingback: Norrie – världens första Människa UNS* – slåss för sitt kön « trollhare

 36. Pingback: Det tredje könet och transfobi som könsidentitet « trollhare

 37. Adam Weisshaupt says:

  Jag tycker att vi kan byta ut hon och han genom att kalla kvinnor för han och män för hon men först måste vi se vilket kön det är (könet sitter i hjärnan) och för det så krävs det en typ samhällsinstans som kan se bakom den sociala konstruktionen. Tidigare har jag vurmat för att vi ska byta namn på bil och cykel också men har släppt dessa teorier då de får dåligt stöd av marxismen.
  Å just det…för bövelen. Glömde nämna att om vi ska kalla hon för han så måste vi också i rättvisans och solidaritetens namn byta man mot kvinna rent formmässigt. Jag tror att det finns ca 1 miljard olika kön men vi har inte förmågan att se dem därför tycker jag att vi kan, via semantik o retorik, försöka dekonstruera allt som faktiskt är verkligt.

 38. Pingback: Men, Malin Wollin, nu igen! « Sarixa

 39. Minou says:

  Ett tag tänkte jag:
  De som är så arga på ordet HEN att de vill förbjuda det måste ha fattat fel och tror att vi vill ERSÄTTA varje han med hen, och varje hon med hen.

  Jag behöver ordet för de tillfällen när jag inte VET om det är en han eller en hon (ex: min läkare är sjuk sa de, så jag skulle få gå till dr Göranssson istället. Jaha? Är HEN hudspecialist?)
  Eller, när jag talar om nån som själv vill slippa omtalas med han eller hon.

  Klart man FÅR säga både han och hon även om man inför det fenomenala hen!

  • Ja, precis. Det är lite som att folk tror att om man inför ett tredje juridiskt kön, eller om man avskaffar juridiska kön, så innebär det att folk blir förvägrade sin könsidentitet, tvångskastrerade och tvingade att bära gråa unisexuniformer…

 40. Minou says:

  Jag undrar hur Sanna Eriksson ska gå till väga för att bestämma VILKET kön en person ska ha, om den själv inte känner sig hemma i någondera. Om den har distinkta könsorgan kan jag gissa hennes metod, men ett barn med intersex som inte själv tycker att det är det ena eller andra:
  Vill hon dra lott?
  Ha folkomröstning?
  Och iom att det faktiskt finns gfall ci skulle behöva hålla folkomröstning om är det väl inte SÅ svårt att inse att en annan lösning kunde vara aktuell än att tvinga dem?

  Men jag kan tänka att hennes idé är:
  Du kanske inte hamnar riktigt i endera, men då är du MELLAN, inte nåt helt annat. Att: om man inte är “helt” man eller “helt” kvinna blir man inte solros istället.

  Och just barn som växer upp intersex kan jag inte låta bli att kommentera, när ingen annan gjorde det:
  NEJ, alla anser INTE att barnet måste tvångskönas vid födseln!!!
  (“amerikanska föreningen, Intersex Society of North Americas, hemsida och där så tycker man att man alltid ska bestämma barnet som antingen flicka eller pojke därför att man anser att det skulle traumatisera barnet om man säger att det är ”intersex”.”)

  Det kan vara ett betydligt värre trauma att ges FEL kön vid födseln och att man därför opererar bort delar man senare inser hade varit bra att ha kvar…

  • Japp, ISNAS uttalande handade ffa om att det inte är så bra att införa ett juridiskt kön som heter intersex och som ges till barn med is-diagnoser, för att det finns risk att människor gör en grej av det och förstärker idén att alla med IS skulle ha en “mellantinglig” könsidentitet.

 41. Pingback: Socialdemokraterna om tvångskastrering, juridiska kön och hets mot folkgrupp « trollhare

 42. Patrik says:

  Satans vad bra skrivet.
  Blir mäkta imponerad av din inre styrka att kämpa emot som du gör.
  Självklart ska man kunna göra hur man vill vad gäller könsorganen, men man skall vara medveten om att manipulerande med hormoner i sin tur inte finns mkt forskning på hur det påverkar ett eventuellt barn, om du skulle bli med barn “som kvinna”.
  Trots det tycker jag att du och ni som vill leva som ni gör, ska ha den rätten att bestämma själva. Att juridisk könsbestämma kan ha både nackdelar och fördelar. Men jag tycker för övrigt inte det har mer betydelse än att vi är olika varandra oavsett. För rättvisans skull så är det ju så att inom idrott kan vi inte tävla mot varandra könsmässigt, det vet du och alla andra. Dock finns det sporter där man kan tävla mot varandra oavsett kön, vilket jag också tycker borde infinna sig på de stora arenorna som VM och OS.
  Vad gäller juridiskt obestämt kön, skulle det leda till att arbetsgivare inte behövde ha olika duschar och toaletter för olika kön. Förstår du nu vad jag menar? Hoppas det. De skulle kunna hänvisa till att det inte finns juridiskt bestämda kön och att de heller inte behöver ha de olika utrymmena. Det skulle troligen vara så att många inte skulle gilla den situationen. Och det skulle uppstå svårhanterliga problem.
  Undrar lite om det funkar med testosteron för killar med storleksbekymmer, funkar det med testosteron att få en kuk att växa även på män?

 43. Reb says:

  Först den sista frågan:
  “funkar det med testosteron att få en kuk att växa även på män?”

  Risken är att det får rakt motsatt effekt. Anabola steroider (syntetiskt testosteron) kan ge både förkrympta testiklar och växande bröst (samt igångsättande av mjölkkörtlarna) som effekt hos cismän.

  Sen det här med toaletter på jobbet (och andra ställen):

  Att ha könsuppdelade toaletter är ju heller inget medfött behov utan något vi lärt oss att det “ska va” så. Likadant med att duscha i grupp. Det går lika bra att ha mindre duschbås/duschrum med dörr på, där en person i taget duschar (det hade vi på min studentboende, där duschen var gemensam, och där det bodde folk av alla kön, inklusive både cispersoner och transpersoner).

  För personer som inte är entydigt man eller kvinna är också det där med könsuppdelade toaletter och omklädningsrum ett stort problem snarare än något praktiskt. Du riskerar att bli utslängd från/utstirrad på toaletten, oavsett vilken du väljer. Jag själv går oftast på herrtoan, för att jag i regel slipper problem då. Dels för att jag oftast uppfattas som kille/man, men också, tror jag, för att ciskvinnor bevakar sina toaletter på ett annat sätt än cismän. Och omklädningsrum har jag inte använt på ett par decennium. Jag klär om på en toalett eller kommer ombytt, beroende på vad som funkar bäst. Om det är ett ställe där man är tvungen att använda omklädningsrummen går jag helt enkelt inte dit.

  Fler och fler uteställen skippar faktiskt det där med att könsuppdela toaletterna (utan att någon protesterar). Mitt “stamställe” bland restauranger/pubar har exempel inte uppdelningen män/kvinnor, utan istället uppdelningen pissoar/toalett.

 44. Reb har svarat så bra, men jag vill lägga till: Det finns idag i Sverige ingen juridisk kategorisering efter tex. etnicitet, men det är ändå förbjudet att diskriminera på den grunden.

 45. Pingback: Lämna min kuk och fitta ifred, Malin Wollin – del II | trollhare

 46. Pingback: Malin Wollin kissar i kors « Scratches And Dust

 47. Pingback: Varför ”hen” är ett bra ord och Malin Wollin har fel igen « Intersektionell Solidaritet – där det finns makt finns det motstånd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *