Ska folk som trivs med sina medfödda könsorgan verkligen få ha dem kvar?

Det finns en massa nätkärlek. Jag är övertygad om att internet räddar liv, men nu var det näthatet det skulle handla om. Jag har sett en hel del, även om det mesta som tur var inte har varit riktat mot mig som person, och jag har min teori klar: Troll dyker upp där de ser en chans att ta plats. Till att börja med frodas troll på sidor som är dåligt modererade, men där de får genomslag och respons. Om de märker att någon svarar så eldar det på deras hat, och om någon tar åt sig så är det julafton. De skiter i om det de säger är fullkomligt orimligt, för de får en kick av att såra människor.

Men så finns det en faktor till, som folk väldigt ofta glömmer när de diskuterar näthat: Möjligheten att faktiskt få utrymme i diskussionen. Jag säger inte att det gäller i alla situationer, och jag menar inte att det är ens eget fel om man blir utsatt. Absolut inte, snarare tvärtom. Det jag menar är att ibland gäller “Som man frågar får man svar” – frågan är vilken frågan är, och vem som ställer den. Om man frågar som Aftonbladet gjorde igår, när de gav allmänheten en möjlighet att ha en “åsikt” om människors könsidentitet – vad förväntar de sig då för svar?

"Kvinna, man - eller vad? Vänsterpartiet vill införa ett tredje kön. "Det skulle betyda väldigt mycket för en liten minoritet". Diskutera! Efterlängtat förslag eller oseriöst flum - vad tycker du? "Heja kvinnor och män - inget sabla Hen" Malin Wollin blir obstinat av tramsiga förslag. "Visst kan vi bli jämställda och samtidigt hylla könen och våra fina olikheter?"

Skärmdump från Aftonbladets förstasida

Jag har en personlig regel att aldrig gå in i diskussioner av typen “Ska man verkligen få byta kön?”, “Ska homosexuella få gifta sig?” eller “Ska de som byter kön få skaffa barn?”, och det är för att jag tycker att ämnet inte är något att diskutera. Jag kan upplysa människor om varför människor genomgår könskorrigeringar och diskutera äktenskapet som institution och forskningen runt den psykosociala hälsan hos barn till transsexuella föräldrar – men jag ställer INTE upp på att diskutera frågorna som om det handlade om vilken färg som är snyggast eller om hösten är bättre än våren. Om jag skulle ställa frågor av typen “Ska folk som trivs med sina medfödda könsorgan verkligen få ha dem kvar?” så skulle det antagligen bli missförstånd på missförstånd, och fler än Malin Wollin skulle sparka bakut – och detta trots att jag egentligen bara ställer ungefär samma fråga som den första.

I höstas bloggade jag en del om en föreläsning jag höll, som hette “Angår det dig vad jag har mellan benen?”, och titeln i sig lockade folk att förklara att det inte angick dem. Det var precis det jag ville uppnå, men en del gick så långt att de hävdade att det inte finns någon människa som lägger sig i vad någon annan har mellan benen, att jag är paranoid. Jag önskar verkligen att det stämde, men det gör det inte.

Året är 2010, och en krönikör på en av Sveriges största tidningar kommenterar ett förslag om att ge transpersoner mänskliga rättigheter med “det blir inte mycket tramsigare än så här”. Där sätter man ribban för vad som är okej att säga om transpersoner. Hade Malin Wollin inte skrivit den där texten som en krönika i Aftonbladet utan som en kommentar i min blogg, så hade jag tagit bort den och blockerat hennes IP-nummer och mailadress. Det är så jag brukar hantera de som kräks ur sig transfoba kommentarer.

Nej, jag tar det inte som ett personligt påhopp riktat mot precis just mig. Nej, jag är inte sur, arg, ilsken, kränkt, sårad, ledsen eller något sånt. Jag är bara förbannat trött.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ, Internet, Könsneutrala äktenskap, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Psykologi, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Ska folk som trivs med sina medfödda könsorgan verkligen få ha dem kvar?

 1. tommyhjalmarsson says:

  Jag tror att många triggar fel när; ”det här förstår inte jag, hur, varför, det här är konstigt”.
  När man kommit till vägskälet och reaktionen ska starta så har man tre vägar att gå,
  *okej det här förstår inte jag, det innebär att jag har tomma sidor jag kan fylla med ny kunskap,
  *eller så bryr jag mig inte eftersom det inte har med mitt liv att göra.
  *eller reagera som man blivit överaskad över att mjölken är sur när man halsar direkt ur förpackningen.

  Jag läser denna blogg då och då som en del i mitt empatiska bibliotek (empati betyder förmågan till inlevelse, inte tycka ”synd om” som många tycks tro).
  För din situation är en gåta för mig, som ”är” som jag är född. Din situation triggar nyfikenhet, inte ett dömande. Så tack för att du skriver Bloggen,

 2. tommyhjalmarsson says:

  Det är din blogg, och du ska nog inte ta hänsyn till dem som ”du tror” du skrämmer bort; man kan bara tala till de som vill lyssna, eller är nyfikna.

  Man ska utsätta sig för det man inte förstår. Det är nyttigt för alla människor att ifrågasätta sina egna reaktioner, sina bilder av tex köns-identitet, bli medveten över de kulturella ryggsäckar man till sin förvåning bär. Sina egna reaktioner ska inte vara befriande ifrån eget ifrågasättande och kritik, då kommer man ju ha samma bild av andra människor och sig själv som 16 åring till man blir 90.

  Du skapar ju diplomater som kommer diskutera detta ämne med större kunskap. Du gör nog mer nytta med din blogg än vad du tror.

  • Tack 🙂 Jag vet inte vad jag ska säga, men det var en väldigt fin komplimang. Jag hoppas verkligen det. Här och var ser jag formuleringar som låter som om de egentligen bara återger det jag skrivit, fast med egna ord. Då blir jag väldigt stolt 🙂

   Jag tror absolut att man måste våga ifrågasätta och utmana sig själv, hela tiden. För egen del har det nästan blivit som en tvångshandling i sig, så jag har börjat skära ner på det, men jag tror att de flesta människor snarare behöver “utsätta sig” för saker de inte känner till, som de inte förstår och inte är vana vid. Somliga åker jorden runt, jag har aldrig varit längre bort än Gran Canaria – men det är för att jag inte ens förstår de människor jag möter varje dag 😉

 3. Pingback: Malin Wollin bryr sig om transpersoner. Eller? « trollhare

Leave a Reply