I USA och Malawi skyddar man hellre normer än människor

Varje gång jag läser om religiösa friskolor saknar jag vissa perspektiv. Hur är det egentligen att gå i en religiös friskola, och veta att man inte hör hemma där? Hur är det att vara ateist i en skola med morgonbön, och hur är det att vara HBT-person i en skola där heteronormen är det enda tillåtna?

Jag läser om en tjej i USA som går i en kommunal skola, men inte är så hjälpt av det ändå. Constance McMillen går ut high school i vår, och frågade rektorn om det var okej att gå på balen med sin flickvän. Svaret var “nej”. Två tjejer får inte komma som ett par, och tjejer får inte ha smoking – och dessutom skulle de bli utkastade ifall någon av de andra eleverna på balen klagade på deras närvaro. McMillen stämde skolan, som kontrade med att ställa in hela balen.

Intervju på Youtube

Officiellt sett heter det att balen är inställd på grund av att den tagit för mycket uppmärksamhet från skolarbetet, men alla vet att det beror på stämningen. Därför får McMillen ta en del skit från andra elever, som om det vore hennes fel att hon blir diskriminerad. Det hela är ett typexempel på ett sånt tillfälle där skolan pressar fram homofobi snarare än motarbetar den.

På samma sätt, fast ännu mer extremt, är det i Malawi. Två personer som räknas som män blev arresterade i vintras för att ha ingått äktenskap med varandra. Om jag förstått det rätt identifierar sig Tiwonge Chimbalanga som kvinna, medan Steven Monjez identifierar sig som man. Båda är dock juridiskt sett män, och därför räknas deras förhållande som “homosexuellt” – och det är olagligt i Malawi. Den 22 mars ska de ställas inför rätta för “brott mot naturen” och “osedligt beteende mellan män”, och genom QX får jag tips om en brevkampanj för att visa sitt stöd för paret.

Detta samma dag som jag läser i DN om två män i Stockholm som blir intervjuade i en artikelserie om de ekonomiska skillnaderna mellan samboskap och äktenskap. Det är inte som en del av “oj, titta, bögar”, utan snarare en del av “titta, här är två personer som provat både att vara sambo och att vara gifta”. Punkt.

Jag vill gärna tro att Sverige ligger längre fram än USA, och jag vet att när det gäller äktenskap så har Sverige definitivt kommit längre än Malawi. Det är långt borta, men det berör mig ändå. Så jag går med i Facebookgruppen till stöd för Constance McMillen, och jag förbereder ett brev för att försöka påverka Malawi. Gör det du med.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Internet, Könsneutrala äktenskap, Kultur och media, Politik, Regnbågsidoler, Sexism, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to I USA och Malawi skyddar man hellre normer än människor

  1. Pingback: Huddingeperspektiv: Svenska kyrkan tillåts sätta normen i Huddinges förskolor och skolor

  2. dean says:

    Ställas inför rätta för brott mot naturen.
    Herreminhimmel vad inkonsekvent och dubbelmoraliskt. Människor är så dumma.

  3. Pingback: ”Homosexdomen” i Malawi handlar inte om homosexualitet « trollhare

  4. Pingback: Smoking can damage your tvåkönsnorm, del III « trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *