Malin Wollin bryr sig om transpersoner. Eller?

Något trög upptäcker jag att Malin Wollin har svarat på ett mail hon fick efter sin märkliga krönika om ett tredje juridiskt kön och begreppet hen. Jag tänkte gå igenom hennes svar i detalj, för det är ett skolexempel på märkliga bortförklaringar:

“Min krönika var en reaktion på vänsterns förslag, ingenting annat. Jag har träffat människor som är emellan kön. Jag har full förståelse och respekt för hur ensamt och utsatt det måste vara att leva som varken man eller kvinna.”

Eh… och ändå skriver du som du gör? Förstår du inte att folk tycker att det är jobbigt att få höra att det är “tramsigt” att kräva mänskliga rättigheter?

“Nu är vårt samhälle konstruerat efter hon och han. Att installera nya toaletter och omklädningsrum överallt för en liten minoritet är inte genomförbart utan att se förbi andra grupper i samhället.”

Vem har sagt att det måste installeras nya toaletter? Räcker det inte med att byta ut skyltarna? Vad gäller omklädningsrum och duschar är det mer komplicerat såklart, men det är faktiskt en lite annan fråga.

“Att jag reagerade så starkt på vänsterns förslag är att man genom att lägga fram det här förslaget struntar i att lägga fram förslag som gynnar transgender personer mer konkret.”

Såna förslag läggs fram då och då, och vänsterpartister brukar vara rätt flitiga med det. Till exempel har de drivit olika frågor som rör transpersoner, som till exempel könskorrigeringar, men även namnlagen och diskriminering, som drabbar transpersoner ur alla kategorier. Det är bara inget som brukar synas på Aftonbladets förstasida.

“Jag tänker på sjukvården som av naturliga skäl är uppdelad i man/kvinna.

Varför inte låta RFSL hålla i den här frågan? Ingen kan ha större kunskap och erfarenhet.

Minns ni tiden när vi hade att välja på Fitta eller Slida? Nu finns snippa och det känns som om vi alltid har haft snippa. Så otroligt skönt för alla föräldrar till döttrar att inte ha att välja mellan fitta, slida, underliv, framstjärt eller kisseliss. Vi har snippa och det har vi tack vare RFSU och mun och mun-metoden. Inte genom ett lagförslag som har tagit viktig tid från andra viktiga frågor för tjejer.

Vad finns det för fortbildning för sjukvårdspersonal i hur man bemöter personer som inte är han eller hon?”

Det finns en HBT-certifiering för vårdgivare, men exakt vad som ingår i utbildningen vet jag inte. Det har däremot RFSL koll på, eftersom det är de som ordnar det. Japp, RFSL driver frågor som rör transpersoner, precis som RFSL Ungdom, KIM, INIS, FPE-S, och i viss mån RFSU. I många år har aktivister slitit för att få politikerna att lyssna, för att det krävs mer än vad man kan göra med frivilliga insatser. Juridisk könstillhörighet är trots allt något som finns inskrivet i lagen, så det är inget man fixar utan politikers inblandning.

“Och hur bemöter man föräldrar till barn som föds tvåkönade? Hur bemöter man barnet som varken är flicka eller pojke? Måste ett barn har ett kön alls innan de blir två-tre år?

Jag är övertygad om att Vänstern kan lägga fram ett förslag som är bättre för den här gruppen människor.”

Ja, och det har de redan gjort, även om det såklart finns mycket kvar att göra. Det sitter nämligen en bromskloss i regeringen: I ett halvår till får vi dras med Göran Hägglund som socialminister. Gissa hur lätt det är att driva transfrågor då.

“Därav min reaktion.

Vänliga hälsningar Malin

Inte transfob, inte homofob, inte Sverigedemokrat, inte kvinniska. Bara människa.”

Jag är inte särskilt övertygad, men inte heller förvånad. Naturligtvis är det lätt att försvara sig med att det faktiskt finns viktigare frågor för transpersoner än just rätten till ett juridiskt tredje kön, men man måste börja någonstans. Det hela luktar väldigt mycket Barnen-i-Afrika-rörelsen.

Den dagen Malin Wollin skriver arga krönikor på löpande band där hon ondgör sig över hotet om kastreringstvång för transsexuella och intersexuella, eller över den vardagliga transfobin i samhället, eller över diskriminering mot transpersoner, eller över det faktum att det finns gott om cispersoner som är övertygade om att de vet bäst vad transpersoner vill ha och behöver utan att bry sig om att lyssna på de som faktiskt är berörda – den dagen ska jag ta hennes engagemang mot ordet hen på allvar.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Barn och genus, Genus, Genusforskning, HBTQ, HBTQ-historia, HBTQ-juridik, Internet, Intersexualism, Könade namn, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Malin Wollin bryr sig om transpersoner. Eller?

 1. Lisa Olsson says:

  Är hon på allvar? Men hon verkligen att eftersom steget framåt inte var stort nog så har hon rätt att kräka goja över lätt relaterade saker? Att det på något sätt skull rättfärdiga hennes faktiskt väldigt kränkande krönika?

  Gah!

 2. SisterofNight says:

  Vad trött jag blir på personer som tror sig veta bäst hur det är att leva med olika tillstånd!
  Bättre än de som har tillstånden själva!
  Och måste det ena alltid utesluta det andra och ställas på sin spets?
  Nej, det är sällan enkla saker detta med hälsa men då är det väl bara att erkänna det.

  Att hon tror att det är vanligt att barn föds tvåkönade tyder på stor okunskap.
  Jag antar att hon syftar på hermafroditer som ju är de enda som i medicinsk betydelse är tvåkönade vilket inte förekommer i princip eftersom de oxå måste ha både fungerande äggstockar och testiklar samtidigt vilket inte händer.

  Jag har sällan hört människor beskriva sig som tvåkönade. Det händer men är inte vanligt.
  Och de personerna pratar inte om att de är hermafroditer. de pratar om mentala saker oftast.

  Toafrågan har jag heller aldrig hört någon transperson el anhörig el läkare eller whatever/whoever ta upp som ett viktig problem! Eller har jag missat något?

  Jag tror att det viktigaste för många transpersoner bl a handlar om att få vara en fullvärdig samhällsmedborgare precis som alla andra människor, med samma rättigheter och skyldigheter, och inte riskera bli utsatt för våld mer än andra = personlig säkerhet, som jag tror att Malin W som kvinna kan relatera till, leva i ett samhälle som inte iaf i lagar tillåter diskriminering. Och få tillgång till vård och annan hjälp om det behovet finns, precis som alla andra. På pappret ska detta finnas, att verkligheten ser annorlunda ut det vet vi, service o vård mm funkar ju kassare för alla som inte har en kuk faktiskt. Det är belagt.
  Men bara att inte få enligt lag anses som en andra klassens människa. Det är väl livsviktigt!

  Och framför allt få ha den självklara rätten att få kalla sig det man uppfattar sig själv som så länge vi följer svenska lagar men det är ju liksom så självklart.

  Varför ska RFSL hålla i frågan? Vilka andra skulle tycka det var ok att få höra sådana saker?
  Dessutom är kanske inte RFSL bäst, eftersom de flesta inom RFSL INTE är transpersoner eller har det blivit en jätteökning där av anställda transpersoner som jag missat?
  Ju fler som bryr sig om viktiga saker, desto bättre om det fungerar och det är inte upp till Malin, det är upp till de som engagerar sig. Som alltid.

  Tror Malin att resurser ska tas från sånt hon är intresserad av eller har behov av?
  Jag vet inte. Jag fattar inte vad hon upprörs över egentligen.

  (Intersexualism, ibland intersexualitet, är en term som täcker en stor grupp medicinska tillstånd, för vilket det gemensamma är att personen är född med könsorganskaraktäristika av båda könen. Det är emellertid inte alltid som tvetydigheten hos barnets könsorgan upptäcks från födseln. Tidigare kallades intersexuella för hermafroditer men den termen anses idag som nedvärderande. Den vanligaste diagnosen för intersexuella är adrenogenitalt syndrom.)

  • Toafrågan är ganska stor i tex. USA, men inte i Sverige. Det har hänt att jag har bloggat om den ett par gånger, men det är inget som drivits särskilt hårt i Sverige, mycket pga. att det faktiskt finns könsneutrala toaletter på ganska många ställen.

   Nej, jag tycker att det är ett skolexempel på att försöka slingra sig undan, att försöka säga åt människor vad de borde ägna sig åt och tycka är viktigt. Jag tror att Malin Wollins transaktivism är av den sorten som blommar upp när hon skrivit något transfobt, för att bevisa att hon EGENTLIGEN menade något HELT annat och bara är missförstådd.

   Och så sägs det att transpersoner dras med offerkoftor…

 3. drKotte says:

  Jag har sällan sett något så rörigt och då inkluderar jag mina flyttkartonger. Människan är ju för fan inte klok, vad menar hon? Tror iofs itne att hon vet det heller riktigt. Snacka om att bygga en höna av en fjäder.

 4. SisterofNight says:

  Offerkofteri är tyvärr en vääääldigt utbredd företeelse, inte enbart transpersoner och autister som ägnar sig åt det.

  Det är väl på gott o ont som transfrågan inte är stor i Sverige, vi har nog kommit längre än t ex USA. Vi hetsar inte upp oss på samma sätt här över personer som är trans. Har jag fel?
  Iaf i Sthlm tror jag få ens märker och bryr sig om de ser en transperson, och de flesta är så vana vid alla möjliga sorters människor liksom inne i sitt eget. Kändisar traskar omkring överallt osv.
  Det är liksom inget hysteriskt med så så mkt här.
  Människor är ju väldigt självupptagna. På gott och ont 🙂

 5. Mellanvärld says:

  Om det är någon som är tramsig är det väl Malin Wollin?

 6. Pingback: Mottagandet av Vänsterpartiets förslag om att införa ett tredje kön « Queersmotkapitalism

 7. Linn says:

  Jag postade en väldigt kortfattad kommentar under blogginlägget i hopp att hon (och de andra som hänger där) skulle orka läsa den och lära sig liiite mer. Hon eller någon av administratörerna har godkänt och publicerat i alla fall.

 8. Anna says:

  Hmm… nå, det mail jag skrev har det inte svarats på i min mailbox. Det enda som har kommit är från Läsarservice (som fick sig en dänga också) och de har vidarebefordrat mailet till Jan Helin, chefredaktör. Får se om svar kommer.

  Apropå Malins svar – tja, vad ska man säga… suck

  • Hoppas Helin tar åt sig, om inte Wollin gör det. För hon verkar… jag vet inte. Det är väl hennes gimmick att sparka neråt, precis som Skugge och Birro, men frågan är om den stilen inte är väldigt passé?

 9. Josephine says:

  Malin Wollin är en tyck-maskin. Aftonbladet betalar henne för att tycka, om hennes åsikter är väl eller illa underbyggda spelar ingen roll för dem, frågan är om hon bryr sig ens själv sålänge hon får jobba för dem? (Det är ju chict gubevars att jobba för AB)

 10. Josephine says:

  Anna – du hittar Jan Helin på twitter också.

Leave a Reply