Brist på autism orsakar tekniskt funktionshinder

När tekniken strular känner jag mig verkligen funktionshindrad. Oavsett om det är brandväggen som konstrar, hårddisken som svimmar, en sida som det inte går att logga in på eller ett nytt program eller ett tillägg till ett program som inte fungerar som det ska – så blir jag alltid stressad av det.

Den gamla Immanuel vrålade rakt ut, kastade tangentbordet i väggen, bet i musen och örfilade skärmen. Den nya Immanuel är däremot övertygad om att han egentligen kan allt. Det gör jag inte, visar det sig gång på gång. Nu idag visade det sig för en gångs skull att det faktiskt kanske inte bara är för att jag är helt inkompetent, men det är sällsynt.

Jag är aldrig så funktionshindrad som när tekniken strular – för det är då jag känner mig gravt oautistisk. En stereotyp aspie borde ju veta precis hur man gör, för en stereotyp aspie kan allt om datorer. Det är bara det att jag inte är en stereotyp datornördsaspie, utan en språknördsaspie. När de andra odiagnosticerade aspisarna höll på med datorer satt jag istället och läste ordböcker och uppslagsverk, och när de började bygga sina egna datorer läste jag Sofies värld för fjärde gången och Hamlet i original. När de så småningom sökte till KTH och Chalmers började jag istället på lärarutbildningen med inriktning mot historia och engelska. En positiv bieffekt är att jag kan fejka såkallad normalitet bättre än de flesta autister – men priset jag fått betala är högt.

Det händer att jag sörjer att jag är såkallat högfungerande och välanpassad när jag märker att jag varken passar in  bland aspisar eller neurotyper, och när jag får det skrivet i pannan att jag inte lever upp till nördmyten – men jag sörjer det aldrig så mycket som när min autismbrist gör mig tekniskt funktionshindrad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Internet, NPF, Personligt, Psykologi, Relationer, Social inkompetens, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Brist på autism orsakar tekniskt funktionshinder

 1. Mellanvärld says:

  “En stereotyp aspie borde ju veta precis hur man gör, för en stereotyp aspie kan allt om datorer”
  som jag då…

 2. pärlbesatt says:

  Skulle du inte vara kille skulle jag bjuda in dig till Geek Women Unite… 😉

 3. dam i tofflor says:

  Du är helt enkelt unik! (precis som alla andra) Förresten gillar jag din språknördighet. Den är himla bra även om det inte går att laga datorer med den.

Leave a Reply