Partierna diskriminerar väljare

I förrgår skrev jag “Tänk om politikerna kunde förstå att personer med psykiska problem är väljare de med”. Då handlade det om debatten om psykiatrin, men nu är det minst lika mycket om tillgänglighet överhuvudtaget.

SvD berättar om ett test där Funka Nu har undersökt de olika partiernas hemsidor ur tillgänglighetssynpunkt, och ingen hemsida är riktigt bra. Miljöpartiet, Sossarna och Centern har i alla fall förbättrat lite sedan förra valet, medan Vänsterpartiet och Moderaterna är sämst. Det är inte jättesvårt att lista ut vart åtminstone några av problemen ligger. Vänsterpartiets hemsida med bilder

Vänsterpartiets hemsida är lite rörig men fungerar någorlunda med bildvisning påslagen, men när jag slår av bildvisningen så ser jag direkt var det brister. Länkarna till olika sidor i marginalen är bilder, och deras alternativa text är kryptisk: “nyrodgronrund” och “nyvnetrund”, till exempel. Det ska man alltså lista ut att det står för “Rödgrönt samarbete för framtiden” och “V-net intranät beta”, precis som man ska förstå att “nybloggrund” står för “Titta in på Lasses bildblogg”.

Vänsterpartiets hemsida utan bilder

När jag däremot försökte göra om experimentet med Moderaternas hemsida fick jag det inte att fungera alls. Jag blockerade bilderna och förbjöd sidan att köra script, eftersom det vad jag förstått ger en fingervisning om hur sidan fungerar i en skärmläsare.

Moderaternas hemsida utan bilder och script

Sidan blev väldigt naken. En stor del av texten och länkarna var inbakade i animationer, som försvann när jag förbjöd sidan att köra script.

Jag är fullt medveten om att den sida som jag själv bloggar på är väldigt otillgänglig. Min vän Marie berättade att hennes skärmläsare hackar och hoppar när hon går in på WordPress, och dessutom har jag världens sämsta ordning på länkarna. Det förra har jag mailat till WordPress om, men inte fått något svar, och det senare jobbar jag på att förbättra. Tyvärr är min blogg som min hjärna, och därför ser den ut som den gör. Det känns dumt av mig och sitta och ta andra i örat när min egen blogg är otillgänglig, men jag är i alla fall inte ett politiskt parti utan en privatperson med begränsade resurser både ekonomiskt och begåvningsmässigt.

Tillgänglighet handlar om mer än att bygga bort trappsteg och bredda dörrar. Problem med en hemsida borde verkligen räknas som “enkelt avhjälpta hinder”, och såna ska vara bortbyggda i den fysiska miljön i år. Det är de såklart inte på långa vägar, och därför anmäler folk otillgänglighet som diskriminering. Frågan är om det inte borde vara möjligt att göra detsamma när det gäller hemsidor.

Läs mer om tillgänglighet här.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Funkis, Funkispolitik, Internet, Kultur och media, NPF, NPF i media, NPF-hantering, Politik, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Partierna diskriminerar väljare

 1. Devin says:

  TV4 Luleå ringde mig om detta i förmiddags. Jag hänvisade dem vidare till SRF och FUB, eftersom de neurologiska funktionsnedsättningar som NHR företräder inte direkt ger upphov till svårigheter att navigera på hemsidor. Dessutom har jag inte hört nåt från förbundet i frågan, så då är det svårt att veta vad jag ska säga.

  • Ja, det kan jag tänka mig att de gjorde. Det var btw bra tycker jag att en i testpanelen var dyslektiker, eftersom jag tror att många inte tänker på det utan utgår ifrån att om man tex. använder hjälpmedel för att surfa så måste det vara antingen för att man är blind eller rörelsehindrad.

   • Devin says:

    *nickar*

    Jag tycker det var jättebra att de hörde av sig. Att jag blev tagen på sängen och inte riktigt visste vad jag skulle säga är ju en annan sak.

    • Ja, visst 🙂 Det är bra att de nappar och vill göra något av det. Men jag kan tänka mig att det är svårt att bara “kommentera” en sån sak utan att ha tänkt igenom det och kanske pratat med andra först.

     • Devin says:

      Ja, och jag som anställd vill ha rätt mycket kött på benen innan jag uttalar mig om föreningens – och förbundets – åsikter i olika frågor. Och jag har inte hört från någon av mina medlemmar att de upplever det svårt att navigera på partiernas hemsidor, så jag ville varken säga bu eller bä.

     • Nej, precis. Men hoppas att de får tag på folk som har vettiga saker att säga.

 2. Mellanvärld says:

  ”nyrodgronrund” ”nyvnetrund” ”nybloggrund” är dessa alttexter eller filnamn?

  • Jag tror att de helt enkelt har tagit filnamnen som alttexter, det vet jag är standard i en del programvaror.

   När jag tänker efter: Borde man inte utforma program för att bygga hemsidor på ett sånt sätt att det dyker upp en varning: “Du angav ingen alternativ text” om man missar/slarvar med det? Följt av en liten förklaring om varför det är viktigt.

 3. vegangeekgirl says:

  Pinsamt, pinsamt. Men jag hoppas på bättring, jag skall så småningom jobba på vår lokala hemsida och det har uppmärksammats av andra som förhoppningvis kan påverka de som sköter “huvudsidan” för Vänsterpartiet. Hmm lite svamligt blev det. är lite luddig i huvudet idag.

 4. Pingback: Socialdemokraterna om tvångskastrering, juridiska kön och hets mot folkgrupp « trollhare

Leave a Reply