Scientologisk definition av mänskliga rättigheter: Att inte få vård

Peter U Larsson är scientolog, medlem i “Kommittén för mänskliga rättigheter” (KMR, scientologernas frontorganisation) och har två favoritämnen att blogga om: Det ena är ECT-behandling, det som brukar kallas “elchocker”, och det andra är den såkallade “ADHD-industrin”.

KMR driver ståndpunkten att psykiatrin alltid förstör människor som i grunden är friska och aldrig någonsin hjälper någon till ett bättre liv, och att all behandling som sker inom psykiatrin är verkningslös, onödig och farlig. Visst finns det skäl att vara kritisk till vissa behandlingsmetoder under vissa omständigheter, men det gäller all vård och är inget specifikt för psykiatrin. Ingen skulle komma på tanken att avskaffa vården för kroppsliga sjukdomar helt och hållet, bara för att den inte fungerar perfekt.

Jag har skrivit fem inlägg om Peter U Larssons kampanj mot psykiatrin, och totalt 30 inlägg om scientologernas antipsykiatriska propaganda. Bara en enda gång har han faktiskt svarat, åtminstone under sitt riktiga namn. Det var för två år sedan, men igår hände det igen: Jag har fått en kommentar från Peter U Larsson, efter att jag nämnt hans retorik som ett varnande exempel på hur man inte ska göra när man diskuterar psykiatrin och ECT-behandlingar. Och vilken kommentar sedan:

“Jisses!

Jag protesterar mot elchocker sedan över tio år tillbaka pga att jag personligen känner folk som har blivit skadade av dem. Mängder av människor har också kontaktat mig och berättat om sina skador efter ECT. Dessa vittnesmål har djupt berört mig och jag känner att det är deras talan jag för. Hundratals timmar har jag lagt ner på att stödja och hjälpa dessa människor.

Jag har fått artiklar publicerade i alla stora svenska tidningar. Mina hemsidor har tusentals besökare varje dag. Har varit i kontakt med regering, riksdag och Socialstyrelsen ang. problemet med ECT. Möte med dem finns nu inplanerade.

Ingen av er vet vem jag är. Ni vet heller inte vad KMR eller Scientologi är. Vad bryr ni er om de som har fått skador av ECT? Vad är era syften?

Ni kanske tror att ni vet en väldig massa. Ibland krävs det emellertid att man själv tittar efter och tänker självständigt. Åsikter, fördomar och skvaller är inte alltid pålitliga. Det krävs att man bryter grupptrycket och själv tänker och tittar efter. Det krävs en del mod!

Jag tycker heller inte om våld, tortyr, krig, mobbing, diskriminering eller droger. Det måste innebära att ni älskar dessa saker, eller? Innebär detta att ni handlar inte i judiska affärer? Ni kanske inte sitter bredvid en arab eller färgad på bussen.

Smutskastning och diskriminering kommer in när argumenten och förståndet tryter. Mänskliga rättigheter är grunden i varje samhälle och mänsklig relation.

Välkomna att skriva till mig så kan vi debattera elchockerna!

Hälsn,
Peter”

Av den här kommentaren kan jag sluta mig till att Peter U Larsson sätter likhetstecken mellan kampen för att avskaffa psykiatrin och mänskliga rättigheter. Om man vill diskutera fördelar OCH nackdelar med ECT-behandling så kan man inte räkna med något stöd, utan det är enbart de som är kritiska till all form av psykiatrisk behandling som räknas. Om man inte ensidigt fördömer ECT, utan hävdar att det finns personer som blir hjälpta av behandlingen, så sviker man personer som fått biverkningar och skador. Om man inte är med honom, så är man mot honom.

Halva kommentaren handlar om hur god Peter U Larsson är som engagerar sig i frågan, och vilken hög trovärdighet han har som debattör. Den andra halvan är en märklig röra av personangrepp, som bara är där för att dra uppmärksamheten från sakfrågan, som Mellanvärld påpekade.

Om någon undrar: Ja, han har rätt.

Jag älskar våld (i form av min spikmatta), tortyr (det är därför jag brukade skada mig själv innan jag fick vård), krig (det är därför jag går runt och citerar Gandhi: “There’s no road leading to peace. Peace is the road”), mobbing (det är därför jag bloggar) diskriminering (det är därför jag tröttnade på att vara heterosexuell och blev transperson och bög) och droger (det är därför jag är nykterist).

Jag har aldrig handlat i en affär som jag uppfattat som judisk, eftersom jag inte riktigt vet hur man känner igen en. Antagligen borde jag fråga min bror Simon om det. Som jude och teolog borde han kunna berätta för mig hur jag känner igen en judisk affär när jag ser en. Rikkie föreslog att det kanske är en affär med kindlockar och kippa. Någon sådan affär har jag aldrig sett.

På bussen sitter jag helst inte bredvid någon alls, men det är tack vare psykiatrin – trots alla brister, misstag, stolpskott till läkare, missförstånd, felbedömningar, bortslarvade papper och biverkningar av mediciner – som jag kan åka buss. Vore det inte för psykiatrin så vore jag död idag.

Att få den vård man behöver är en mänsklig rättighet. För en del är det ECT, för andra är det andra behandlingsmetoder. Jag tycker att Peter U Larssons svar till mig återigen bevisar hur mycket han är beredd att egentligen diskutera psykiatrin objektivt och sakligt: Inte alls.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, Internet, Kultur och media, NPF, Psykiatri, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Scientologisk definition av mänskliga rättigheter: Att inte få vård

 1. Ylva says:

  Ibland undrar jag om de som debatterar så osakligt som Peter Larsson gör i sitt brev till dig är medvetna om det och gör det med flit eller om de inte förstår att det inte är några relevanta argument de framför.

  • Skwee says:

   De får lära sig att alla diskussioner med “fienden” går att vinna om man flyttar fokus till personen som frågar.

   Här är en video från Scientologernas mecka Clearwater i Florida där de bemöter demonstrerande kritiker med kamera. Lyssna på hennes “svar” http://www.youtube.com/watch?v=ocw90W44Boc

  • Det är märkligt, för det är ju ett säkert sätt att inte bli tagen på allvar. Men jag antar att de är ute efter att provocera en så att man blir arg och försäger sig, för då kan de plocka billiga poäng.

   • Dr Sigmund Zoid says:

    Jag kliar mig en del i mitt korta hår och funderar, men till skillnad från andra provocera för att få motståndaren att begå ett misstags kommentarer som dyker upp ibland på din blogg och som jag själv ibland blivit fintad av, så tror jag nästan att Herr Larsson är seriös(?) – om det nu verkligen är Urban som skrivit kommentaren för den verkar t o m under hans nivå.

    Är det verkligen den äkta U Larsson så verkar han nästan trängd. Jag med flera har delat med sig av våra upplevelser av ect osv och jag tycker inte att det har glorifierats på något sätt. Det funkade på mig och jag hade extremt/extraordinärt/förvånansvärt få biverkningar av det – men – jag har också nämnt att jag sprungit på ett flertal personer där det varken haft effekt och som fick massor med obehagliga biverkningar.

    • Om det inte är han själv, så är det isf någon som har skaffat sig en gravatar i hans namn, och dessutom isf samma person som skrev den andra kommentaren för två år sedan. Jag tror att han kände sig trängd och gick till attack, helt enkelt.

     Nej, jag tycker inte heller att ECT är särskilt glorifierat. Tvärtom är det oerhört lätt att spela på Gökboet etc, och det görs hela tiden.

     • Dr Sigmund Zoid says:

      Jag tror du har rätt och att du lyckades ge Larsson en liten knäck i hans reaktiva sinne så han gick lite väl desperat till motanfall. Tror jag ska fira det lite med att göra mig en kopp japanskt körsbärste. 🙂

 2. Mellanvärld says:

  “Välkomna att skriva till mig så kan vi debattera elchockerna!”
  Då är frågan vad scientologernas definition av “debatt” är?

 3. grevis says:

  Fick tipps eller rättare sagt frågor om det peter u larsson nämner i sina bloggar , eller som han föredrar att kalla det “artiklar” , Så nu kommer jag in här lite väl sent i din blogg som tar upp denna person 🙂

  Lite kul att se att du har skickat mail o kommentarer till peter med samma typ av frågeställning och kritik som jag har gjort , men jag har inte fått svar .

  Jag ifrågasätter honom om det är lagligt att ge människor som råkar hamna på hans sidor helt falska och påhittade fakta om ADHD och vad det är ..för att i nästa vändning erbjuda “deras egna produkter som han gör på sin sida” .
  Det finns utan tvekan en viss fara i det här hanterandet iom att många barn och för all del även vuxna kan fara illa pga av att dom inte får den hjälp dom så väl behöver.
  Det framkommer inte heller så tydligt vilka han talar för eller om man så vill hör till ..så ovetande föräldrar som kanske nyss har insett att deras barn har ADHD söker på nätet och hittar denna otroligt kunniga person och som han lägger upp det så är det troligt att dom köper hela hans koncept.
  Kvacksalveri hette det tidigare i svensk lag “Det har tidigare varit en brottsrubricering i svensk lagstiftning; förbudet kvarstår, men termen kvacksalveri används inte längre i lagtexten”

  Peter u Larsson är en person som diskriminerar en hel grupp i samhället när han drar på om ADHD så som han gör .
  Han har inte någon som helst förmåga att ta en debatt om vad han håller på med , han kommer heller aldrig någonsin kunna att lägga fram verkliga fakta till sina makabra påståenden utan han har en förmåga att länka till sin egen blogg och tidigare blogg hmm artiklar han har skrivit .

  Men som sagt han är ju pappa till 4 barn och så är han medlem i röda korset också vilket verkar väldigt relevant att det ska synas på hans sida.

  Undanhåller lite fula ord som jag har lust att sticka in härodär..tur att man är en legal narkoman med en påhittad diagnos som inte finns..för annars hade jag blivit fly förbannad 😉

 4. Själv tillhör jag också dom som blivit hjälpta av psykiatrin. Jag är även medlem på ett forum för folk med psykossjukdomar. Där finns/har funnits ett par stycken medlemmar som är skitarga på psykiatrin och tycker att den bara förstör, liksom ett femtiotal medlemmar som tycker att psykiatrin hjälpt betydligt mer än den stjälpt. Av dom som fått elchocker så varierar omdömena från att det var en livräddare, till ganska meningslöst men inte så himla märkvärdigt egentligen. Bara en har fått bestående jobbiga biverkningar.
  Det här är ju förstås ingen vetenskaplig undersökning utan bara mina erfarenheter från ett ganska stort forum för psykossjuka, men det ger nog ändå en mycket mer rättvisande bild än dom människor man kommer i kontakt med om man hela tiden tjatar om vad man hatar ECT. Då kommer man självklart bara att lära känna dom personer som fått problem av det.
  Ungefär som om jag skulle bli kändis på att hata bråck-operationer och hävda att det alltid bör behandlas på annat sätt än operation. Då skulle jag säkert komma i kontakt med folk som anser sej gravt felbehandlade i bråckvården, men inte så många andra.

 5. Grevis: Ja, det är verkligen obehagligt och väldigt tråkigt att folk går på hans skrämseltaktik. Det ÄR lätt att skapa en psykofob hetsvåg, och det är det han gör. Att kalla ECT för elchocker är ju bara en sån grej. Att ge flumråd av typen ‘ät näringsriktig mat och ta promenader och tänk positivt’ till personer som hör röster är direkt skadligt.

 6. Alltså, att promenera och äta näringsriktig mat kanske kan hjälpa om man lider av en lindrig depression. Då kan man bli bättre av ordentlig motion och allmänt hälsosam livsstil. Men precis som du skriver, det är knappast nånting som trollar bort en psykos, eller en allvarlig depression för den delen.
  ECT används ju f ö mest mot depressioner där inget annat funkar.

 7. Ja, precis. Jag tänker på ett svar han gav, som jag inte hittar tillbaka till nu, men som jag tror att jag har skärmdumpat som bevis någonstans. Där någon frågar vad de ska göra för att de följt alla hans råd och ändå hör röster.

Leave a Reply