Ingen död Jesus på mitt påskbord!

Idag är det Ostara, vårdagjämningen. Den hedniska påsken. Om två veckor är det dags för de som firar kristen påsk att sätta sig och äta ägg och lamm, och godis med gelatin. Av någon anledning firar många kristna att Jesus återuppstod med att äta döda djur. Den kopplingen har jag aldrig riktigt förstått.

Nu är lammkött på tapeten, efter en rad avslöjanden:

En bonde i Sala har fått klartecken att inplantera embryon av dorperfår i sina tackor. Dorper är en ras som växer fort, ger mycket kött och har knappt någon ull. Aftonbladet kallar dem för “monster-lamm”, och jämför rasen med Belgian Blue.

Vart femte lamm får aldrig gå ut under hela sin livstid. Lagen kräver visserligen att lamm ska ha rätt att gå ute och beta, men eftersom det först är i juni som djuren måste släppas ut så gäller det inte alla. Lamm brukar vanligtvis födas i april, maj och juni, men eftersom efterfrågan är så stor under våren så ser fler och fler uppfödare till så att lammen föds under vintern istället.

Jordbruksministern säger att eftersom det är en tradition att äta lammkött till påsk så är det inget att gnälla över. Marit Paulsen säger att “vi får inte göra fåren till grisar”, och menar att det är okej att grisar hålls instängda, men inte får. Även en del av de bönder som tycker att det är fel och inte gör så själva säger att det beror på att det är ett sätt att överleva ekonomiskt. En halländsk fårbonde som provat säger att eftersom efterfrågan är så stor till påsk så tjänar man bättre. Tomas Olsson i Västmanland säger “Jag tycker att det är en väldigt bra lösning för svensk lammproduktion, faktiskt”. Han är ordförande i Svenska lammproducenterna och på hans gård finns det ett får – tacka eller lamm – per kvadratmeter. En annan uppfödare förklarar att“Jag tycker att vi ska ha ett globalt ansvar för att producera mat i Sverige”, som om det var viktigare än djurens rättigheter. Som om mat alltid måste vara animalisk, som om det måste finnas kött och mjölk och ägg på bordet för att man inte ska svälta.

Nu, det sista jag såg, var att man behandlar tackorna med syntetiska könshormoner för att synkronisera deras brunstperioder. Man använder sig av en tampong med progesteron för att styra fertiliteten så att alla tackor är brunstiga samtidigt. Praktiskt, javisst. För människorna.

The Lamb (The Ark) på Youtube

Jag har som sagt var aldrig fattat kopplingen mellan att fira livet med att frossa i död, men jag funderar en del över vad det betyder att Jesus ofta liknas vid ett lamm. Jag undrar hur många kristna som skulle gå med på att behandla Jesus som ett lamm behandlas i Sverige idag: En unge född av en hormonrubbad mamma, och som hålls fängslad hela sitt korta liv innan han dödas för att människor ska få känna sig lite bättre till mods.

När jag tänker efter är det inte så stor skillnad. Själv tänker jag – som vanligt – äta veganskt i påsk. Ingen död Jesus på mitt påskbord!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,,

This entry was posted in Djur, Kultur och media, Politik, Veganism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Ingen död Jesus på mitt påskbord!

 1. Mellanvärld says:

  Har aldrig hört att det skulle vara tradition att äta lamm till påsk.

 2. Daniel says:

  Det fullkomligt vimlar av lamm i Bibeln. Varför? För att det var ett bildspråk som alla förstod, lamm fanns “överallt” i de länder där texterna skrevs. Skulle liknande texter skrivits idag skulle vi få hitta på en annan bild för “liten o hjälplös o med ganska kort liv”.

  Lammet har snabbt tagit sig upp på matbordet i kristna länder och stannat där … fast jag undrar hur kristna gör t ex i Syd-Korea eller Japan … sushilamm?

 3. Devin says:

  Hoppas du får en trevlig Ostara! Hur firar du?

  Perser, zoroastrier och bahá’íer firar ju nyår nu, och där äts det också en hel del…. Kött, men även en massa olika vegetariska rätter, brukar finnas på festbordet.

 4. Nea says:

  ” Skulle liknande texter skrivits idag skulle vi få hitta på en annan bild för ”liten o hjälplös o med ganska kort liv”.” Jesus är en tamagotchi!

 5. Susanna says:

  Vad skönt det är att vara ateist, då kan man strunta i påsken helt och hållet och äta pizza och spagetti och köttfärsås hela helgen om man vill. 🙂 Ibland äter jag sill och potatis på påsken, men det är mest bara för att det känns lite “somrigt” med sill och inte för att det är ngn tradition.

 6. Lotten says:

  Att äta lamm till påsk går tillbaka till den judiska påsken. När farao inte ville släppa iväg judarna så skulle de poffra ett lam och smörja in dörren med dess blod för att dödens ängel skulle passera dessa hushåll när han dödade den äldsta sonen i alla andra hushåll. Eftersom judarna firade påsk till åminnelse av uttåget blev de kopplat. Jag kan missminna mig men jag tror att det kommer därifrån. Judarna offrade vanligen lamm och särskilt till påsk och eftersom Jesus dog/offrades på påsken blev där en koppling. Rätta mig gärna om jag har fel, jag vill alltid lära mig mer.

  Själv ordnar jag alltid veganmat åt Kimberly, du får väll komma hit på en vegansk festmåltid någon gång.

 7. Lotten says:

  Ja offerlamm verkar vara väldigt poppis

 8. Daniel says:

  vi kan nog lugnt vänta oss nya “avslöjanden” om våfflor denna vecka, färskpotatisen vid midsommar, surströmmingen i augusti, och så lilla hjulgrisen till jul … not to mention the rödkål!

 9. Lali says:

  I flera regionen har missuppfattat påsken! Och många blandar ihop med kultur och “religionen” det är människan som ha tagit det ordet religionen! Det står inte så i bibeln att Gud är en religion. Varför säger man att Jesus ä lamm jag kan säga vad jag har uppfattat är att en lamm är en ödmjuk djur och som lyder sin pastor. Och när man slaktar en lamm hur ser de ut? Man tortyrera en lamm låter den blöda till den dör och det va exakt som hände med Jesus! Jag tror är inte säkert men den dagen när Jesus dog så slaktade lamm för judarnas hade en speciell datum när lammet skulle slaktas. Det finn många hemligheter!

  • Men det finns också många texter i Gamla testamentet som beskriver den kommande frälsaren (=Jesus, enligt kristendomen) som ett lamm. Och Johannes döparen kallade väl Jesus för lamm när de träffades första gången, gjorde han inte det?

 10. dean says:

  Döda någon. Inte ett djur då, utan några människor.

 11. johanna says:

  Vegetariskt påskbord i år. Lätt. Väldigt intressant inlägg btw 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *